BALANDRA BAYS bukt med sina imponerande vyer.

Bortom utstakade stigar

Inbäddad längs det azurblå vattnet i Cortezhavet ligger La Paz i Baja Sur, Mexiko. Huvudstad för sin delstat, vars namn betyder ”freden”, uppenbarar den sig likt en oas av rå skönhet och en välbevarad hemlighet som i det tysta har blivit en lekplats för världens elit.

Med sin unika position på den sydöstra spetsen av Baja California-halvön, erbjuder La Paz en fascinerande blandning av ökenlandskap omgivna av magnifika kaktusar och rikliga marina ekosystem. Det är ett kontrasternas landskap där horisonten ständigt dansar mellan berg och hav, de många färgerna slår med en ovanlig intensitet, och där solnedgångarna nästan tycks tävla i skönhet. Här hittar du inga överexploaterade stränder kantade av lyxiga hotellkedjor eller febril kommers, utan möts i stället av en mer avslappnad atmosfär, en subtil charm och en genuin vänlighet från lokalbefolkningen. Med sina orörda stränder och fantastiska naturupplevelser, är La Paz ett bevis på de belöningar som väntar den som beger sig bortom utstakade stigar. En veritabel skatt för den som längtar efter en exklusiv tillflyktsort genomsyrad av både avskildhet och naturlig skönhet och ett måste för den som inte endast är ute efter en mexikansk atmosfär utan som i stället söker en autentisk mexikansk själ.

Världens akvarium
Under det turkosa havet väntar ”världens akvarium”

En smältdegel av historia och kultur
På plats finner du en stad djupt rotad i Mexikos rika mångfald och historia. Från de nomadiska stammarna som först beträdde marken, fram till de spanska conquistadorernas ankomst vilket gav staden dess nuvarande namn och form, har La Paz bevittnat många skiftande öden – från blomstrande pärlfiske till att vara en central punkt i politiska omvälvningar. Denna historiska mångfald är påtaglig i stadens arkitektur, museer och i det dagliga livet, där forntida traditioner och modernitet flätas samman på ett till synes sömlöst sätt. La Paz är utan tvekan en stad som andas historia och kultur, och du kan bäst uppleva detta genom att strosa längs de kullerstensbelagda gatorna i stadens hjärta. Besök till exempel en av de många små marknaderna som erbjuder traditionella mexikanska hantverk eller kliv in i 1700-talskatedralen Nuestra Señora del Pilar och känn historiens vingslag. En promenad längs strandpromenaden Malecón vid solnedgången med dess levande konst och lokala liv erbjuder en perfekt avslutning på dagen.

La Paz
Förlora dig i La Paz oändliga färger och kontraster.

Majestätiska möten under vattenytan
La Paz hyser en av världens mest imponerande naturmiljöer och detta märks kanske allra tydligast för den som beger sig under vattenytan. Cortezhavet är känt för sin marina biologiska mångfald och Jacques Cousteau benämnde platsen en gång ”världens akvarium”. Detta rika marina liv är inte bara en fröjd för ögat och sinnena utan också en vital del av det lokala ekosystemet, vilket gör La Paz till en oerhört viktig plats för marin forskning och bevarande. Utforska Isla Espiritu Santo, ett UNESCO- världsarv känt för sina förtrollande dykplatser där den äventyrslystne har möjlighet att simma med valhajar, komma nära sjölejon och beskåda praktfulla korallrev.

Ett besök till Balandra Beach, La Paz mest fotograferade strand, är också ett måste. Detta är en plats som påminner om paradiset på jorden med oändliga horisonter av turkost vatten som möter pudermjuk sand. Begränsade insläpp och åtkomst endast med bil eller båt bidrar till att bevara en känsla av avskildhet under ditt besök.

Balandra rocks
Bege dig ut med båt för att upptäcka orörda stränder och vackra klippformationer.

