Technogym hemma

Från garaget till finrummen

I över 40 år har Technogym ägnat sig åt att främja människans välbefinnande. Något som startade med passion, driv och idén om att inspirera människor till rörelse – med hjälp av rätt medel.

Året var 1983 när Nerio Alessandri, grundare och VD av Technogym, endast 22 år gammal skapade den första träningsmaskinen hemma i garaget i hemstaden Cesena i Italien. Den maskin som kom att bli språngbrädan för det företag som idag omsätter miljarder med ett enda fokus: att hålla människan frisk och i rörelse.

– Att vara entreprenör har alltid varit min dröm och teknologi och sport var något jag hade fallenhet för. Jag la märkte till att det saknades bra produkter på marknaden som kunde inspirera människor att röra på sig mer, säger den idag 62-årige Nerio Alessandri, som nu precis som då ser vikten av att inspirera människor till daglig aktivitet och kort och gott, ta tid ifrån allt för mycket sittande.

– Vi är födda för att röra på oss. Våra förfäder behövde gå över 30 km om dagen för sina dagliga behov medan dagens teknologiska framsteg har gjort oss stillasittande och i genomsnitt rör vi oss mindre än en kilometer om dagen. Det måste vi ändra på.

CROSS PERSONAL från kollektionen Personal Line har en design som gör den till en naturlig del av inredningen.
CROSS PERSONAL från kollektionen Personal Line har en design som gör den till en naturlig del av inredningen.

Hälsans betydelse

Väl inne i träningsbranschen förstod Nerio Alessandri och hans affärspartner och yngre bror Pierluigis ganska snart att hälsa är betydligt mer än bara fysisk träning.

– För mer än trettio år sedan, i en värld som då var dominerad av kroppskultur och fitness, introducerade vi ett nytt koncept som kallas välbefinnande – wellness. Om fitness bara är funktionellt och handlar om att se bra ut, så är wellness i stället en holistisk livsstil och handlar om att må bra. Så fitness riktar sig till en nisch av entusiaster, mycket vältränade personer, medan wellness riktar sig till alla: unga, äldre, idrottare, personer med fysiska hinder osv. Därmed har wellness alltid styrt vår innovationsstrategi. Vi har branschens bredaste produktutbud, från högpresterande produkter för olympiska idrottare till lösningar dedikerade åt äldre eller nybörjare. Dessutom kan vi tack vare vårt digitala ekosystem anpassa träningsupplevelsen efter varje individs nivå, mål och behov på den platsen användaren är oavsett om det är på gymmet, utomhus eller på resande fot.

BIKE PERSONAL är en träningscykel som erbjuder både komfort, design och prestation.

Värdet av design

För att skapa den ultimata upplevelsen har även designen ett stort värde. Technogym-produkter är resultatet av en unik kombination av design, teknologi och idrottsvetenskap, och när det kommer till just stil och design är Technogym globalt erkänt som ett designvarumärke. Något som resulterat i över 50 internationella designutmärkelser, däribland de mer kända Compasso d’Oro och Red Dot Design Award.

– Jag är själv en designer, därför tror jag starkt på värdet av stil och design för att erbjuda konsumenter inte bara en funktionell upplevelse utan också en känslomässigt engagerande upplevelse. Det representerar ett stort mervärde både när det gäller produktdesign och inredningstjänster, och med utgångspunkt från vårt italienska DNA har design alltid varit ett nyckelelement för våra produkter. Genom åren har vi investerat mycket i design genom att bland annat skapa ett internt stildesigncenter och samarbetat med Antonio Citterio, en av världens bästa designers som utvecklade vår Personal Line och designade Technogym Village, vårt huvudkontor i Cesena.

Technogym Personal Line

Personal Line är Technogyms mest designfokuserade kollektion för hemmaträning och kombinerar designern Antonio Citterios prisbelönta stil med Technogyms trettiofemåriga erfarenhet inom wellness- och idrottsvärlden. Tillsammans med toppmoderna biomekaniska och digitala teknologier är produkterna inom Personal Line skapade av de mest exklusiva materialen, och med exceptionellt hantverk ger känslan av att vara ett konstverk lika mycket som ett högteknologiskt träningsredskap. Eller som en funktionell exklusiv italiensk möbel om du så vill.

