Carnegie Bank

VIRIDA RING i platina med vita diamanter

Beautés du Monde

En gnistrande hyllning till naturens utsökta skönhet

Kollektionen visar på en förmåga att se och kunna förstärka skönheten i naturen genom design där kombinationen av ädelstenarna förstärker naturens element.

Cartier ser världens skönhet, oavsett var, och i senaste kollektionen av High Jewelry ingår många av husets många signaturelement, från art déco-inspirerade geometriska linjer och former till svart onyx och diamanter tillsammans med färgglada ädelstenar och dyrbara material som till exempel korall. Kollektionen ger också en fantastisk exposé av de många djurmotiv som utgör Cartiers mytomspunna ”bestiarium”, inklusive zebran och ormen.

Sju unika ringar ingår i kollektionen, de visar att samspelet mellan olika stenar förstärker formen och intensiteten. De triangulära diamanterna, lila spinellerna, cabochonslipade turmalinerna och den gröna diamanten har fått en extra touch av själ genom sin originalitet.

Nouchali-halsbandet, till exempel, är inspirerat av en flytande näckros vars kronblad är formade i ett geometriskt mönster med diamanter och spetsar av onyx centrerade runt en 10,61 karats cabochonslipad rubellit. Blomman ”flyter” på ett halsband av lavendeltonade kalcedonpärlor och är monterad i lager vilket ger rörelse och volym. Ett designelement som bär Jeanne Toussaints signatur, hon var Cartiers legendariska kreativa chef mellan 1933 och 1970.

Kollektionen innehåller också flera abstrakta varelser. Formen av en orm (ett motiv som älskades av en av Cartiers mest kända kunder, den mexikanska skådespelerskan Maria Felix) har förenklats till ett slingrande halsband med ett hypnotiskt mönster av trekantigt slipade diamanter och ”fjäll” av lapis lazuli. Ormens form bryts av tre spektakulära cabochon slipade safirer och som avslutning kröker sig halsbandet förföriskt runt en fjärde och slutar i en femte droppe av en safir och en diamant.

En annan reptil, leguanen, är avbildad som ett geometriskt galler av diamanter och smaragder som representerar strukturen i dess hud. Tre gigantiska colombianska smaragder om 43,45 ct bildar mitten av halsbandet, var och en med en lätt spetsig fyrsidig topp som ska påminna om reptilens ryggkotor. Andra djur som zebror och fjärilar ingår i kollektionen genom mönster av kontrasterande färgade ädelstenar för halsband, örhängen och en brosch samt sju unika cocktailringar – var och en gjord runt en bländande ädelsten.

Apatura halsband av Cartier

APATURA

En fjärilsvinge har fått en bländande skönhet genom opaler i regnbågens alla nyanser. Tre australiensiska opaler om 22,08 ct är inramade av geometriska motiv bestående av diamantstänger och blå safirpärlor vars färgnyans optimerar opalens inre eld.
Här återges inte fjärilen så som naturen skapat den utan här är formen en abstrakt komposition av skimrande färger som ska föra tankarna till den mest förunderliga av insekter. Smycket är tillverkat i Cartiers tradition av att det går att bära på flera olika sätt. Halsbandet kan bäras med eller utan hänge som kan tas av och bäras som en brosch.

Halsbandet Rituell av Cartier.

RITUELL

Det är skönheten i traditionella mesoamerikanska* smycken som inspirerat till halsbandet som består av dubbla rader med azurblå kalcedonpärlor och rubiner. Det subtila mönstret med diamantkoner och facetterade rubiner ger en vacker rytm till kompositionen. Valet av de cyklamenfärgade rubinerna och de blåturkosa kalcedonpärlorna vars konturer Cartier låtit omge av svart onyx ger en intensitet till kompositionen.

*Mesoamerika är ett kulturområde i Mexiko och Centralamerika där en lång rad kulturer blomstrade under perioden från 1000 f.Kr. fram till att de spanska conquistadorerna anlände 1519.

1. NOUCHALI

Näckrosens skönhet fångad i ett stiliserat manér där ögat genast fångas av mittstenen,
en rubellit om 10,61 ct, runt vilken darrande diamantblad med spetsar av onyx är placerade vilket förstärker intrycket av volym. Cartier har placerat blomman på ett långt halsband av lila kalcedoner.

2. RECIF

Ett halsband som hyllar korallrevens skönhet. En levande organism, någonstans mellan flora och fauna, stiliserad av designer och juvelerare. Räfflade kontrasterande pärlor av smaragder och koraller som slingrar sig längs en diamantatoll vars kontrast förstärks av korall- och smaragdpärlornas vridna rörelse mellan vilka diamanterna gnistrar.

Halsband Iwana från Cartier

IWANA

Här är det texturen på den gröna leguanen som inspirerat. Dess skönhet visas med ett halsband rikligt dekorerat med diamanter och smaragder. Cartier visar djurets hudyta genom fyllighet och tomhet med trianglar av diamanter och tre spektakulära colombianska smaragder som väger 43,45 ct där deras fyrsidiga slipning är formad så att den påminner om en ryggrad.

Halsbandet Water Aspis av Cartier.

WATER ASPIS

En av de mest mytiska varelserna i Cartiers menageri. En kraftfull och hypnotisk orm vars skönhet och otroliga flexibilitet Cartier förstärker genom denna tolkning. Ormens form ligger någonstans mellan realism, stilisering och abstraktion. Realismen poängteras genom att lederna är helt rörliga.

Fem intensivt blå spektakulära cabochonslipade Ceylon safirer om 43,49 ct, triangelformade diamanter och geometriska inlägg av lapis lazuli maximerar briljansen i stenarna.

Text: Britta Rossander