Den 3 juni beslutade GIA (Gemological Institute of America) att ta bort de 4C:na för gradering av ”lab-grown” diamonds för att poängtera skillnaden mellan naturliga diamanter och syntetiska alternativ.
Vad är en diamant?
Den kan ha bildats under miljarder år eller skapats i laboratorium på några veckor. Vilken är bäst för miljön? Naturliga, syntetiska, lab-grown, man made, ekodiamanter – är benämningar som cirkulerar. Robb Reoprt tittar på fördelar och nackdelar mellan de olika typerna av stenar.

När vi använder ordet “diamant” i Sverige menar vi oftast naturliga diamanter som skapas i naturen. Det är en sorts kol som pressats ihop under högt tryck vid hög temperatur under lång tid – de yngsta naturliga diamanter vi har är närmare en miljard år gamla. De är det hårdaste material vi känner till i naturen och har en exceptionell ljusbrytningsförmåga och finns i alla färger; rosa, gul, blå, röd, svart…
Syntetiska diamanter
De har samma kemiska egenskaper som naturliga diamanter och är uppbyggda av samma molekyler. De är dock tillverkade i fabrik som efterliknat de förhållanden som naturstenar bildas under. De syntetiska tillverkas på kort tid – små på ett par dagar, lite större tar några veckor. Precis som i naturen är det kombinationen av högt tryck och hög temperatur som formar kolatomer till en diamant. De första syntetiska diamanterna skapades på 1950-talet för industriellt bruk av företag som svenska ASEA och amerikanska General Electric. På senare år har tillverkare av syntetiska diamanter skapat stenar som konkurrerar med naturliga diamanter för smycken.


Är en syntetisk diamant en ädelsten?
– Nej! En ädelsten består av ett naturligt mineral eller ett organiskt material (som bärnsten och pärlor). Den måste uppfylla tre kriterier: den ska vara vacker, hållbar och sällsynt. En syntetisk diamant kan vara vacker och hållbar men eftersom den är tillverkad av människan och massproducerad är den inte naturlig eller sällsynt, säger Lena Carlsson vd för Smycken och Klockor Branschorganisation.
”Labbodlad”, ”man made”,”created” är olika namn på syntetiska diamanter. För att inte förvilla konsumenterna ska prefixet ”syntetisk” användas för de stenar tillverkade av människan enligt rekommendationerna från The World Jewellery Confederation, CIBJO, en organisation som fungerar som FN för smyckeindustrin med uppdrag att garantera att slutkonsumenten kan lita på juvelindustrin.


Syntetiska diamanter har samma kemiska egenskaper som naturliga diamanter men har annorlunda och urskiljbara tillväxtmönster. De går inte att se med blotta ögat men instrument kan med säkerhet visa om en sten är en naturlig diamant eller inte och det är de naturliga diamanternas relativa sällsynthet gör dem dyrbara. Eftersom man kan tillverka hur många syntetiska diamanter som helst blir prisbilden för dem en helt annan än för naturliga. Tillgängligheten styr värdet och när efterfrågan ökar, ökar produktionen, värdet går ner och andrahandsvärdet blir försumbart.
Greenwashing
Varken pantbank, auktionshus eller försäljare av andrahandsvaror handlar med syntetiska diamanter. Stenarna marknadsförs ofta som miljövänliga med epitetet ”ekodiamanter” – men det går åt en stor mängd energi vid tillverkningen och ”Greenwashing” är förbjudet inom EU. Produktionen av syntetiska diamanter släpper ut tre gånger mer koldioxid än gruvbrytningsindustrin och behöver ett flertal ämnen som kobolt för att fungera. De syntetiska diamanterna har dock en prisbild som gör att de blir ett attraktivt alternativ till naturliga diamanter, vilket passar många, men man ska inte glömma att de på kort sikt helt tappar sitt värde.


– Behovet av tydlig produktseparation har ökat de senaste åren eftersom prisskillnaden mellan naturliga diamanter och syntetiska diamanter har växt markant. Vi kan internationellt se att betydelsen av en tydlig separation mellan naturliga diamanter och syntetiska diamanter för att stödja konsumenten så de kan göra välinformerade köpbeslut. I Sverige finns en svensk standard (SS-EN ISO 18323:2015) som specificerar att termerna ”syntetisk diamant” eller ”laboratorietillverkad diamant” ska användas i kommunikationen, säger Lisa Levinson, Head of UK, Natural Diamond Council till Robb Report.
– Genom att belysa skillnaderna vill vi tydligt förmedla och skapa en mer informerad och ansvarstagande diamantmarknad, där konsumenter kan fatta medvetna val. Det är oviktigt för oss om kunden väljer en naturlig eller en syntetisk sten – det viktiga är att kunden vet vad den köper, säger Lena Carlsson.
Text: Britta Rossander
Mer inom smycken kan du läsa här