En stranddröm som sätter sig i själen

På den kenyanska kusten driver svenska Ida Trygg och Filip Andersson en drömmig boutique lodge på en undangömd strand. Men Kinondo Kwetu föddes ur något större än ett exklusivt hotell – här har socialt engagemang varit ledord sedan starten.

KINONDO KWETU ligger på en privat strand ett stenkast från populära Diani Beach.

Iskall gazpacho, grillad hummer, mangosallad. Hemmagjord kokossorbet. Lunchen för dagen serveras i en gammal fiskebåt i sammetslen sand – 25 meter från Indiska Oceanen. På himlen står solen i zenit och över den lilla strandrestaurangen har en duk av sammanfogande saronger spänts upp som ett skyddande segel mot hettan. November. Kenya. Kinondo Kwetu.

– 29 grader i skuggan, låter vår servitör Dickson Mwakichwa oss veta.

Vi befinner oss ungefär 40 mil söder om ekvatorn och ett par kilometer från den populära Diani Beach. Här, i en undangömd tropisk trädgård och insprängt mellan heliga klippor och Kayaskog, bedriver svenska paret Ida Trygg och Filip Andersson ett av Kenyas exklusivaste strandhotell sedan 2004. ”Boutique beach lodge” titulerar de själva sitt ställe, men Kinondo Kwetu är så mycket mer än så. Nu andas hela atmosfären förvisso exklusivitet, men det långt ifrån i termer av vräkig lyx. Valutan gästerna erhåller här är snarare lugn, intimitet, avskild- het och harmoni – och det i allt från omgivning och interiör till mat och personal. Så föddes Kinondo Kwetu också ur ägarnas vision om att skapa sitt eget drömboende; ett ”home away from home”.

MATEN LAGAS på lokala råvaror i så lång utsträckning som möjligt.

– Vi ville bygga en plats som vi själva drömde om att vara på. Något som mer än ett hotell kändes som ett här- ligt sommarställe. Därför har vi inga formella restauranger som står tomma större delen av dagen. Här serveras maten på olika ställen för varje måltid. Intill klippan nere vid havet, på terrassen i huvudbyggnaden, på ett uppdukat bord under stjärnorna, säger Filip när jag träffar honom och Ida efter lunchen. Efter att själva ha bott på lodgen under flera år lät de bygga en egen villa ett stenkast bort. Här bodde de länge med sina tre barn på heltid, men för att barnen skulle kunna gå i svensk gymnasieskola pendlar de mellan Sverige och Kenya sedan ett par år.

– Även om vi just nu är mer i Sverige, är Kenya hemma i hjärtat. Det är här våra barn vuxit upp… och vi själva också till stor del. Så många av våra minnen bor i Kenya, säger Ida.

HÄR BOR man i personligt inredda bungalows med egna uteplatser.

Att Kinondo Kwetu även för en utomstående ger en känsla av hemma, springer också ur det faktum att lodgen var ett hem från början. Resan till hotellet som fått en rad utmärkelser genom åren (däribland som ”Kenya’s Leading Resort” i den prestigefyllda World Travel Awards 2022 och 2021) börjar på 1990-talet då en kvinna vid namn Tina Dyrssen köpte en bit land på den öde stranden. Där lät hon bygga ett hem och även några bungalows där hon bedrev ett litet bed and breakfast. Men mer än en businessdriven företagare, beskriver ägarna Tina som en eldsjäl som brann för plasten och lokalbefolkningen. En kvinna som engagerade sig i människorna och som föreläste om HIV och familjeplanering. När Tina beslutade sig att sälja ville hon att stället skulle gå till någon som älskade platsen lika mycket som hon. Rätt person var hennes bästa väninna Louise Ankarcrona, tillika Filips mamma.

ÄGARNA IDA Trygg och Filip Andersson har hjärtat i Kenya.

Louise hade besökt stället sedan starten och i egenskap av grundare av Viktor Rydbergsstiftelsen hade hon även engagerat sig i den lokala skolgången. Under de närmsta åren blev Kinondo Kwetu ett sommarresidens där Filips föräldrar samlade barn och nära vänner. Vid den här tiden, i början av 2000-talet, levde Filip och Ida i ett distansförhållande. Medan hon försörjde sig som filmproducent i New York jobbade han med musik och eget cateringföretag i Stockholm.

– Vi var nog båda på en plats där vi kände att vi behövde ta en paus och fundera på vart vi ville i livet. Så vi bestämde oss för att åka ner till Kinondo Kwetu och se om vi kunde utveckla platsen till något större. Vi visste att flera tomter i närheten var till salu så visst fanns det tankar kring ett hotell… Dessutom var Filip väldigt taggad på att kitesurfa, berättar Ida.

Så mycket surfing blev det inte. Däremot ett äventyr, extremt mycket jobb och framförallt ett nytt liv. De tre månaderna förlängdes snart till ett halvår, följt av en permanent flytt ner till Kenya. Det omfattande projekt de givit sig in på innebar insikten om att de behövdes på plats. Och det dygnets alla vakna timmar, sju dagar i veckan.

