Carnegie Bank

Wood works

Valnöt, ek och andra mörkare träslag värmer upp när det är kallt – både ute och inne.

ROGER, MINOTTI

Modulsoffor är fortfarande populära, men i år får materialen en uppgradering. Den italienske arkitekten Rodolfo Dordonis version, döpt till Roger, har otaliga alternativ i trä för underredet som till exempel djupare toner som färgad Santos-palisander. Den enda nackdelen här är att de till synes oändliga alternativen kommer att hålla dig upptagen med att välja ryggstöd, armstöd och förvaringselement i en evighet.

ARCIFORM BUREAU, SKYLAR MORGAN

Som vilken bra byrå eller skänk som helst är Arciform först och främst byggd för förvaring. Lådorna är höga och djupa, så att du kan förvara massor av T-shirts, sängkläder eller teknik. Den är gjord av valnöt med mässingsaccenter och har mönster i relief som löper längs ryggen, vilket visar upp Skylar Morgans fantastiska träbearbetning och gör att byrån kan stå fritt i ett rum.

PARAVENT AMBASSADE SCREEN, CASSINA

Charlotte Perriand inspirerades av Japan – dess konst, landskap och naturligtvis dess möbler. Den berömda franska designern gjorde den här skärmen först 1969 för en japansk ambassadör efter hennes många resor till Japan. Men hon hade ingen stor budget för det, så Perriand använde rosenträrester från ett annat projekt och satte ihop de olika restbitarna som ett pussel, sammankopplade med stavar. Dagens valnötsutgåva har samma designelement, om än med lite mer polering.

OW58 T-STOL, CARL HANSEN & SON

Som för den största delen av skandinavisk design är T-stolens princip enkel: less is more. Det är ett mantra som går tillbaka till 1958 när sitsen skapades av den produktive Ole Wanscher. Danskens design slog ihop det T-formade ryggstödet med benen vilket ger en mer sömlöst funktionell look. Den enda justeringen som har gjorts på stolen i läder och valnöt för nyutgåvan är en högre rygghöjd som passar moderna kroppar.

KENDO LOW TABLE, NATUZZI

Kendo kombinerar valnötens djupa färg och organiska strukturer med släta, sömlösa accenter i metall. Kombinationen är tydligast vid bordets förvaringsfack, en inbyggd funktion för att kunna gömma böcker, glasögon och pennor med mera. Idén kommer från designduon Manzoni & Tapinassi, som använde samma materialval på en större serie Kendo-möbler med allt från lampor till soffor – fantastiskt om du gillar mer av det bästa.