En myriad av minnen

Han är en av Englands ledande produkt- och inredningsdesigners och har arbetat med några av världens mest kända varumärken som Mulberry, Christian Louboutin och Matthew Williamson och har ritat och inrett mer än 40 restauranger, barer och privata hem. Robb Report Sweden fick en exklusiv möjlighet att tala med Lee Broom själv, som nu även lägger till titeln ljusmakare till sitt CV.

Så vem är han, denne mångfacetterade formgivare, och var får han sin inspiration ifrån? Lee börjar intervjun med att berätta: ”Mina skapelser kombinerar ofta hantverk, historia och modernitet. Jag tror att de är både unika och familjära på en och samma gång eftersom jag omtolkar klassiska stilar och traditionella material på nya, moderna sätt men alltid med en oväntad twist.”

Han har precis lanserat en serie av ljus som omges av de kanske vackraste kärlen och med de mest ljuvliga dofterna jag sett och känt. Och som doftljusfantast så säger det en hel del! Jag kan inte låta bli att undra varför han inte har gjort det tidigare?

”Under hela min karriär så har folk frågat om eller när jag skulle göra ett doftljus.

För mig förhöjer dofter utrymmen på oanade sätt och mitt skapande handlar alltid om en sensorisk upplevelse, så det kändes som ett naturligt steg att lansera en ljuskollektion”, berättar han. ”Men jag visste också att jag inte var beredd att göra det om det inte var tillräckligt unikt. Vi gick igenom så många olika varianter och versioner innan produkterna blev det de är idag.”

När jag frågar om var han fick inspirationen från berättar Lee: ”Jag började med designen från själva ljusen. Dofterna kom senare i processen. Självklart är doften fundamental men jag kände starkt att jag ville skapa en kollektion som innefattade mer än bara ett doftljus.” Han fortsätter: ”Jag ville skapa något som inte bara var en vacker doft men som också var ett unikt modernistiskt objekt i sig själv, något som hade en känsla av varaktighet som också kunde användas om och om igen. Det var också viktigt att designen kändes tidlös för att kunna finnas i folks hem i många år.”

Resultatet som Lee har skapat är en serie bestående av två separata delar som sömlöst passar ihop – ett elegant kubistiskt objekt, handgjort i solitt optiskt kristallglas och ett kärl i aluminium som innehåller själva ljuset. När ljuset har brunnit slut kan det återvinnas och enkelt bytas ut mot ett nytt ljus från serien.

För den som känner till Lees design påminner ljusen mycket om de skulpturala formerna i hans lamp- och möbelkollektioner. ”Under en längre tid så har jag arbetat med konceptet kring enkla former, balans och symmetri så det kändes naturligt att hålla mig till samma principer i skapandet av ljuset”, berättar han. ”Under senare tid har jag lekt mycket med optiska illusioner.

Ljuset som ser ut att hänga fritt i kristallen ser nästan ut som vatten och ger objektet en surrealistisk men elegant känsla. Det skapar också olika reflektioner och brytningar beroende på omgivningen vilket ger det ytterligare en dimension, speciellt när ljuset är tänt”, säger han.

Lee fortsätter med att berätta att inspirationen för dofterna kommer från tillfällen i hans eget liv. ”Två av dofterna har skapats tillsammans med ett franskt dofthus och blandar både aromer som jag älskade när jag växte upp med dofter jag älskar idag. Det är därför ljusen har personliga namn inetsade i överkanten på kärlen.”

On Reflection har en komplex citrusdoft med lager av iris och lavendel med bastoner av ädelträ, vanilj, mossa och svart mysk och toppnoter av mandarin, lime och timjan. ”Jag växte upp inom teatern och denna doft påminner mig om den tiden.” Self Portrait har en rundare doft med toppnoter av liljekonvalj, nytvättade lakan och bergamott och påminner mig om att dricka te i sängen. ”Noterna av päron och viol kommer från en av mina tidigaste minnen som barn och det päronträd som fanns i vår trädgård”, säger han.

Doften är vårt starkaste sinne, och för de flesta av oss framkallar dofter inte bara olika känslor utan de skapar också minnen för livet. Och Lee är inte klar med att skapa nya. Det kommer att utvecklas nya dofter till serien i framtiden. ”Watch this space”, avslutar han.

Text: Elsa Stardmark