Vi skålar i champagne

Champagne är dryckernas dryck som vi öppnar vid festliga tillfällen som bröllop, jämna födelsedagar eller som nu till nyårsafton. Vad förgyller en fest bättre än en butelj god champagne?

Det är bra att dricka champagne. Forskning har visat att ett till tre glas champagne i veckan kan motverka demens. Enligt forskning på University of Reading motverkar fenoler i vinet att vi människor drabbas av demens. Det beror på att fenolerna stimulerar signalerna som människans hjärna behöver för att minnas.

Champagne är ett av världens mest kända varumärken. I princip alla känner till champagne och har någon relation till detta magnifika bubbliga vin. Det görs fantastiska viner i distriktet Champagne. Det skickliga hantverket har förfinats genom historien och har idag många år på nacken. Den höga kvaliteten på champagne beror delvis på basvinernas höga kvalitet som håller världsklass. Champagne är unikt med sin speciella jordmån med ett tjockt lager av kalk. Kalken behåller fukten och tvingar vinrankorna att arbeta sig ner med rötterna för att nå vatten när torkan blir svår. När rötterna måste kämpa så hårt blir vinrankorna tåligare och druvorna får koncentrerad smak. Även klimatet spelar en viktig roll. Svala vindar och mycket sol ger lång mognadstid och druvor med mer komplexa aromer. Allt detta i kombination med skickligt vinmakeri och perfekt lagring gör att det produceras fantastiska viner i Champagne. Jag brukar förklara champagnens fördelar genom att jämföra spanska jordgubbar, som har en kort mognadstid med mycket sol, med jordgubbarna från Sverige som mognar svalt under lång tid. Som alla vet smakar våra svenska jordgubbar så mycket mer.

Det är dags att skåla ut 2023 och skåla in 2024, jag kommer att skåla in 2024 med champagne detta år från Furusund.

Här bjuder jag på mina utvalda tips.

KRUG
Grande Cuvée
Edition 171

Ett torrt vin med lager efter lager av smaker och dofter. Lång smak med toner av brödighet, integrerat fat, rostade pinjenötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad ton av citrus med inslag av mineraler och krita. Helt enkelt magisk!

Krug – den perfekta champagnen!

Nr: 7494

Pris: 2 449 kr.

PALMER & CO Brut Reserve

Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass.

Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat. Detta är en go-to-champagne, och om du har möjlighet så prova den på Magnum. Mums.

Nr: 7372

Pris 369 kr.

POL ROGER Brut Réserve

Mångas favoritchampagne i Sverige med lång historik på monopolhyllorna. Perfekt balans mellan de tre olika druvorna med en friskhet av äpple och citrus.

En allround champagne som aldrig är fel.

Nr: 7549

Pris: 545 kr.

BOLLINGER
Special Cuvée Brut

Bollinger är tveklöst en av de bästa champagnerna på hyllan. Stilen är alltid kraftfull men också frisk och livlig. Det är nötter och krämiga bubblor.

Det är söta kryddor och toner av apelsin och gula äpplen, och det är framför allt väldigt snyggt och smakrikt.

Mäktigt och mycket bra.

Nr: 7418

Pris: 599 kr.

LOUIS ROEDERER Collection 244

Elegant och generös instegschampagne som aldrig har varit fel och numera är ännu bättre. Basåret 2019 ger en struktur i vinet som piggas upp med reservvinerna till en fantastisk nivå.

Toner av solvarma röda äpplen, rostat bröd och friska syror. Roederer visar upp sin klass i denna champagne och har tagit sitt husvin till nästa nivå. Bravo, Roederer.

Nr: 7602

Pris: 559 kr.

LAUNOIS
Blanc de Blancs Brut

Grand Cru Réserve

En riktigt prisvärd champagne på enbart chardonnay med vacker flaskform.

Härlig Les Mesnil-känsla i frukten med krispiga syror och frisk smak.

Tydliga toner av citrus och mineraler.

Ostronvin deluxe!

Nr: 7450

Pris: 389 kr.

CHARLES HEIDSIECK Brut Réserve

Charles Heidsieck är en generös champagne med en härlig brödig och fyllig stil. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. Här finns toner av gula mogna äpplen, nyrostat bröd och massor med mineralitet.

Ett stort vin som klarar kraftfulla maträtter på ett galant sätt.


Nr: 77522

Pris: 539 kr.

TAITTINGER Brut Réserve

Härligt frisk och extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg i en ny design.

Vinet har generösa inslag av citrusfrukter, mineraler och gröna äpplen. En klassiker som passar många av en anledning.

Nr: 7422

Pris: 499 kr.

HENRIOT
Millésimé Brut 2014

En stram syrarik årgång med lagringspotential. För många blir förmodligen hoppet från den solvarma och mogna 2012 ganska stort, men detta vin har för mig en större potential på sikt.

Vinet vilar minst 8 år på sin jästfällning innan det degogeras. Doften är ren men fortfarande ganska blygsam med vita tropiska toner och krita. I smaken finns kex, vita tropiska frukter, gula äpplen, salta mineraler och krämig citrus.

Nr: 77710

Pris: 699 kr.

Krug dricker man inte för att synas, Krug dricker man för sin egen skull.

– Olivier Krug

Text: Fredrik Schelin
Bild: Raphael Cameron