En smakresa för alla sinnen
Gastronomin i La Paz är en reflektion av dess geografiska och kulturella landskap. Här blandas havets smaker med det mexikanska kökets kryddstarka traditioner, vilket ger upphov till en lika autentisk som innovativ upplevelse. Ett tips är den populära restaurangen Nim. Känd för sin kreativa tolkning av traditionella mexikanska rätter med en modern twist, och med en atmosfär minst lika inbjudande som sin meny.

När du besöker La Paz, får du framförallt inte missa att förälska dig i den dryck som är djupt förankrad i Mexikos kultur – mezcal. En destillerad dryck som framställs genom att jäsa och destillera hjärtat av agaveplantor, kända som maguey. Det som gör mezcal så unik är dess traditionella tillverkningsprocess. Till skillnad från många andra spritsorter är mezcal ofta fortfarande gjord på ett hantverksmässigt sätt. Agavehjärtat, även kallat ”piña”, grillas över öppen eld i en jordugn, vilket ger drycken dess karaktäristiska rökiga smak. Denna process är tidskrävande och kräver skicklighet och hängivenhet från mästaren bakom destillationen. Mezcal är således inte bara en dryck, utan även en symbol som bär på berättelser om tradition, hantverk och passion. Mezcal bjuder på en anmärkningsvärd smakmångfald, då varje maguey- variation ger olika smaker och nyanser. Du kan förvänta dig allt från fruktiga och blommiga toner till jordiga och rökiga undertoner och se det som en resa genom Mexikos landskap med varje droppe. För dig som är nyfiken på mezcal är ett besök till Mezcaleria La Miserable i La Paz stad ett måste. Denna populära bar är inte bara en plats att upptäcka och njuta av mezcalsorter från hela landet, utan också en scen för lokala musiker och artister.

Så tar du dig hit och bor bäst
Direktflyg anländer dagligen från större städer såsom Mexico City, och ett besök till La Paz kan med fördel kombineras med just ett besök dit. För de som söker fler internationella inresealternativ kan man välja att flyga till den större närliggande flygplatsen i Cabo San Lucas och i stället nå La Paz landvägen – en road trip som bjuder på oförglömliga vyer och oväntade möten med naturen.

Hotell Baja Sur i La Paz
En vistelse på Hotell Baja Sur fångar stadens själ.

Att välja boende i La Paz är också det en resa i mångfald. Av de större mer välkända kedjorna är det endast Hyatt som har en närvaro här. För den som vill leva så enkelt som möjligt finns det gott om hemtrevliga bed and breakfasts och budgetvänliga vandrarhem. Vill du fånga hjärtat av La Paz bör du dock checka in på ett av stadens många mindre boutiquehotell. Dessa anläggningar erbjuder en harmonisk blandning av lokal charm och internationell lyx, vilket gör dem till populära val för besökare som söker en eleverad men samtidigt intim upplevelse. Hotel Baja Sur är just en sådan fantastisk anläggning som ägs av drivs av Groupo Habita och en passionerad familj som länge varit del av La Paz och Mexikos turismutveckling. Här omges du av exceptionell service, komfort och en känsla av att vara hemma. Med sin vackra design, som speglar både det moderna och det traditionella Mexiko, och sitt ideala läge nära både stadens centrum och dess natursköna stränder, är Hotell Baja Sur en utmärkt utgångspunkt för att utforska allt vad La Paz har att erbjuda.

Cesar Bejar La Paz
Cesar Bejar – Hotel Baja Club

Vare sig du är ute efter spänning eller avkoppling erbjuder La Paz en rikedom av valmöjligheter. Varje val erbjuder en möjlighet att dyka djupare in i stadens själ och det som gör denna destination så väldigt speciell. I La Paz definieras lyx inte av överflöd; snarare återfinns den i enkelheten av en soluppgång över Cortezhavet, i det genuina bemötandet från lokalbefolkningen och i den delade glädjen av ett hisnande möte med naturen. Precis som namnet ger ett löfte om fred, lämnas du med en känsla av frid. När du seglar bort från La Paz och Balandra Bays gyllene stränder, bär du med dig La Paz essens – en plats där välfärd inte bara är en statussymbol utan en intim koppling till världens naturliga och orörda skönhet.

Text: Lena Khoury