Royal-Oak-Selfwinding

På besök hos AP House Amsterdam

Audemars Piguet, med sin signaturmodell Royal Oak, presenterade nyligen sina nya versioner av den stabila klassikern. 

Platsen var nyöppnade AP House i Amsterdam med Rijksmuseum och Van Gogh-museet på ena sidan och den lyxigaste shoppinggatan i Amsterdam på den andra. Läget i ”Museikvarteret” är den perfekta platsen för att bekanta sig med Audemars Piguets senaste modeller. Adressen är Honthorstraat 16 och dit (eller till något av de andra AP Houses) kan man boka tid på nätet för presentation av kollektionen eller bara för att njuta av de vackra klockorna över en kopp kaffe. 

En liten snabb titt på de nya modellerna: 

Royal Oak Frosted Gold Selfwinding 37 mm i gult guld.

Den skimrande effekten av den hamrade guldboetten och armbandet matchas perfekt av en rökig urtavla med en sunbrushed finish, vilket ger kontrast och djup till klockan. Det automatiska verket Caliber 5900 kombinerar elegans med prestanda på ett prefekt sätt.

Royal Oak Selfwinding 37 mm i vitt eller rosétonat guld.

Modellen i vitt guld med briljantslipade naturliga diamanter har en blekt olivgrön ton på band och tavla, medan klockan i roséguld kombinerar briljantslipade naturliga diamanter med graderade blå safirer och ljusblå nyans för tavla och band. Båda klockornas band har en raffinerad pärlemoreffekt och verken, kaliber 5900, är automatiska.

Urverken har båda en oscillerande vikt i 22 karat roséguld, dekorerade med Côtes de Genève, som kan beundras genom bakboettens safirglas. Dessa två modeller sitter perfekt på mindre handleder.

Royal Oak Selfwinding Chronograph 41 mm i helguld.


Modellen har tonad Grande Tapisserie-tavla i gult guld. I boetten sitter Caliber 4401 med flyback-funktion. Man kan säga att här har AP kombinerat vintageutseendet med modern teknik på ett raffinerat sätt. Att även armbandet är i gult guld gör att modellen ingår i den heta trenden med stora helguldsklockor i gult guld som vi just nu ser mycket av. 

Royal Oak ”Jumbo” Extra-Thin Openworked.

En modell vi redan sett i roséguld, gult guld och stål och som nu utökas med en variant i 39 mm i vitt guld. Det automatiska verket Calibre 7124 med sina olika gråtoner är fascinerande att titta på.

Det är elegant, välgjort och antracitfärgat. Baksidans safirglas gör att hela härligheten går att se från alla vinklar. Boettens höjd är bara 8,1 mm. 

Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding 34 mm.

Den första modellen i roséguld med en ny rosa ton som går lite åt det laxfärgade hållet på urtavlan. Även datumvisningen har samma rosa ton. För den andra klockan kombineras stål och roséguld till en grå tavla. Denna klocka upplever jag som att den alltid funnits i kollektionen – den är på något sätt så självklar i sin kombination av färger. Dessa moderna klockor drivs av det automatiska verket Caliber 5800 och är även de perfekta för de mindre handlederna.

Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Extra-Thin 37 mm

För första gången i vitt guld för boett och band. På boettringen sitter baguetteslipade diamanter och tavlan har en ny ton för Petite Tapisserie i djupblå rökig ton med diamantstavar för index. Verket är automatiskt Caliber 2968 som bara är 3,4 mm högt, vilket gör det möjligt för AP att tillverka komplicerade klockor för smala handleder. Den totala höjden på klockan är bara 8,1 mm. Detta är en riktig show off-klocka för de invigda.

Text: Britta Rossander
Foto: Mia Litström

Cartier