Samtliga produkter i serien är utrustade med den nyskapande Technogym Live-konsolen, en digital plattform som inspirerar dig till att se träning som en väsentlig del av din vardag. Med guidade träningsledda träningspass, personligt utvecklade träningspass, och peppande virtuell utomhusträning, tillsammans med oändliga underhållningsalternativ får du varierande och inspirerande träningspass som får dig att på ett utmanande och roligt sätt vilja röra dig varje dag.

Hela serien Personal Line inkluderar några av varumärkets mest ikoniska produkter bland annat löpbandet Run Personal, cykeln Bike Personal, den mångsidiga Kinesis Personal och styrketräningsstation Power Personal för att erbjuda möjligheten att skapa ett komplett hemmagym eller välja ut den personliga favoriten och placera den som en del av hemmets inredning.

TECHNOGYMS HUVUDKONTOR Technogym Village designades
i samarbete med Antonio Citterio, en av världens främsta designers som även utvecklade kollektionen Personal Line.
TECHNOGYMS HUVUDKONTOR Technogym Village designades i samarbete med Antonio Citterio, en av världens främsta designers som även utvecklade kollektionen Personal Line.

Exklusiv sponsor till de Olympiska spelen

Technogym är utvald som officiell leverantör till de Olympiska och Paralympiska Spelen i Paris 2024. Det blir nionde gången i ordningen efter Sydney 2000, Aten 2004, Turin 2006, Peking 2008, London 2012, Rio 2016, Pyeong Chang 2018 och Tokyo 2020. Totalt kommer Technogym att sponsra de olympiska spelen med 1 200 maskiner. I Paris kommer Technogym att utrusta 29 träningscenter där idrottare kan träna inför och under de Olympiska spelen. Det främsta träningscentret, utrustat för alla sportdiscipliners behov, kommer att vara Olympiska och Paralympiska byn i Saint Denis, men även på tävlingsarenorna i Lille, Marseille och Tahiti.

Utöver möjligheten att träna med ett urval av de bästa och mest innovativa maskinerna, så kommer Technogym även att tillhandahålla ett team av professionella tränare för att stödja idrottarna i deras träning. All smart utrustning från Technogym kommer att vara ansluten inom Technogym-ekosystem, vilket gör det möjligt för idrottare att få tillgång till sitt personliga träningsprogram både på utrustningen och via Technogym-appen på deras smartphone.

Nerio Alessandri är ödmjuk till fortsatt samarbete med Olympiska spelen och uttryckte sin tacksamhet vid tillkännagivandet:

– Vi är väldigt stolta över att vara officiell och exklusiv leverantör till de Olympiska och Paralympiska spelen. På Technogym arbetar vi varje dag för att skapa de mest innovativa produkterna och digitala teknologierna för att stödja idrottare över hela världen att förbättra sin prestation och nå sina mål. Partnerskapet med de Olympiska spelen betyder mycket för oss, inte bara på grund av ovärderlig feedback vi får från idrottarna, utan framför allt eftersom spelen representerar en unik plattform för att dela vårt åtagande att sprida kulturen för välbefinnande, sport och hälsa med hela världen.

NERIO ALESSANDRI, grundare och VD av Technogym.
NERIO ALESSANDRI, grundare och VD av Technogym.

Framtiden

– I framtiden kommer allt att baseras på artificiell intelligens som kommer att anpassa och individualisera träningen för varje individ, behov, passion och aspiration, från fitness till sport och hälsa, menar Nerio, och Technogym är så när som nästan redan där.

I en tidigare intervju har grundaren även sagt att han tror starkt på att framtiden tyder på att läkare kommer att ordinera en timme av Technogym om dagen. Kaxigt, men säkert sant.

Text: Emilia Radow Ingvarson