Seattrall Porus Studio

Vikväggens återkomst

Från lackerat och metaller till vävt rep erbjuder moderna vikväggar och deras texturerade material en dekorativ och funktionell touch.

HIMA, POLIFORM

Vikväggen Poliform Hima, designad av den franske arkitekten Jean- Marie Massaud, är en mjukare tolkning av en traditionell rumsavdelare. Horisontella längder av askfärgat rep är trätt inom den mattbruna ramen, vilket resulterar i en skärm som känns luftig men samtidigt opak. Denna moderna men tidlösa skärm finns i två höjder. Använd en kortare version för att placera runt hörnet av en lågt placerad soffa och sidobord för att skapa en mysig hörna i vardagsrummet, eller välj en högre variant för att skilja av helt.
Pris på förfrågan.

OLAS, DE LA VEGA DESIGNS

Mark De La Vega, vars möbelmärke specialiserar sig på samlarobjekt som är handgjorda av konsthantverkare i hans stora studio i Brooklyn, skapar stiliserade vågor i äggskalmosaik på sina skärmar i brons och akryl. Medan den mexikofödde designerns tidiga verk inkluderade mer vanliga (men fortfarande praktfulla) ytbehandlingar har han på senare tid satsat mer på denna mindre kända vietnamesiska konstform. Tekniken, som använder krossade äggskal fångade i ett lager av lack, speglar De La Vegas fascination för att återuppfinna sällsynta, gamla metoder för att skapa unika kreationer.
Ca: 1 000 000 kr/par.

ANDRIN, GARCÉ & DIMOFSKI

Olivier Garcé och Clio Dimofski är inte ovana vid olika kulturella influenser, de har arbetat för internationella företag i Peking, Paris och New York. Inspirerade av en utställning de höll i sin lägenhet
i West Village under pandemin startade paret Garcé & Dimofski ett galleri och ett designmärke med huvudkontor i Lissabon, där de nu bor. Det franska paret arbetar nära lokala portugisiska hantverkare och samarbetar med kreativa personer från Frankrike, England och USA med koreansk bakgrund. Andrin, en skärm med ekram som också är täckt av en glänsande lack i äggskalsvitt tillverkas av Atelier Mériguet-Carrère i Marais.

Ca: 360 000 kr.

SEATTRAL, PORUS STUDIO

Den kan måhända ha inslag av Art Deco, men Porus Studios Seattral-skärm hämtar inspiration från Seattles Central Library, en samtida elva våningar hög glas- och stålbyggnad designad av arkitekterna Rem Koolhaas och Joshua Prince-Ramus. Karaktäriserad av sin skarpa geometri har denna skärm både öppna och stängda delar med bruna och guldåldrade, matta och polerade ytor, vilket gör den mer till ett arkitektoniskt eller dekorativt konstverk snarare än en rumsavdelare. Placera den framför en trävägg eller marmorskiva för att förstärka dess fasadliknande utseende.

Ca: 165 500 dollar.

PARA-VIMENTO, DE CASTELLI

Med sin blandning av metaller – infällning och oxidering på rostfritt stål, koppar och mässing, för att vara exakt – är det ingen överraskning att Para-Vimento-skärmen är resultatet av ett samarbete mellan två italienska namn. De Castelli är ett möbelhus känt för sitt arbete med metaller; juveleraren Giampiero Bodino, en tidigare arkitekturstudent och bildesigner är känd för sina utsmyckade halsband, manschetter och ringar. Tillsammans har de skapat en fint utformad skärm med en robust kant – dess mönster inspirerat av golven i Milanos Palazzo Litta, som härstammar från stadens spanska styre på 1700-talet. Ca: 406 000 kr.

Andrin: Meredith Monachon; Para-Vimento: Laila Pozzo

Text: Marni Elyse Katz