Carnegie Bank

Smakfulla investeringar

Från single malt till bourbon, cognac och fatlagrad rom. Här är några av de senaste smaksensationerna varje samlare med ambition bör investera i – innan priserna skjuter i höjden!

AV Richard Carleton Hacker
FOTO MICHAEL BUCKNER
STYLING AMY PALIWODA
PLATS THE PACIFIC DESIGN CENTER

VEM KÖPER EN FLASKA bara för möjligheten att sälja den med god vinst? Ja, fler än du tror! Men samlare är så klart oftast intresserade av destillerade rariteter för egen del, antingen som något speciellt att njuta av eller för att dela med andra. Innehållet kan ha en intressant historia, eller så är det så enkelt att den eftertraktade flaskan är näst intill omöjlig att hitta för en vanlig konsument. Den kan även fylla ett hål i en redan välfylld samling.
”Börja med det du själv uppskattar mest”, råder Jeff Zacharia, chef för Zachys vin- och spritauktioner i USA, vare sig det gäller single malt, bourbon eller en unik utgåva av en annan välkänd kvalitetsprodukt. ”Samlandet handlar om glädje”, säger han, och det lönar sig att vara väl insatt i ämnet. Inte bara genom att bredda sin kunskap och förståelse av det unika, utan också för att upptäcka nya lanseringar och inte minst sådant som försvunnit ur produktion. Framför allt på whiskysidan läggs destillerierna i malpåse när lagren är fyllda. Då stiger värdet!

Whiskysamlaren Mahesh Patel, grundare av Whiskey Concierge i USA, rekommenderar att du inleder din samlarvurm på arrangerade provningar och lokala tillställningar för att lära dig att hitta din egen smak, innan du börjar utöka samlingen planlöst. ”Lär från experterna”, säger han. ”Försök att köpa från respekterade återförsäljare som har hög kvalitet på sina produkter och som kan ge dig goda råd.” Enklast hittar du dem på nätet, men det svenska utbudet av kvalitetssprit går heller inte av för hackor, när du räknar in beställningssortimentet.

SingleMalt Whisky
The Macallan ”Fine Oak”
Denna sammetslena och extremt väldoftande maltwhisky finns i stigande ålder, med den 30-åriga utgåvan som magnifikt crescendo. Avgörande är att den unga whiskyn lagrats såväl på exklusiva, åldrade sherryfat som på knäckigt insmickrande bourbonfat. I destilleriets svala lagerhus förädlas råspriten till underbar komplexitet, innan Macallans master blender låter den bilda bas till unika kollektioner som snabbt blivit internationella samlarobjekt. Charlie Whitfield, destilleriets brand ­ambassador, tvekar inte när han säger att den 30-åriga Macallan Fine Oak (som redan nu ligger kring 25 000 kr flaskan) kommer att stiga i värde ännu mer när tillgången sinar. Även den 21-åriga varianten (nr 86402, 3 899 kr) har alla förutsättningar att bli en god investering. systembolaget.se / themacallan.com

Single Malt Whisky
Yamazaki ”Mizunara Cask 2017”
Ekens ursprung och tidigare användning kan inte överskattas när det gäller att få fram unika smaker i whiskyn. Ädlast är de åldrade sherryfaten, men även före detta bourbonfat spelar avgörande roll, förutom alla de nya varianter (inklusive uttjänta vinfat) som gett samlarna ett guldläge. Det senare gav Japans ledande whiskydestilleri Yamazaki idén att skapa något eget – en whisky som lagrats 18 till 50 år på fat av inhemsk mizunara-ek. Detta hårda men ändå porösa träslag härstammar från uråldriga skogar på Hokkaido, den nordligaste av Japans fyra stora öar, och ger en distinkt, kryddig och rökig smak som är helt unik. Tilläggas ska att produktionen av Yamazaki Mizunara Cask är ytterst begränsad, och priserna har redan börjat stiga på andrahandsmarknaden.
systembolaget.se / suntory.com

Specialutgåvan Club Bar cabinet från Armani/Casa (armanicasa.com); Orrefors City double old fashioned whiskyglas (designonline.se).

Rom
Ron Barceló Imperial
Premium Blend ”30 Aniversario”
Denna unika rom släpps en gång per år i 9 000 numrerade flaskor, lika sällsynta som eftertraktade, och de försvinner omgående i törstande samlares gömmor, för att sedermera pytsas ut till dem som missade lanseringen. Spriten får mogna på fat av fransk ek som tidigare rymt ädla Bordeauxviner. Resultatet blir en djupt mahognytonad rom som sjuder av rika aromer och för tankarna till torkad frukt, vanilj, karamelldragerad choklad och engelsk gräddkola.
systembolaget.se / celo.com

Rom
Facundo ”Paraíso XA”
För sex år sedan firade Barcardi sitt 150-årsjubileum när styrelseordföranden Facundo L Barcardi öppnade dörren till familjens privata romsamling. Resultatet har du här! Paraíso betyder paradis, ett befogat namn för en blandning av 16- till 23-årig fatlagrad rom. Några yngre destillat tillsattes också för att tämja den mäktiga, nästan salmiaktonade fatkaraktären. Kompositionen förfinades avslutningsvis i mycket gamla cognacsfat där all den sträva garvsyran försvunnit till förmån för en synnerligen finessrik fruktarom. Med sin vidunderliga komplexitet bör den självfallet njutas i en generös kupa. facundorum.com

