Pergola Connect

Sudda ut gränsen mellan ute och inne

En pergola ger det där extra rummet som tillåter att man kan använda sin uteplats i alla väder. 

Ett öppningsbart tak ger oanade möjligheter och stängt kan det skydda mot regn, vind, snö, värme och kyla, och anpassat efter behov gör det livet lite enklare. För en restaurang, ett hotell eller café så kan det innebära att man kan ha öppet och ta emot kunder varje dag oavsett väder. 

Rent konkret utgör en pergola ett slags extra rum utomhus; det har fyra ben men i grunden inga väggar och men kan ha tak. Det var under renässansen som pergolan fick ett rejält uppsving i framför allt Italien.

Det är med kombinationen av det bästa av två världar – svensk expertis och italiensk design – som Pergolas produkter; solskydd, regnskydd, snöskydd och vindskydd i högsta kvalitet kan levereras med exklusiva lösningar för restauranger, hotell och privata bostäder. Med över 100 framgångsrika projekt, från Seaside i Åhus via Fina Fisken i Trosa till Grand Hotel i Saltsjöbaden, har de satt standarden inom svensk pergoladesign och är specialiserade på aluminiumpergolor.

Grand Hotel Saltsjöbaden - Modell: Opera uppbyggd av 4 moduler
Grand Hotel Saltsjöbaden – Modell Opera uppbyggd av 4 moduler.

Lite historik

Pergolor har bestått tidens tand, deras syfte har förblivit detsamma i över 3 000 år. Den tidigaste kända ritningen över en trädgård går tillbaka till omkring 1400 f.Kr. och tillhörde en egyptisk högrättstjänsteman i Thebe som lät bygga en pergola över ingången till sin trädgård. 

Själva uttrycket pergola kommer från det latinska ordet ”pergula” som egentligen betyder utskjutande takfot. Den första kända användningen av termen går tillbaka till 1640-talet och användes vid klostret Trinita dei Monti i Rom. 

Vad som är grunden och vad som inspirerade till skapandet av pergolor kan diskuteras, kanske var det bara för deras estetiska skönhet – eller så var det kanske motiverat av vädret. Eftersom de kan tillhandahålla båda funktionerna har de blivit en tidlös och populär tillbyggnad. De har varit och är eleganta skydd från solens brännande strålar och kan skydda mot spöregn och rasande stormar. 

Svenska Pergola har 13 modeller i sitt sortiment. Utifrån dessa kan man skapa sin egen uteplats, uterum eller ett extra rum för året-om-bruk. Men det är inte bara design och funktionalitet som gör Pergolas produkter exceptionella. Med en framtid inom teknologi kan Pergolas uterum nu kopplas till det smarta hemmet. Med modern teknik går det att röststyra uterummet på ett bekvämt sätt. Så det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för hur en pergola kan se ut och ha för funktioner. 

Modellen ”Connect” har nyligen tilldelats två prestigefyllda priser från Archiproducts Design Awards 2021 och även 2023, med tillhörande särskilt omnämnande för dess hållbara design. Alla Pergolas produkter är 100% återvinningsbara och med CE-märkning som garanterar säkerhet och kvalitet.

Text: Britta Rossander