En privat stuga under norrskenet i Norge

THE ULTIMATE GIFT GUIDE – Nr 14

Vi har en lång, mörk vinter framför oss. Vad sägs om att spendera det med din bättre hälft eller dina vänner tittandes upp mot norrskenet från en badtunna i Arktis? En plats för skidåkning, valskådning, hundsläde och en privat fotografcoach?

Aurora Lodge är en helt ny privat stuga på den nordnorska halvön Lyngen. Lyngen ligger utanför den himmelska turiststigen och har så gott som inga ljusföroreningar och är en av de bästa platserna att uppleva norrsken. Njut av lyxen av att fördjupa sig i djup tystnad och glaciärvildmark, antingen på nära håll eller från bekvämligheterna i bubbelpoolen, bastun eller eluppvärmda rum med glasväggar. Lodgen med sex sovrum, designad av den prisbelönte arkitekten Snorre Stinessen, kommer fullt bemannad med hushållerskor, chaufförer, en kock och din egen norrskensspecialist.

Lyngenhalvön är känd för offpiståkning, men gästerna kan också välja att gå med snöskor, åka snöskoter eller åka hundspann. Ta en privat båttur för att titta på (eller till och med simma med) migrerande späckhuggare och observera pilot-, vikar- och knölvalar, delfiner och tumlare, allt fångat av en fotograf. Eller ta det ett snäpp till och gå med i ett valskyddsprojekt i sällskap med Audun Rikardsen, en prisbelönt naturfotograf och professor i sötvattens- och marinbiologi vid Norges arktiska universitet. Hjälp till att tagga valar via satellit, namnge en val som du kommer att kunna spåra långt efter att du kommit hem och lär dig konsten att fotografera i naturen av en mästare.

Späckhuggarvandringen sker när sill anländer till fjorden, vanligtvis mellan november och februari, och vintermånaderna rekommenderas för norrsken.