– Det första året jobbade vi i ett. Vilket fick oss att inse att vi gjorde något fel. Det kunde inte vara så att vi behövde checka av precis allt hela tiden. Efter att ha läst massor om afrikansk historia och kultur, förstod vi att vi behövde tänka om. Vi behövde anpassa vårt arbetssätt efter den rådande kulturen, säger Filip.

SVENSKA YOGAINSTRUKTÖREN Sandra Lones håller i höst yogaretreat på Kinondo Kwetu för andra året i rad.

Ett hotell byggs inte över en natt. Att Kinondo Kwetu haft möjligheten att växa organiskt har givit lodgen en medveten prägel som genomsyrar hela miljön. Och det gäller även det lokala engagemang som funnits med sedan begynnelsen. I led med Tinas och Louises värv har idén om socialt ansvar funnits med sedan dag ett.

– Att bosätta sig i ett annat land och bedriva en sådan här typ av verksamhet utan att ge tillbaka är otänkbart. Sedan vi kom ner har vi försökt hjälpa människorna i den lokala byn så gott vi kunnat. Från smått som att bistå med vatten, el och bilskjuts till att dra ihop en insamling till en lokal ambulans. Och kliniken som vi öppnade 2008 är idag ett sjukhus, berättar Ida.

EN CAPRESE vid den kenyanska kusten, någon?

Kinondo Kwetu Hospital har sedan dess växt enormt. Från starten då man tog emot runt 5 000 patientbesök per år har man nu över 120 000 årligen. Sjukhuset är idag ett så kallat ”level IV Medical Hospital” med två operationssal, laboratorium, kvinnovård, akutvård m.m. Idag bedriver man även forskningssamarbeten med flera internationella sjukhus, bland annat Karolinska Institutet i Stockholm. Med sjukhuset har lokalbefolkningen fått tillgång till billig och kvalitativ sjukvård.

– Det har bland annat inneburit att mödra- och spädbarnsdödligheten i området gått ner avsevärt. Och att ingen längre dör av malaria och att människor med sjukdomar som HIV, högt blodtryck och diabetes kan få vård. Vi har även så gott som utrotat jiggerparasiten i området, berättar Filip om sjukhuset som han liksom hans mamma Louise engagerar sig i dagligen – bland annat genom att söka finansiering.

Från en klippa vid havet hörs något som liknar ett dragspel. Tonerna kommer från Kinondo Kwetus shala där svenska Sandra Lones håller ett yogaretreat den här veckan. Ett tiotal kvinnor, mestadels svenskar, samlas på trädäcket framför Sandra och hennes harmonium.

EN SIMTUR i poolen – eller i havet.

– Att yoga tillsammans i en öppen shala omsluten av träd, varma vindar och havet strax utanför är verkligen magiskt. Och shalans placering på toppen av en helig klippa förstärker hela upplevelsen. Man känner tydligt det som vi annars behöver påminna oss om; att allt hör samman, säger Sandra.

Retreatet på Kinondo Kwetu håller hon för första gången. Men så här, bara några dagar efter starten har hon redan beslutat sig om att det blir en repris nästa november.

– Lugnet på platsen och den otroligt vänliga personalen gör det enkelt att landa och koppla av. Att hela yogagruppen dessutom fick möjligheten att besöka kliniken och eldsjälarna bakom gör det extra värdefullt att ha retreat just här, säger Sandra.

Solen börjar sänka sig medan den azurblå himlen sakta skiftar till rosa. För oss som inte deltar i yogan väntar ännu ett par timmar innan mörkret lägger sig över Kenyas kust.

Kajakpaddling ut till det närmaste revet, en ridtur längs stranden, ett tennismatch på lodgens bana – saker att göra saknas inte. Vi väljer dock att göra det som Kinondo Kwetu kanske passar allra bäst för; att bara vara. Med den ljumma eftermiddagsbrisen mot kinden slumrar vi in till apornas tjatter i örat. Och uppe vid stora huset skriver Dickson upp kvällens meny på griffeltavlan:

SEDAN 2008 jobbar man med Kinondo Kwetu Hospital i den intilliggande byn. Idag vårdas runt 120 000 patienter här årligen.

Färsk tonfiskcarpaccio med limedressing. Grillad red snapper och korianderris. Passionsfruktsmousse med hembakade kakor.

Var middagen ska serveras vet vi ännu ingenting om. Det finns hotell och det finns hem. Och så finns det ställen som sätter sig i själen. Kinondo Kwetu lyckas vara kombinationen av alla tre.

Text: Sofia Edgren

Foto : Dan Kullberg, Olle Nordell, Robert Rydberg och Sofia Edgren

Mer info hittar du på:

Hotellet: kinondo-kwetu.com

Sjukhuset och the trust fund: kinondo-kwetu-trust.org