PORSCHE PÅ VATTEN

THE ULTIMATE GIFT GUIDE – Nr.10

Har ni svårt att slita er från Porschen under sommaren? Här finns lösningen, nu kan du även köra Porsche på vattnet. Porsche har tillsammans med det österrikiska företaget Frauschers tagit fram en superhäftig eldriven båt, Frauscher x Porsche 850 Fantom Air. Båten kommer att byggas på Frauschers varv i Ohlsdorf, Österrike.

Det är en ytterst läcker farkost för vilken Porsche anpassat och vidareutvecklat sin drivteknik för vägfordon för att kunna användas på vatten. Komponenter från Premium Platform Electric (PPE) har använts som bas för den nya Macan och den är också utrustad med ett litiumjonbatteri som har en bruttokapacitet på 100 kWh, även det hämtat från Macan. Självklart har den olika körlägen, precis som bilarna, men heter i stället Docking, Range, Sport och Sport Plus. Docking-läge är för hamnkörning där hastigheten är begränsad till åtta knop (motsvarande 15 km/h). Den optimala marschfarten är 41 km/h (22 knop). Toppfarten kan nås i Sport Plus-läget och är begränsad till 85 km/h (46 knop). Dessutom har båten utrustats med Porsches 800-voltsteknologi som gör att den kan snabbladdas upp till 250 kW. AC-laddning i vanliga hushålls- och högspänningsuttag är också möjligt och den har 11 kW AC-laddare ombord som standard.

Den officiella världspremiären för Frauscher x Porsche 850 Fantom Air kommer att äga rum i januari 2024 på båtmässan i Düsseldorf. Till att börja med är det 25 exemplar som kan beställas från Frauscher och priset börjar på 561 700 euro exklusive moms och levereras till de första kunderna 2024. Intresserade kan registrera sig på frauscherxporsche.com.

Text: Mia Litström