Gästerna möts av en guldkupol i entrén av Hotel d’Angleterre och en hundra år gammal balsal med norra Europas största glasmosaiktak.

Hotel d’Angleterre är ett elegant och intimt hotell inrymt i en restaurerad 270 år gammal nyklassicistisk byggnad på Kongens Nytorv i hjärtat av Köpenhamn. En minuts promenad från centrum, färgglada Nyhavn, Kungliga Teatern, King’s Garden och Strøget – Europas längsta shoppinggata. Det var här som den danske politikern och teologen Ditlev Gothard Monrad den 5 juni 1849 presenterade sitt förslag till den nya danska konstitutionella demokratin för lagstiftarna.
Många originaldetaljer finns bevarade och korridorerna är breda nog för att damer i krinoliner ska kunna mötas. Läget är utmärkt med utsikt över ett av Köpenhamns största och mest centrala torg. Här var H.C. Andersen gäst och fick en svit uppkallad efter sig. Med modern komfort, inredning i lila, grått, silver och vitt i lyxiga material samt fräscha blomsterarrangemang tilltalar hotellet rockstjärnor, dignitärer och kungligheter. När julen närmar sig kommer tusentals besökare varje år för att titta på när julljusen tänds.


Hotel d’Angleterre tillkom genom en kärlekshistoria med början i mitten av 1700-talet. Den unge franske frisören och makeupartisten Jean Marchal kom till Köpenhamn med en teatertrupp och fick anställning som betjänt till greve Conrad Danneskiold Laurvig. Där träffade han dottern till kung Fredrik V:s kock, Maria Coppy, och blev kär. En perfekt match, hon var expert på matlagning och han van vid att arbeta för aristokratin. De öppnade 1755 restaurangen The Strong Man’s Garden, som senare flyttade till Kongens Nytorv och även fick rum för gäster. Tyvärr dog Maria bara 32 år gammal och Jean gifte om sig men dog också ung, bara 44 år. Hans änka drev hotellet i elva år innan hon sålde det till visionären och krögaren Gottfried Rau, som var värd för stadens möten i ”The English Club”. Fastigheten fick klubbens titel och eftersom franska var diplomatins språk döpte han om huset till Hotel d’Angleterre. När Köpenhamn brann 1795 jämnades hotellet med marken. Rau ansåg det för dyrt att bygga upp det igen och övertog i stället grannhuset, Gramske Gård. År 1872 bytte hotellet ägare och köptes av Det Kjøbenhavnske Byggeselskab under ledning av Carl Frederik Tietgen och J.C. Jacobsen, en industriman och en bryggare (Carlsberg).

Första världskriget var en mörk period med utegångsförbud och restriktioner. Situationen blev ännu mörkare under andra världskriget då tyskarna flyttade in på de största hotellen i hela Europa. 1940 blev Hotel d’Angleterre bostäder för högkvarteret med följd att danskarna bojkottade det. Olika ägare kom och gick efter kriget och i slutet av 1980-talet, då besöksnäringen i Danmark drabbades hårt, stängdes d’Angleterre. 1993 köptes hotellet av Remmen Foundation under ledning av herr och fru Remmen och idag är White Lady – som det kärleksfullt kallas beroende på sin vita fasad – åter på fötterna. År 2001 då mosaiktaket i Palm Court beställdes, för att fira Henning Remmens 70-årsdag och 25-årsjubileum i hotellbranschen, av glaskonstnären Albano Poli, var en stor dag.



Det idag 5-stjärniga hotellet är en ikon och ett historiskt landmärke i Köpenhamn och rankat som ett av de bästa i norra Europa. Det är hyllat för sin elegans, lyx och stil och har en perfekt balans mellan ståtlig viktoriansk arkitektur och en graciös enkelhet i samtida nordisk design. Hotellet har nyligen genomgått en totalrenovering och har öppnat igen som ett återuppväckt palats. På hotellet kan gästerna äta på den enstjärniga restaurangen Marchal, njuta av cocktails och champagne på Balthazar Champagne Bar, och koppla av i ”Amazing Space” Spa och pool.
Några njutningens ord från Robb Reports matkunniga medarbetare på plats:
– Maten smakar ljuvligt på restaurang Balthazar. Måltiden börjar med kanapéer som är lika vackra som de är goda. De ser ut som konstverk, och smakupplevelsen är himmelsk! En blandning av franska och danska smaker som blir som en explosion i munnen. Jag smakar, och njuter, och försöker förstå hur de så elegant får ihop dessa smaker. Det måste vara en konstnär i köket. Dricker ett glas roséchampagne från Billecart-Salmon till kanapéerna. Därefter serveras huvudrätten: fransk kyckling med färsk tryffel och smörstekt Karljohanssvamp. Kan det bli bättre? Som avslutning föll valet på en Crêpes Suzette med vaniljglass. En dessert som ursprungligen kommer från Monaco där man tillredde en dessert för prinsen av Wales och av misstag droppade ner Grand Marnier i crêpen och delar av köket började brinna. Jag får veta att det är den unga kocken Alex Baert som är Head Chef på d’Angleterre idag. Bara 29 år gammal står han för en nytändning i köket när han vågar testa nya skapelser och matkombinationer.

Grundaren Jean Marchal och hans efterträdares talang och känsla för att ge exceptionell service, gästfrihet och komfort har burit på d’Angleterres identitet under alla år. Idag fortsätter ägarna och hela personalen att förvalta traditionen av passion för service som har gett hotellet, som det enda i Danmark, fem stjärnor.
Text: Britta Rossander
Mer inom resor kan du läsa här