BOMBARDIER GLOBAL 7500

Problemfritt privatflyg

I ett samarbete mellan VistaJet och Robb Report inbjöds ett litet antal VIP-gäster till Bromma flygplats i höstas för att få veta mer om VistaJets exklusiva medlemskap och lära känna det nya flaggskeppet Bombardier Global 7500.

Vistajet har bokstavligenluft under vingarna. Företaget växer så det knakar och flygplansflottan utökas ständigt. Paradoxalt nog kan en av anledningarna stavas covid-19, viruset som knäckte stora delar av den globala resebranschen och besöksnäringen. När den ordinarie flygtrafiken stoppades 2020 gjordes undantag för privatflyget, nya kapitalstarka kunder strömmade till i brist på andra alternativ – och insåg fördelarna och blev kvar även sedan coronapandemin hade klingat av.

MATS LEANDER, Vistajets Europachef
MATS LEANDER, Vistajets Europachef, vill inte avslöja det exakta antalet svenska kunder men berättar att kundkretsen har ökat kraftigt sedan pandemin och att det handlar om såväl stora företag som näringslivstoppar och privatpersoner.

Maltabaserade VistaJets affärsidé är ”det bästa alternativet till att äga en egen privatjet”. Och enbart den astronomiska värdeminskningen borde göra det attraktivt att titta närmare på ett Program Membership där man bland mycket annat är garanterad ett plan inom högst 24 timmar, var som helst i världen. Som medlem kan man dessutom välja mellan skräddarsydda upplevelser vare sig det gäller exotiska paradisöar, golfresor, konserter, vinprovning, konstutställningar eller alpina destinationer – och tack vare ett samarbete med Ferrari kan medlemmarna även få VIP-biljetter till Formel 1-tävlingar världen över.

Vistajet

Besättningen på resorna består av två piloter samt minst en Cabin Host med utbildning från bland annat The British Butler Institute och Wine and Spirit Education Trust. Företaget utökade nyligen sitt samarbete med kocken Nobu Matsuhisa och skapade en signaturrätt – Steamed Salmon Miso – för VistaJet- kunder. Andra säsongsbetonade kulinariska erbjudanden omfattar recept från dussintals Michelinkockar och restauranger runt om i världen, specifikt designade för middagar på hög höjd, samtidigt som menyerna skräddarsys efter kundernas rutter och kulturer.

Idag har VistaJet 360 egna plan, varav 18 av den senaste modellen Bombardier Global 7500 som visades upp på Robb Reports event på Bromma flygplats. Den kanadensiska tillverkaren framhåller stolt att planet är den privatjet som har branschens största kabinstorlek (2,5 x 16,5 meter) och längsta räckvidd (1 426 mil). Marschhastigheten är Mach 0,925 (982 km/tim). Det minsta VistaJet- medlemskapet ligger på 25 flygtimmar och kostnaden är från 165 000 kronor per timme. Vill man hellre köpa ett eget privat Global 7500-plan så står det 770 miljoner kronor på prislappen. Valet framstår som ganska enkelt…

Text och bild: Thomas Wiman