Avantgarde kombinerat med tradition

Benoît Mintiens, belgisk industridesigner och grundare av Ressence, funderade länge på hur en mekanisk klocka skulle se ut om den uppfunnits under 2000-talet baserad på dagens teknik och vetenskap.

Helt enligt sitt moderna förhållningssätt till traditionell urtillverkning introducerar Ressence en ny klocka, Typ 1 Slim Red med automatiskt verk i boett av Titan Grade 5, som är knallröd från urtavla till armband. Verket innehåller den egna konstruktionen för tidvisning, Ressence Orbital Convex System (ROCS).

Första resultatet kom 2011 med Zero Series-klockorna och en patenterad uppfinning för att visa tiden: ROCS – Ressence Orbital Convex System. En unik urmakarmäs- sig komplikationsmodul, utvecklad och utformad inhouse som består av plana skivor och ringar i olika storlekar som är böjda för att passa konturen av safirglaset som täcker dem. Typ 3, den första oljefyllda mekaniska klockan någonsin, överraskade branschen 2013 med en osynlig vätska som eliminerar brytningsfel mellan glas och urtavla. När den kom ansågs den vara en av årets mest innovativa klockor och vann därför kategorin Horological Revelation vid Grand Prix d’Horlogerie de Genève.

Lite mer historik 2015 släpptes Typ 5 – den första mekaniska klockan som gick att läsa av med exakthet under vattnet oavsett betraktningsvinkel. Oljan under safirglaset skapar en oöverträffad ”vattendroppe-effekt” som ett stort förstoringsglas. Oljan i Typ 5 fungerar också som ett skydd mot övertryck, motsvarande det i dykarur, utan att boett eller glas behövts förstärkas.

Året därpå upptog Fondation de la Haute Horlogerie Ressence som ett
av de 64 varumärken i världen som ingår i gruppen som tillverkar ur inom Fine Watchmaking.

Typ 3 och Typ 5 har två separata förseglade kammare, en fylld med olja
(ca 35 ml) och den andra fylld med luft och urverk. Den övre halvan är fylld med cirka 35 ml olja för att få en visuell effekt som gör att tidvisningen projiceras på safirglaset som på en skärm. Skulle glaset gå sönder får man lämna in klockan och få det utbytt samt få påfyllning av oljan. Verket tar inte skada av en sådan incident eftersom det är helt skilt från den oljefyllda delen.

Kronan är den sista fysiska länken till det mekaniska ursprunget hos en klocka. I det förenklade uppdragningssystemet ligger också att man bara behöver ställa klockan när den har stannat. Genom att ställa in klockan dras den också upp, som när man flyttar visarna på ett gammalt väggur.

Tidslinje

2010: Benoît Mintiens, grundare av Ressence, introducerar tre funktionella prototyper på Baselworld. Hans nya koncept med roterande skivor får recensioner av både press och samlare.

2011: Zero-serien limiterad om 50 exemplar lanseras för att möta efterfrågan från konnässörer över hela världen. Den säljs slut inom ett år.

2012: Ressence visar Series One. Varumärket börjar sälja internationellt bland annat i Japan och i USA.

2013: Typ 3, den första oljefyllda mekaniska klockan någonsin, tar branschen med storm.

2014: Ressence släpper Typ 1, märkets hittills mest designmässigt avskalade klocka.

2015: Lansering av Typ 5, den första mekaniska dykarklockan med perfekt läsbar urtavla under vattnet, oavsett betraktningsvinkel.

2016: Kulturrådet för Fondation de la Haute Horlogerie skriver under på att Ressence uppfyller Haute Horlo- gerie-standarder med spetskompetens, vilket kan sammanfattas som tekniker för urmakeri i symbios med konst.

2017: Ressence introducerar Typ 12R, deras kuddformade klocka med ett infällt vred.

2021: Modellen Typ 2N ”Nightblue” introduceras med boett i polerad grade five-titan.

Text: Britta Rossander

Cartier