Cognac
Rémy Martin ”Louis XIII”
År 1874 inregistrerade Paul-Emile Rémy Martin varumärket Louis XIII. Sedan dess har denna cognac i mångas ögon varit den ultimata digestifen, en komposition på ädla vindestillat som sträcker sig mellan 40 och 100 år i ålder. Lika utmärkande är dess kristallkaraff från Baccarat, formgiven efter ett 1500-talskrus från slaget vid Jarnac i Cognacsdistriktet. För att smaka får du i skrivande stund punga ut med 25 590 kronor (nr 80127 i Systembolagets beställningssortiment).Vill du skjuta ännu högre finns Louis XIII Legacy för det femdubbla priset. Denna absoluta raritet kom förra året i magnumkaraff, paketerad i ett ögonfägnande skrin klätt i kalvskinn och signerat av fyra generationers källarmästare. Endast 500 flaskor producerades.
louisxiii-cognac.com / systembolaget.se

Rondelle Credenza av John Pomp, finns i Thomas Lavins showroom, i Los Angeles ­(thomaslavin.com), Rogaska Expert, konjakskupor finns hos Gearys Beverly Hills (gearys.com), eller på crystalclassics.com.

Cognac
Hardy ”L’Été”
Det händer att en ny spritraritet hinner passera revy innan samlarna upptäckt dess sensationella särart och samlarvärde. Där finns inte sällan de riktiga fynden, och det är möjligt att detta kommer att gälla Hardys Four Seasons Collection, trots hisnande utgångspriser på uppemot 130 000 kronor flaskan. För denna facila summa får du en oersättlig cognacskollektion, skapad för att illustrera (och, får man förmoda, njutas under) de fyra årstiderna: våren (le printemps), sommaren (l’été), hösten (l’automne) och vintern (l’hiver). Än så länge har bara två premiärutgåvor, Le Printemps och L’Été, nått marknaden. Kollektionen, som signerats av Armand Hardy, utgår från sex skördar mellan de två världskrigen i Frankrike. Hans farfar ­grundade 1863 detta berömda cognacshus, som i dag hör till kännarnas tveklösa favoriter. hardycognac.com

Rom
Flor de Caña 25 Year
Nicaragua producerar inte bara välsmakande cigarrer. Med anor ända tillbaka till 1890, långt innan den första tobaken planterades, har den kvalitetsmedvetna familjen Pella kommit att bli Centralamerikas främsta producent av högklassig rom. Destilleriet har framför allt gjort sig känt genom sin ambitiösa 18-åriga Flor de Caña, men den mer sällsynta 25-åringen är för kännarna själva kvintessensen av familjens hantverkskunnande. Den vulkaniska jorden ger en alldeles egen doft- och smakprofil som, tillsammans med före detta bourbonfat (som förseglas med bananblad), kännetecknas av en fyllig och fruktig, samtidigt karamell- och kolatonad nyansrikedom med exceptionell eftersmak. Produktionen är mycket begränsad, affektionsvärdet på topp. flordecana.com / systembolaget.se

Whisky
Orphan Barrel ”Entrapment”
Detta är den första kanadensiska whiskeyn i Orphan Barrels selektion, ett projekt som ursprungligen lanserades i Kentucky av spritjätten Diageo med ett världsomspännande nät av destillerier. Idén är att leta upp och buteljera unika whiskyfat som av olika anledningar gömts eller glömts i lagerhusen. Denna utgåva är en minimal skärv ur1992 års produktion från destilleriet Gimli i Manitoba, lagrad på fat under ett kvarts sekel med målet att utgöra spetsdelen i premiummärket Crown Royal. Trots den mäktiga åldern domineras smaken inte alls av den sträva ekens boasering, utan den adderar snarare till en fyllig rondör med toner av äpple, fudge och ceder. Hela upplagan är nu slutsåld, och för att hitta denna raritet är det nätet av återförsäljare som gäller. orphanbarrel.com

Bourbon
Pappy Van Winkle 23 Years
Amerikansk bourbon har sedan millennieskiftet upplevt en enorm hausse, tack vare unika utgåvor, och varje whiskysamling med ambition kräver detta eftertraktade smakprov. Men räkna med att du får betala betydligt mer än det rekommenderade priset på dryga 300 dollar; I USA ligger auktionspriserna på det fem- till sjudubbla, och hittar du denna bourbon i någon bar kan det hända att du får punga ut med 425 dollar för 4 centiliter! Är det värt det? Det avgör du själv, men för detta får du smaka en sensationellt smakrik och högst njutbar whisky. Dessutom är denna bourbon den enda som har en egen, hängiven fanclub. Så försvinner också en nyutgåva som en avlöning varje höst. oldripvanwinkle.com

Evans Console från Armani/Casa (armanicasa,com); Ralph Laurens Suttonkaraff och George Jensens Manhattanfat av läder, finns hos Gearys Beverly Hills (gearys.com), eller på ralphlauren.com, georgejensen.com.