Perfektion på handleden

Att definiera perfektion är tämligen svårt. Men med högklassig design och utan några kompromisser rörande kvalité, har Aera positionerat sig högt i klockvärlden. Detta under en väldigt kort tid.

Idén om att skapa klassiska, men samtidigt moderna, produkter är inte enkelt i dagens konkurrenskraftiga värld. Att många försöker är det ingen hemlighet om. Nya klocktillverkare dyker upp på klockscenen var och varannan dag. Men bara få överlever. Aera är tveklöst en överlevare. Med enorm produktfokus utan att kompromissa kvalitén, har det nyskapade bolaget Aera introducerat två klockmodeller som uppskattats bland klockentusiaster. Bägge modellerna är funktionella klockor – den ena en dykarklocka, medan den andra en pilotklocka.

Med produktion i Schweiz och sammansättning i England har Aera onekligen en internationell prägel i synnerhet då dess design är influerat från alla möjliga platser i världen. Både designen och själva idén om Aera har varit aktuell för bolagets grundare i över 20 år. ”Vi bestämde oss redan för 20 år sedan. Det var alltså ingen spont idé, utan detta är något vi har jobbat på under väldigt många år”, säger Jas Minhas som är en av Aeras grundare. Jas är tredje generationens klockfantast. Både hans far och farfar har arbetat i klockbranschen. Aeras andra medgrundare, svenske Olof Larsson, har även han klockor i blodet.

Om man ser på världens största klocktillverkare såsom Rolex, Audemars Piguet och Patek Philippe så är en gemensam nämnare att de har säregna detaljer som särskiljer dem från alla andra. Följaktligen unika signum. Aeras signum är onekligen det mycket unika urglaset som är kupolformat med antireflexbeläggning i tre lager. Detta ger klockorna en mycket iögonfallande och elegant touch, vilket inte gör sig rättvisa på bild, utan det krävs att man håller i klockan och roterar den lätt så att ljus reflekteras mot klockan. Då inser man vilken genial design som ligger bakom dessa klockor.

Funktionalitet genomsyrar Aera. De tillverkar inte klockor som enbart visar tid. Utan alla klockor har specifika funktioner. Självfallet är de även visuellt vackra att titta på. Ytterligare en detalj som gynnar det visuella i klockorna är de olika klockbanden. Köparna får alltid minst två band som man enkelt kan byta och anpassa utifrån egna preferenser. Kanske för att matcha klockan med ens utstyrsel, eller kanske bara om man önskar byta material på bandet för praktiska skäl. Att dyka med läderband är ju inte att rekommendera. Några exempel på det stora utbudet av band är de populära och mycket praktiska gummibanden i svart respektive grått, samt även mer eleganta varianter i bland annat läder.

Vi fick möjligheten att slå oss ned med Aeras två medgrundare Jas Minhas och Olof Larsson som berättade om bolaget och deras produkter.

Hur är processen att skapa ett klockmärke – från idé till att ha den första klockan på handleden.

– Vår process kan delas in i två delar: namn och design. Det är inte enkelt att komma på ett bra namn som inte redan är registrerat. Vi fastnade för ”Aera” och lyckades efter långa processer att registrera varumärkesnamnet i de flesta länderna. Den andra delen, design, var minst lika krävande. Vi bestämde oss tidigt att skapa så kallade ”tool watches”, således klockor skapade för särskilda arbetsområden, såsom dykning. Vidare gällande design så har vi arbetat nära med flera olika designbyråer och succesivt skapat den designen vi har idag. Detta är något vi än idag jobbar kontinuerligt med. Allt från minsta lilla millimeter på låset och alla hörn på gummibandet är av stor vikt för oss. Även om arbetet med design har varit krävande så är det samtidigt bland det roligaste som finns.

Urtavlorna på era klockor är stämplade ”Swiss”, berätta om hur produktionen går till. – För att klockor rent lagligt ska kunna benämnas ”Swiss made” så krävs det att ett visst antal procent av klockan ska vara tillverkat i Schweiz. Våra urverk är tillverkade i sin helhet i Schweiz, därav ”Swiss made”. Efter att urverken är tillverkade så levereras dem till vår fabrik i England där vi sätter ihop urverken med dess boetter och adderar sedan banden.

Med allt som händer i världen, skulle ni säga att ni lanserade Aera i bra tid?

– Rent arbetsmässigt har det varit tufft i och med pandemin. Vi har haft många inställda resor och möten. Produktionen har tagit längre tid än vad det annars hade tagit. Även kostnaderna har ökat. Men bortsett från det så finns det inga hot mot sämre tider, utan snarare tvärtom. Framtiden ser ljus ut.

Det är stor konkurrens på klockmarknaden, vad skiljer Aera från andra?

Det finns många olika klockföretag på marknaden. Det viktiga är att hitta en lucka i marknaden där konkurrensen är låg, eller där utbudet rent ut sagt är dåligt. Vår grundinställning är att kunna erbjuda en produkt som är av absolut världsklass och samtidigt till bästa möjliga pris. Kvalitén är av högsta prioritet för oss. Vi använder exempelvis ett särskilt stål för våra klockor, nämligen ”904L”, vilket i princip enbart används av Rolex. Inte ens andra exklusiva klockmärken använder det stålet då det är väldigt kostsamt. Även våra lås är av samma typ av stål, detta trots att vi kunde använda ett billigare alternativ. Anledningen till att vi inte kompromissar med kvalitet är för att vi säljer produkterna direkt till konsumenterna utan några mellanhänder, därav blir det kvalitetsprodukter till ett konkurrensmässigt pris.

P-1 PILOT LAUNCH EDITION
Material: 904L rostfritt stål.
Diameter: 43 mm.
Urtavla: Mattsvart med vita indexmarkörer.
Urglas: Kupolformad safirkris- tall med antireflexbelägg- ning i tre lager.
Bakboett: 904L borstat rostfritt stål graverat med specifikationer.
Urverk: Sellita SW200-1 Automatic.
Glasring: Enkelriktad 120- klick i 904L borstat rostfritt stål med mattsvarta prägling.
Vattentålighet: 100 m.
Gångreserv: 38 h.

För närvarande har ni två modeller. Har ni fler på ingång?

– Ja, i dagsläget har vi två modeller: pilot- och dykarklockor. Under nästa år kommer vi erbjuda fler varianter av dessa två, samt så kommer en ny modell att introduceras. Året därpå kommer två nya modeller att introduceras. Vi har alltså mycket på gång, men vi kände att det var bäst att börja med två modeller.

Ni säljer för närvarande enbart via er egna hemsida, planerar ni att ändra på det?

– Vi har många intressenter som vill sälja våra produkter i deras butiker. I dagsläget har vi valt att avvakta med såna typer av samarbeten. Det är viktigt för oss att bibehålla vår prislapp. Men jag kan säga som så att framtiden är rolig. Mer detaljerat kan jag dessvärre inte vara just nu.

Var ser ni Aera om 5 till 10 år?

–Om fem år har vi fem olika modeller, bland annat GMT och kronograf. Vi har även många olika varianter på alla våra modeller. Även diverse spännande samarbeten med limiterade klockor. Vårt varumärke kommer självklart att stärkas med tiden och vi kommer synas i fler sammanhang. Framtiden kommer bli helt fantastisk!

För att beställa Aeras produkter, besök gärna deras hemsida aera.co

Text: Alexander Ocean

Cartier