KRUG

Kungen av Champagne

Efter att vinet blandats lagras flaskorna i minst sex år för Krug Grande Cuvée innan de får sin slutgiltiga kork och etikett. Krug har utvecklat en app där du kan hitta detaljer om varje flaska. På baksidan av varje flaska finns ett nummer, som kan anges och exakt information om druvsamman- sättning, årgångar och byar för vinet presenteras.

”Det finns champagne, och sedan finns det Krug.” Det är så man säger på vinhuset och jag kan inte annat än instämma. Vid ett besök hos Krug kläckte en kollega uttrycket ”Perfektion in absurdum” och ett par kända matprofiler konstaterade, efter att jag bjudit på Krug Vintage: ”Fredrik, du har Krugifierat oss.” Så starkt är intrycket av detta fantastiska, nästintill löjligt perfekta vin.

Ganska ofta när jag håller provning får jag frågan, vilken är din favoritchampagne? Svaret är ganska enkelt, det blir en motfråga. Vem i din familj håller du som favorit? Ja du förstår, det finns inte ett unikt svar. Olika förutsättningar påverkar valet av vin. Vilket humör jag är på, vilket är sällskapet och vilken mat ska serveras är saker som påverkar mitt val av vin. MEN, med det sagt, en flaska Krug öppnar jag väldigt gärna så ofta tillfälle ges.

Krug är inte ett billigt vin, men för pengen får man en unik upplevelse. Jag vill till och med gå så långt att kalla vinet ”prisvärt”. Ja, mycket pengar är det men vinet är en unik upplevelse i världsklass. Sedan 1843 har familjen Krug i sex generationer stolt producerat denna unika champagne. Krugs grundare, Johann-Joseph Krug, lämnade en fast anställning i ett etablerat champagnehus för att slå sig fram på egen hand. Entreprenörskap tillsammans med talang skapade en champagne med en smak olik alla andra på marknaden. Nämligen Johann-Josephs vision att skapa världens bästa champagne.

Olivier Krug, sjätte generationen sköter idag det hela. Även om man numera ägs av LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) är det familjen som ansvarar för champagnehuset. Från noggrant utvalda druvor genom jäsning i små ekfat och den avancerade processen med att ”blenda”, följt av många års lagring i källaren, så föds Krug. Man använder de tre huvuddruvorna från distriktet, pinot noir, chardonnay och meunier. Druvsorten är mindre intressant för vinet, byn eller vingårdsläget är viktigast, säger Olivier. Att upptäcka Krug är att dela denna anda, att känna passion, att uppleva något verkligt exceptionellt.

Det finns champagne, och sedan finns det Krug.

Av: FREDRIK SCHELIN