Underbara unika juveler 

Det är en djärv kollektion som bygger på ett ikoniskt arkiv. Smyckena visas i ett nytt ljus med starkt arkitektoniskt inflytande och respekt för husets ursprungsdesign.

DISTRYSIA NECKLACE har en extraordinär gulbrun diamant (13,78 ct) i slipad i en hexagonal form omgiven av vita, rosa och bruna diamanter samt lapis lazuli, safirer och ametister.
DISTRYSIA NECKLACE har en extraordinär gulbrun diamant (13,78 ct) i slipad i en hexagonal form omgiven av
vita, rosa och bruna diamanter samt lapis lazuli, safirer och ametister.

Le Voyage Recommencé, eller som Cartiers vd Cyrille Viegernon sade vid presentationen: ”The journey started all over again.” Kollektionen innehåller över 80 unika juveler inspirerade av Cartiers stora arkiv, från den välkända pantern till grafiska art déco-former. Temat är en fortsättning på Beautés du Monde-kollektionen från 2022.

Man kan säga att allt från Cartier kretsar runt renheten i linjer, balansen mellan former och volymer, spelet med proportioner och harmonin i föremålet.

Det finns inget romantiskt eller sött när det kommer till Cartiers representation av naturen, det är en kreativ spänning som går från hyperrealism till stilisering och abstraktion. Cartier har alltid haft en passion för världen och alla dess kulturer.

Robb Report talade med Jacqueline Karachi, chef för High Jewellery Creation hos Cartier, om den nya serien.

– Den här kollektionen är ett utmärkt tillfälle att se och lära om de väsentliga teman som är ”the Cartier style”. Man kan utforska den, ta en titt på den och se smycken som i uppgraderad form följer dagens anda. Det är en resa tillbaka till hjärtat av Cartiers design, en historia som berättats över tid, säger Jacqueline.

Vad betyder existensen av High Jewellery Collection för resten av produktionen? Är de andra mer tillgängliga kollektionerna inspirerade av dem?

– Alla våra designer är tidlösa och känns igen på en renhet av former och linjer samt ett överflöd av liv. Vi har en signatur, en stil som är Cartier. Det är ett levande språk i ständig utveckling och det gäller för alla våra kollektioner, inte bara för High Jewellery. Vår stil känns igen genom vårt specifika ordförråd som utvecklas över tid. Varje High Jewellery-kollektion är en möjlighet att berika Cartier-vokabulären, att skriva ett nytt kapitel i husets historia.

Finns det något specifikt smycke i den här kollektionen som är det mest betydelsefulla? Förklara i så fall varför.

– Alla är lika viktiga. Den här kollektionen är verkligen en fördjupning av de mest väsentliga teman inom ”Cartier Style”. Vi utforskar så många områden som möjligt för att tänja på formgivningens gränser, för att upptäcka nya horisonter. I kollektionen finns smycken som Sama-halsbandet och Ondule-ringen, med en 0,92 carat gråviolett diamant, som perfekt representerar renheten av linjer och balansen mellan former och volymer som våra High Jewellery-kollektioner är kända för. Andra givna element är geometri och kontrast, vilket vi ser återspeglas i Claustra-halsbandet med asymmetrisk form. Cartier har också alltid haft en passion för världen och dess kulturer, denna smak för nyfikenhet är arvet från ett intresse hos huset sedan start. Ett av de grundteman som finns i Cartiers stil är islamisk konst och inom denna kollektion finns en modern översättning av det i och med Girih-halsbandet. Det skiftar med kontrast mellan blått och grönt, en av de mest karaktäristiska färgkombinationerna sedan länge i Cartiers palett. Slutligen finns naturen representerad i alla våra kollektioner och Panthere Givrée är ett perfekt exempel på detta.

Har någon av stenarna i samlingen en speciell historia?

