Spectre – Rolls-Royces nya elbil

THE ULTIMATE GIFT GUIDE – Nr 24

Det är inte sällan man vill ha något som man inte kan få. Därav består lucka #24 av precis det. En bil som inte går att köpa. Inte just nu i alla fall, men snart!

För några veckor sedan gick Rolls-Royce ut med en sensationell nyhet, nämligen att de är i processen att tillverka en 100% elektrisk modell som kommer att vara tillgänglig under år 2023. Bolagets VD, Torsten Müller-Ötvös, beskrev nyheten som ”den viktigaste som hänt i Rolls-Royces historia sedan den 4 maj 1904. Det datumet träffades våra grundare, Charles Rolls och Sir Henry Royce, för första gången och kom överens om att de skulle skapa den bästa motorbilen i världen”.

Även om elbilar idag är vanligt bland biltillverkare så var det faktiskt Charles Rolls som var en av de första som förutspådde elbilen som fenomen. Redan år 1900 sa Rolls att “Elbilen är helt ljudlös och ren. Det finns ingen lukt eller vibration, och de bör bli mycket användbara när fasta laddstationer kan ordnas. Men för tillfället räknar jag inte med att de kommer att vara särskilt användbara – åtminstone under många år framöver.”

Vi träffade Europachefen Frank Tiemann som berättar entusiastiskt om den nya elbilen Spectre.

När började ni arbetet med Spectre?

Sedan starten 1904 har Rolls-Royces filosofi varit att tillgodose våra kunders höga förväntningar, därav har vi alltid övervägt diverse nyskapande alternativ. Mer specifikt för tio år sedan skapade vi en experimentbil, kallad 102EX, för att samla våra kunders svar på en helt elektrisk Rolls-Royce. Då var batteritekniken inte helt färdigutvecklad och räckvidden var begränsad. Dessutom var en infrastruktur för laddstationer obefintlig i många länder. Denna situation har förändrats dramatiskt och vi tror att Spectre kommer att få fantastisk respons av Rolls-Royces kunder.

Vad betyder Spectre, och hur kom ni fram till namnet?

Spectre är en helt ny bil och vi kände att det var viktigt att ge den ett helt nytt namn, men ett namn som passar perfekt inom vår existerande eteriska namnkonvention som frammanar tystnad och mystik. Vi ville ha ett namn som är lika kraftfullt som Phantom, Ghost och Wraith. Spectre är ett namn som ges till överjordiska varelser synonymt med stor kraft och uppenbarelse; varelser av ett alternativt rike som gör sin närvaro känd genom flyktig manifestation. En Spectre tvingar världen att pausa. Den dominerar utrymmet den upptar.

Dagens Rolls-Royce-bilar är väldigt smidiga och tystlåtna, nästan som en elbil. Vad blir skillnaden mellan körupplevelsen med en elektrisk Rolls-Royce jämfört med en bensindriven Rolls-Royce?

Faktum är att Rolls-Royces hyllas för sin mjuka, men ändå kraftfulla acceleration och nästan tysta drift sedan de första dagarna, och därför är elektrisk framdrivning perfekt anpassad till Rolls-Royce-märket, det är vår naturliga livsmiljö. Feedback från kunder indikerar att den viktigaste drivkraften för dem är den magiska mattan, oberoende av drivlinan.

Är det möjligt att beställa Spectre nu? Och kommer Spectre att finnas tillgänglig som bespoke, eller enbart som standardmodell?

Jag föreslår att man tar kontakt med en återförsäljare för att anmäla intresse hyfsat omgående. Bespoke är en viktig del av vår verksamhet, men det är för tidigt att prata om sådana detaljer.

Enligt er prognos kommer alla bilar ni producerar från och med år 2030 att vara helt elektriska, hur kommer det att påverka äldre Rolls-Royce-modeller när det gäller service och sådant? Kommer det vara möjligt att konvertera en bensindriven Rolls- Royce till elektrisk?

Mer än 80 procent av alla bilar som Rolls-Royce någonsin tillverkat är fortfarande körbara. Fordonen är konstruerade för att hålla länge, detta återspeglas i vår service- och ägarupplevelsefilosofi. När det gäller konverteringen har vi ännu inte fått en sådan förfrågan trots den enorma uppmärksamheten för Spectre. Jag skulle anta att Spectre kommer att adderas i deras garage istället för att försöka elektrifiera en befintlig modell.

Slutligen, varför ska man köpa en elektrisk Rolls-Royce?

Det är väl rätt så uppenbart? Det är ju elbilarnas Rolls- Royce…

AV: Alexander Ocean