Charity Cup Stockholm spelas den 17 september på Fågelbro Golf & Country Club, en välgörenhetsgolf för Stiftelsen Ronald McDonald Hus i Huddinge.
Robb Report talar med Agnieszka Eriksson, verksamhetschef för Ronald McDonald Hus Huddinge.
– I år går alla insamlade medel till markarbeten och en totalrenovering av trädgården till Huset – en utemiljö som ska vara lika trygg som därhemma och locka till rörelse, energipåfyllning och upptäckarglädje. Vi saknar fortfarande 4 Mkr för att kunna starta och stödet som kommer via tävlingen är ovärderligt.


Tävlingen
Starten gick 1993 på Fågelbro GCC och efter ett uppehåll togs den upp igen 2020 när behovet av insamling till verksamheten ökat. Nu är den tillbaka på Fågelbro Golf & Country Club och genomförs som en 4-manna scramble där lagen anmäler tre deltagare och får en kändis eller ett golfproffs tilldelat som fjärde spelare. Längst banan bjuds på roliga tävlingar och dagen avslutas med middag, prisutdelning och auktion på Fågelbrohus. I år är Polar Structure huvudpartner parallellt med flera hålvärdar, prissponsorer och åtråvärda auktionsobjekt.

Varför?
Ronald McDonald Hus i Huddinge öppnade 1993 och tar emot närmare 800 familjer per år med svårt sjuka barn. Sedan öppningen har över 26 500 familjer bott där. Verksamheten är ett patientboende med fokus på hela familjen under den kanske värsta tiden i livet och sjukhuset ligger bara ett par minuter bort. Här bedrivs ingen vård, fokus ligger på att skapa en vardag, göra vanliga saker tillsammans och få stöd från andra i liknande situation.


Barnen
Patienterna är barn som behöver specialistvård för allvarliga blodsjukdomar och problem med immunförsvaret som kräver stamcellstransplantation, njur- och leversjuka barn som behöver transplanteras, kroniska sjukdomar som cystisk fibros, sällsynta diagnoser och barn som får cochleaimplantat. De remitteras från hela Sverige och andra länder, t ex från Island som köper specialistvård i Sverige. De allra flesta gäster i Huset bor långt bort och kan inte åka hem mellan behandlingarna som kan pågå några dagar till flera månader, ibland upp till ett år. Huset blir ett tillfälligt hem så föräldrar och syskon kan vara nära det sjuka barnet. Det är en trygghet för sjukvården som ser stor skillnad i att ha dialog med båda föräldrarna samtidigt och att det sjuka barnet återhämtar sig bättre när det får komma från sjukhusmiljön.
Historik
Huset kom till på efterfrågan av sjukvården, pådrivet av sjukhusföräldrar och ett enormt stöd från näringslivet och privata gåvogivare. Initiativet togs i början av 70-talet av framlidna barnonkolog Dr. Audrey Evans med stöd av lokalsamhället, där lokala franchisetagare för hamburgerkedjan McDonald’s bidrog till att det första Huset öppnade 1974. Genom deras stora engagemang fick de döpa det första Huset och tog namnet från den egna karaktären som skulle glädja familjer. Idén om ett nära boende anpassat för familjer med svårt sjuka barn spreds som en löpeld och förfrågningar kom om att öppna fler verksamheter där man bedrev barnsjukvård.
Sverige
Det första Huset förverkligades i Huddinge, med anknytning till McDonald’s. Grundaren Paul Lederhausen miste sin dotter på Huddinge sjukhus när hon var 16 år. Tanken om ett hus hade länge grott hos Prof. Olle Ringdén (en av de första läkarna i Sverige att genomföra stamcellstransplantationer på barn) och sjukhuspappan Rolf Ward, vars son var Olles patient. När deras vägar korsades med paret Lederhausens var saken klar och det första Huset i Norden stod klart 1993: Ronald McDonald Hus i Huddinge. Verksamheten är en fristående och icke-vinstdrivande stiftelse och bland dagens många supportrar är det lokala stödet från McDonald’s franchisetagare fortsatt nära.
Tyvärr blir efterfrågan på verksamheten inte mindre, den medicintekniska utvecklingen gör framsteg och fler allvarligt sjuka barn kan behandlas. När ett barn blir svårt sjukt drabbas hela familjen som kan leda till långa efterverkningar. Idag vet man att trygg miljö och rutiner stärker det friska och hjälper inte bara det sjuka barnet, utan hela familjen, att läka.
– I dagsläget finns några lagplatser kvar, men alla är välkomna att engagera sig på andra sätt. Varje litet stöd betyder i slutändan ett större stöd till vårt projekt och gör stor skillnad för våra familjer, avslutar Agnieszka.


Text: Britta Rossander
Foto: Ronald McDonald Hus Huddinge
För mer info:
Husets Instagram @ronaldmcdonaldhushuddinge
och tävlingens sida @charitycupstockholm