Om du bodde här skulle du vara frisk redan

De senaste framstegen inom smarta hem-teknologin innebär att din hälsa kan vara en del av inredningen.

Thermasols ThermaTouch duschsystem ger dig en riktig spaupplevelse hemma med ljudterapi för att verkligen se till att du slappnar av.

Under det senaste året har vi troligtvis tillbringat mycket mer tid inomhus än vanligt, det är därför kanske inte oväntat att en hel industri har dykt upp för att göra våra utrymmen smartare, mer uppkopplade och futuristiskt bekväma. Men det senaste inom smarta hem har gått långt bortom automatiskt anpassade fönsterglas och musik som följer dig från rum till rum. Det nutida högteknologiska hemmet kan faktiskt göra dig friskare. Från kök som rengörs genom att använda ultrarengörande UV-ljus till ångduschar med integrerade ljudterapibehandlingar, resultatet kommer att restaurera dig.

RENGÖRING

En mans hem må vara hans borg, men det är en borg som är förvånansvärt dålig på att försvara sig mot luft- och vattenföroreningar som över tiden kan bidra till andnings-, matsmältnings-, endokrina och kardiovaskulära problem. Darwin-systemet från Delos använder sig av en samling av luft- och vattenkvalitetssensorer, filter och luft- renare för att minska eller avlägsna luftburna partiklar och farliga biologiska komponenter såsom koldioxidöverskott och avlägsna tungmetaller, virus, bakterier och andra föroreningar från dricksvattnet. Du kan mäta hur ren luften är som du andas i realtid via ett väggmonterat gränssnitt eller en app.

FÖRYNGRING

Ditt badrum är till för mer än bara rengöring. Att duscha förbättrar blodflödet och bidrar till muskelavslappning (särskilt med rätt produkter såsom det enorma duschmunstycket från Rainfinity) och att lägga till en ångbastu kan förbättra din kardiovaskulära hälsa. Thermasols ThermaTouch gränssnitt kan skapa en hel dusch- och ångupplevelse där du kan anpassa allt från ljussättningen och musiken till ångtemperaturen och duschtiden på en 10-tums LCD-skärm. Du kan till och med välja mellan nio ”stillhetsscener” med lugnande ljud och naturbilder. ThermaTouch kombinerar din ångsession med ljudterapi vilket kan sätta dina hjärnvågor i ett tillstånd av djupavslappning.

Gaggenaus 400 Series Combi-steam-ugn har en inbyggd vakuumkammare som gör att du snabbt och enkelt kan försegla fisk, kött och grönsaker för sous videlagning eller för att det ska hålla längre.

PÅFYLLNING

Många av livets mer hälsosamma val börjar i köket men Vera Iconica, en Wyoming-baserad arkitektfirma som specialiserar sig på vad de kallar för ”wellness-arkitektur” pressar gränserna till det extrema. Innovationer som integrerade hydroponiska odlingslådor för att odla ekologiska grönsaker hemma, källarliknande förvaring för rotfrukter, temperatur- och fuktkontrollerade skåp med rinnande vatten för att förvara mat och ytrengöring med ultraviolett ljus för att avlägsna virus som kan finnas på köksbänken. När det är dags att laga mat så är en kombiångugn vitvaran för de hälsosamma. Forskare har upptäckt att ånganvändning hjälper maten att behålla sina vitaminer, mineraler och näringsämnen.

ÅTERHÄMTNING

Träning är bara en del av din hälsa. För optimala resultat är ordentlig återhämtning en nyckelfaktor. Och även om det blivit extremt efterfrågat så finns det ett mer aggressivt (och high-tech) sätt att svalka sig. Kryobehandlingar utsätter användaren för intensivt kalla temperaturer ner till minus 130 grader under två till fyra minuter. Den extrema kylan anses reducera muskelvärk och inflammation. Tillverkare som polska Juka erbjuder nu dessa helkroppssystem för hemmet för en eller flera personer. På andra änden av termometern finns den infraröda bastun som ökar cirkulationen genom att värma inifrån kroppen med ljus till skillnad från en extern uppvärmningsenhet, en metod som inte bara är mer effektiv utan mycket mer hygienisk då den traditionella bastun ofta har en högre risk för att utveckla mögel.

Vera Iconicas hydroponiska köksträdgårdar använder sig av starka LED-ljus och ljud för att förbättra skörden. Höger: Darwin- systemplattan låter dig övervaka luftkvaliteten i ditt hem i realtid.

Det högteknologiska hemmet kan faktiskt göra dig friskare. Resultatet är ett hem som bygger upp dig.