– Vi försöker att alltid hitta stenar med en extra själ. Våra experter och designers letar alltid efter en sten som överraskar och förvånar, en som skiljer sig från de andra. Inom denna kollektion har Distrysia-halsbandet en mycket speciellt formad sten, en rektangulär asymmetrisk fancy brungul diamant på 13,78 carat med ett överraskande snitt. Denna unicitet är ett riktigt genidrag, och Cartier-ögat är känsligt för sådant, men blev samtidigt utmanande för designstudion att arbeta med. Det är helt obalanserat – men samtidigt balanserat, vilket gjorde det krävande att skapa halsbandet där den skulle placeras, eftersom i Cartier i varje High Jewellery-design alltid börjar med stenen. Slutligen balanserade vi smycket med motiv och färganvändning och varje detalj lades noggrant till. De gav liv och rörelse åt smycket.

EN EXTREMT OVANLIG 0,92 ct stor grå-lila diamant är centerpiece i denna fantastiska ring. Stenen är omgiven av månformade diamanter placerade ovanpå sex våningar av briljanter.
EN EXTREMT OVANLIG 0,92 ct stor grå-lila diamant är centerpiece i denna fantastiska ring. Stenen är omgiven av månformade diamanter placerade ovanpå sex våningar av briljanter.

Vem ansvarar för att göra skisserna?

– Studion High Jewellery Creation består av 14 designers och det är formgivarna som skapar skisserna. Som den röda tråden mellan alla kreationer är min roll att följa formgivarna i deras kreativa val. Jag stöttar dem och hjälper dem att utveckla sin egen stil i linje med husets stil. Jag ansvarar för utvecklingen av det som är Cartier Haute Joaillerie-stil och sammanhanget för alla skapelser så att varje kollektion berättar en spännande historia.

Har du någon favorit bland smyckena? Förklara i så fall varför.

– Det är väldigt svårt att välja ett smycke i en så mångsidig kollektion. En kollektion är som en familj med medlemmar i harmoni med varandra. Om jag måste välja något smycke som representerar Cartier Style och savoir faire mycket väl skulle jag komma tillbaka till Distrysia-halsbandet. Det var mycket utmanande att använda mittstensdiamanten på grund av dess överraskande form, men vi balanserade den med en ny blandning av färger och stenar. Det är en mycket grafisk pjäs, men när den är i rörelse på dess bärare ser det blå ut som fjärilsvingar.

SAMA NECKLACE med en 19,27 carat stor Ceylon- safir omgiven av kurvor med diamanter i mängd är ett gnistrande mästerverk.
SAMA NECKLACE med en 19,27 carat stor Ceylon safir omgiven av kurvor med diamanter i mängd är ett gnistrande mästerverk.

Sama halsband

En komposition med en stark visuell effekt runt en 19,27 carats Ceylonsafir med en känsla av rörelse. Det är inspirerat av de virvlande dervischernas klänningar och bildar virvlande kurvor och motkurvor. Den voluminösa designen präglas av arabesker där ljuset dansar. Här har Cartier använt Computer Aided Design (CAD) för den extrema precisionen som krävdes för att skapa den tredimensionella strukturen. Tjocklek, lutning och exakta proportioner – varje virvel är monterad till närmaste sten med millimeterprecision.

Ondule ring

Hos Cartier börjar allt med stenarna, de ger känslan och intuitionen hos det sublima. En 0,92 carats gråviolett diamant är mittpunkten i denna ring. En exceptionell sten på grund av sällsyntheten i dess violetta färg och vikt. Den är monterad som hjärtat i en miniatyrstruktur, som en virvel av ljus. Halvmåneformade diamanter ger lyster runt den centrala stenen och förvandlar form och briljans till en mystisk gloria. Geometri och kontrast är två delar i Cartier-stilen med symmetri eller asymmetri, och styrka i kontrasterna.

CALUSTRA NECKLACE
innehåller en mängd diameter där
den största är på imponerande 4,2 carat.
CALUSTRA NECKLACE innehåller en mängd diameter där den största är på imponerande 4,2 carat.

