Nordiska matunder med magiska vyer

Robb Report väljer fem restauranger för gommen, synen och sinnet.

Restaurang Äng, Ästad, Sverige

RESTAURANG ÄNG ligger i anslutning till Ästad Vingård i Halland. Här serveras en skandinavisk avsmakningsmeny med fokus på lokala råvaror och metoder från hela världen.

Det finns växthus, och så finns det Ästad vingårds växthus. En upplevelse i det senare dröjer sig kvar – i samtliga sinnen. På restaurang Äng sitter du bara en glasskiva från de halländska slätternas böljande landskap av bokskogar, gärdsgårdar, fårhagar – och ja, vinodlingar.

Glashuset på ängen stoltserar nämligen inte bara med sina magiska vyer, utan även egenproducerat vin. Och därtill en grön stjärna i Guide Michelin. Samt priser för sin form à la danska Norm Architects och japansk- skandinaviska Karimoku Case Study.

Med blicken i och över härligheten serveras egenodlat och närproducerat så långt som möjligt. Smördegsbollar på fermenterade skogschampinjoner, västkustska havskräftor, kanapé, Grebbestadsostron från Klemmings… följt av femton andra gudomliga små skapelser från husets arton rätters avsmakningsmeny. Nedsköljt med bubbel på egna druvor – och ett gäng utvalda drycker från den KRAV- märkta restaurangens källare. Och efteråt – eller varför inte före – huserar stället hotell med spa ett stenkast bort. Vilket är tur, på den här ängen stannar du helst längre än över en måltid.

restaurangang.se, astadvingard.se

Restaurang Hoven, Loen, Norge

På kanten intill stupet 1 011 meter över havet har du en panoramautsikt som heter duga. På Hoven Restaurant i norska Loen serveras à la carte med lokal twist.

Vad sägs om ett bord 1 011 meter ovanför havet? Med en panoramautsikt över djupa dalar, snötäckta toppar och isblått vatten. Eller, för all del, över en rosaskimrande sol som sakta sänker sig i det norska fjordlandskapet. Vyn från restaurang Hoven är garanterat en av Norges bästa, ja, kanske Nordens, bästa. Om rikedom kan mätas i naturupplevelser är Loen stenrik. Till den norska byn, belägen i det urgamla området Nordfjord, är naturen huvudattraktionen numero uno.
Och det oavsett vad gäller vandring, skidåkning, ridning, fiske garanteras första klassens naturlyx.

Den som vill toppa med en kulinarisk fullträff tar skyliften till klippan på toppen. Här serveras nordiskt europeisk à la carte utan överdrivna krusiduller som ost, chark, pizza och burgarespecialare som ”Hunters” (gjord på renkött) och ”Truffle”. Men oavsett vad du väljer kommer födan på den här höjden att ta andan ur dig.

Andas in, andas ut. Andas in igen – och njut.

loenskylift.com

Mangholm, Hillerød, Danmark

Den familjeägda gårdsrestaurangen Mangholm ligger inbäddad i Kungliga Nordsjällands nationalpark. Här serveras rätter på egenodlat och ekologiskt – ofta skördat samma dag.

Från jord till bord. Bokstavligen. På restaurang Mangholm äter du mitt i ett av Danmarks mäktigaste naturområden, närmare bestämt i Kungliga Nordsjällands nationalpark. Och det bara fyrtio minuters bilfärd från Köpenhamn. I en gammal ladugård omgiven av åkrar med betande kor och getter serveras exceptionella under på grödor skördade i trakten samma dag (såklart gäller närhetsprincipen även fisk, mejeri, kött och ost).

Här talar vi hundraprocentigt ekologiskt tänk och en familjeägd gård driven av passionen för förnyande jordbruk, djurhållning, naturvård och biologisk mångfald.

Ett oförglömligt kulinariskt äventyr för dig som vill gå ett med naturen. Och det vill vi väl alla? Öppen från april till december.

mangholm.dk

Restaurang Aanaar, Lappland, Finland

I det Finländska Lappland ligger hotellrestaurangen Aanaar. Här serveras en säsongsbaserad meny på arktiska råvaror från trakten.

Från vildmarken till tallriken. Mitt i det finländska Lappland. Med den poesin saluförs finländska Aanaar, hotellrestaurangen med rötter i Inaris tundra. Med ambitionen att berätta historien om vildmarken genom maten serveras en säsongsbaserad meny på arktiska råvaror från trakten.

Vad sägs om ren med tallbarr och karamelliserad löksvamp? Eller renblodsknödel smaksatt med
lavar? Alternativ blåbärssaltad öring eller rökt abborreterrin – självklart på fisk fångad i Juutua
älv som rinner utanför fönstret.

Och efter desserten, förslagsvis i form av sorbet gjord på traktens blåbär, väntar (förhoppningsvis) ett böljande norrsken på himlavalvet. Som en bonus kan nämnas att prisbelönta Aanaar stöder den samiska kulturen.

restaurantaanaar.fi

Niehku Mountain Villa, Riksgränsen, Sverige

NIEHKU MOUNTAIN Villa i Riksgränsen har gjort sig världskänd för sina storslagna naturupplevelser – och drömmiga designhotell med restaurang.

Middag på löjrom från Bottenviken, skaldjur från Lofoten och vilt från Tornedalens skogar? 200 kilometer norr om polcirkeln. Hur låter det?

Ett besök på Niehku Mountain Villa är ett once-in-a-lifetime. Här, i det innersta Lappland och bara femtio meter från norska gränsen, ligger lodgen som fått världsrykte för sina storslagna naturupplevelser.
Hit lockar förstklassig offpist och helikopter-skiing äventyrslystna från när och fjärran. Magiska höjder och förträffligt före, visst, men storheten i Niehku ligger i helhetsupplevelsen. På fjällhotellet, som döpts efter nordsamiskans ord för ”dröm”, flyter natur, arkitektur och mat ihop på ett magnifikt vis. Så är köksmästarens ambition också att lyfta den kulinariska nivån till samma höjder som skidäventyret.

Niehku är den ultimata kombon av (extremt) fjälläventyr, högklassisk design och ett unikt skafferi (vinlistan går inte heller av för hackor!).

Den skidälskande foodiens våta dröm med andra ord.

niehku.com

Text: Sofia Edgren