Vacheron blir atletisk

På Vacheron Constantins event i New York Citys Greenwich Village 2019 där de presenterade sin mest robusta Overseas-klocka.

Overseas Everest-modellerna Dual-Time och Chronograph.

En ny modell som precis just återvänt från Mount Everest och handleden på National Geographic-fotografen och äventyraren Cory Richards, blev jublet rungande entusiastiskt. Äntligen hade urmakarmästaren tagit fram en äkta sportklocka.

– Det är på tiden att Vacheron kommer med något liknande. Om den var tillgänglig nu skulle jag köpa den genast, sa en tung samlare av märket.

Tyvärr var den inte det – modellen var en prototyp. Men uppenbarligen gjorde det varma mottagandet intryck eftersom Vacheron nu inte har levererat en utan två serier av Overseas Everest. De är båda limiterade till 150 exemplar och den ena är en 42,5 mm kronograf, den andra är en 41 mm med två tidszoner. Båda är utrustade med inhouse-verk och de har gråblå korniga urtavlor med orange accenter på visarna och andra indikatorer. Samma apelsinfärg finns också på sömmarna för bandet i textil av cordura som är fodrat med nubuck av kalvskinn. Gummiband finns också och det är lätt att byta band utan verktyg. Boetter och knappar är tillverkade i titan medan boettringen är i stål. Den enda extravagansen är rotorn i 22 karats guld med gravyr av Mount Everest som kan beundras genom bakboettens safirglas.

Till slut har urmakarmästaren tillverkat en riktig sportklocka.

Detta är en ny inriktning för det 266-åriga urmakarmärket och inte bara en satsning för att ta del av den lukrativa sportklockmarknaden utan en signal om att de omfamnar vår tids allt mer informella livsstil och den typ av klockor som kompletterar den. Kanske hade det också något att göra med att prototypen såldes på Phillips ”Game Changers”-auktion i New York, bara sex månader efter att den visades, för över det dubbla utropet.

Cory Richards klättrar med Vacheron Constantins Overseas Everest-prototyp.

Cartier