Diamanterna gnistrar till vitt, gult och rosétonat guld

På Watches & Wonders fick vi stifta bekantskap med årets klockor designade för kvinnliga handleder.

MODELL UR SERIEN
Indomptables de Cartier med två eleganta katthuvuden som biter i boetten.

Klockorna var snygga, delikata och gärna diamantbeströdda. Cartier visade en version av Pasha som var omöjlig att motstå i roséguld med diamantbesatt galler. Ursprunget till klockan kom i och med en beställning 1932 gjord av T’hami Glaoui, pascha av Marrakech, i folkmun kallad Lord of the Atlas och välkänd jetsettare med makt, pengar, intresse för konst och en svaghet för lyx. Han ville göra en beställning av Louis Cartier och beskrev sina önskemål på följande sätt: Paschan ville ha en klocka som motsvarade hans kungliga uppdrag, status och sportigt aktiva livsstil där bland annat simning i den egna bassängen ingick.

Den ska vara tillräckligt hållbar för att tåla konstant nedsänkning i vatten men elegant nog att bära i officiella sammanhang som när jag träffar kändisar och statschefer.

Louis Cartier, som tillverkat flera klockor och smycken på beställning av Gaouli, mottog uppdraget och tillverkade så Cartiers första vattentäta klocka.

Trots ihärdiga efterforskningar är det idag okänt vad det blev av paschans ur, några menar att han gav bort den men till vem vet man inte. Skulle den dyka upp lär den få omgående respass till Cartiers museum för inlåsning.

PATEK PHILIPPES
World Time i roséguld med diamanter på boettningen har en snygg olivgrön urtavla.

År 1985 fick Gerhard Genta i uppdrag att sätta in ”Pashan” i 1980-talets formspråk. Uppdragets formulering var:

Gör en muskulösare klocka, den ska vara vattentät, med dykring och i Cartiers anda.

Han lyckades, den blev omtyckt och är idag en av Cartiers ikoner. Juvelen i serien Pasha för samlare är den som kom 1997 till 150-årsjubiléet för varumärket och som tillverkades i 1 847 exemplar. Den hade som originalet grill över urtavlan och blev antingen hatad eller älskad.

I årets kollektion av Pashor föll vi pladask för den som har boett om 30 mm i roséguld med galler och 97 briljantslipade diamanter. På denna modell blir plötsligt gallret en snygg dekoration till skillnad från originalet. Boetten har QuickSwitch för armbandet så att det är lätt att byta.

Bland de andra klockorna kan vi nämna den nya Panthère de Cartier i helguld med diamanter på den inre ringen av boetten och en sällsynt vacker tavla i lila, och en fantastisk juvelklocka med två panterhuvuden som biter i den diamantbesatta boettens bandfästen. Modellen ur serien Indomptables de Cartier innehåller ett helt menageri av djurinspirerade klockor.

PANTHÈRE DE CARTIER
med diamanter och sällsynt vacker urtavla.

Patek Philippe gör också mycket snygga klockor designade för en dams handled. Ibland är det skönt med en klocka som bara är väldigt tilltalande. Ladies’ Moon Phases har boett i vitt guld och blå urtavla med en vacker månfas. Två förskjutna rader av briljantslipade diamanter på boettringen för lite extra glitter monterade med ”Dentelle”-teknik, för att det ska se ut som ett spetsmönster, avslutar den eleganta renheten i designen för Ref 7121/200G-001.

PASHA DE CARTIER
i sin bästa form med diamantbesatt galler och rosétonad guldboett.

Den andra modellen som fångade vår uppmärksamhet var Ref 7130R World Time i roséguld med olivgrön urtavla med handgraverat guilloche-mönster. Modellen lanserades för första gången 2011 och det nya utförandet är enastående elegant och slår sin föregångare.

HERMÈS KELLY
Klockan finns i många olika varianter. För den som gillar diamanter är detta utförande en klocka att önska.

I Hermès monter fick vi stifta bekantskap med Arceau le Temps Voyageur som är att betrakta som en unisexmodell. Modellen designades av Hermès Artistic Director Henri d’Origny redan 1978 och har nu fått ett nytt liv i platina och titan samt i stål. Worldtime-funktionen som utvecklats exklusivt för Hermès visar 24 tidszoner som inte följer det vanliga registret för platser utan alla har istället en betydelse i Hermès historia. Arceau le Temps Voyageur finns i två varianter – platina/titanversion med 41 mm och en 38 mm i stål, båda med band tillverkade i Hermès Horlogers egen ateljé.

När man är i Hermès monter kan man inte låta bli att också bekanta sig med den senaste kollektionen av Kelly-klockan som ursprungligen skapades 1975. Oavsett om den har metallarmband, har diamanter eller ej eller bärs som ett långt halsband i ett läderband är den ett feminint statement. Hänglåsformen kommer från Hermès ikoniska handväska designad av Robert Dumas på 1930-talet. Det finns fem nya tolkningar: stål, roséguld, med eller utan diamantinfattning och med urtavla i pärlemor eller vitlackerad.

PATEK PHILIPPES Ladies’ Moon Phases har boett i vitt guld och blå urtavla med en vacker månfas.

Ibland är det skönt med en klocka som bara är väldigt tilltalande. Ladies’ Moon Phases har boett i vitt guld och blå urtavla med en vacker månfas.

Text: Britta Rossander

Foto: Mia Litström

Cartier