Claustra halsband

För Cartier är ädelstenar med karaktär ”raison d’être” för varje unikt smycke. Claustra-halsbandet har sköldformade diamanter där en om anmärkningsvärda 4,02 carat är placerad i mitten av en komplex struktur som består av brutna linjer. Onyx varvas med genombrutna mönster och diamanter i kontrast. Precis som för många av Cartiers smycken kan halsbandet delas i två vilket lär ha varit en teknisk utmaning. Man skapade en illusion av en enhet samtidigt som det gör det möjligt att dela upp uppsättningen i två. Juvelerarna lade mycket tid på att linjerna mellan de båda delarna skulle passa ihop när de bärs som en enhet. Svart och vitt: en ikonisk kombination som Cartier introducerade i början av 1900-talet, precis innan Art Deco blev ett begrepp.

PANTERN är Cartiers talisman och här har den fått tre magnifika akvamariner som tillsammans har en vikt av 20,33 carat.

Panthère Givrée halsband

Med Panthère Givrée-halsbandet samverkar förenklade former och figurativa detaljer med varandra. Kattdjurets huvud är realistiskt från nosspetsen till de mandelformade smaragdögonen och spetsiga öronen. Pälsen är pixlad till ett moln av geometriska former med prickar i onyx. Denna panter är ett mästerverk som ser ut att vaka över tre akvamariner på totalt 20,33 carat och inslagen av lapis lazuli spelar på kontrasten. Idag finns det en lång rad människor som ser Cartiers panter som ett sensuellt, självständigt och frigjort alter ego.

GIRIH NECKLACE
i platina har en grafisk design med turkoser, diamanter och enastående smaragder. Hänget kan kopplas loss och bäras som en brosch.
GIRIH NECKLACE i platina har en grafisk design med turkoser, diamanter och enastående smaragder.
Hänget kan kopplas loss och bäras som en brosch.

Girih halsband

Ett halsband med tolkning av ett av Cartiers grundteman: islamisk konst och dess praktfulla arkitektur. Allt presenterat i raffinerad och grafisk form genom samspelet mellan linjer, motiv och symmetri. Intensitet matchas av smaragder från Zambia och turkoser. I linje med Cartiers tradition av förvandlingsbara stycken kan det centrala hänget tas loss och bäras som en brosch.

Det var på utställningen ”Islamisk konst” 1903 på Musée des Arts Décoratifs i Paris som Louis Cartier föll för motiven med de geometriska formerna. Samtidigt experimenterade Louis Cartier med kromatiska kombinationer (hörn och punkter som möter andra hörn och punkter). Kombinationen av blått och grönt, som kallas påfågelmotivet, är ett exempel på detta.

Panthère Givrée eller ”Crazy Panther” är mittpunkten i ett fantastiskt akvamarin- och diamanthalsband. Panterns huvud och överkropp kombinerar diamanter och onyx, medan den skyddar tre klara akvamariner på totalt 20,33 carat.

Pantern har länge varit en del av huset sedan Louis Cartier först använde den i sin design för att dekorera en platina- och diamantklocka. Jeanne Toussaint, som utsågs till Cartiers smyckesdesigner 1933, fortsatte att göra den ikonisk genom att placera sina panterdesigner på några av världens vackraste kvinnor, inklusive Daisy Fellowes (fransk modeikon och arvtagare till Singers symaskinsförmögenhet) och María Félix (mexikansk skådespelerska). Dagens ambassadör är brittiska skådespelerskan Vanessa Kirby.

FAKTA

Cartier förbättrar ständigt sina etiska, miljömässiga och sociala åtaganden genom Coloured Gemstones Working Group och Responsible Jewellery Council (RJC). Förutom att tillämpa noggrant kontrollerad intern standard för kvalitet kräver Cartier av sina leverantörer att de följer samma praxis och stödjer deras RJC-certifiering. Arbetet med Sustainable Development Goals (SDG) för en ansvarsfull industri kan bara nås genom samarbete och Cartier har, med stöd av Richemont och Kering, tillsammans med Responsible Jewellery Council, gått ihop för att konsolidera sina ansträngningar genom att lansera Watch & Jewellery Initiative 2030, som syftar till att utveckla en hållbar, klimattålig industri som spar resurser och främjar inkludering.

Av: Britta Rossander