Carnegie Bank

Gabriel Hendifar

Frågor & svar med…Gabriel Hendifar

Den konstnärlige ledaren för Apparatus hade inte för avsikt att starta en inflytelserik och väl omtalad verksamhet inom inredningsdesign när han började skapa sina egna lampor år 2010.

Vid den tiden, säger den nu 41-årige designern från Los Angeles, handlade det om att skapa saker att leva med. Efter att ha studerat kostym- och scenografidesign vid UCLA spenderade Hendifar 10 år med att skapa damkläder och tog ibland på sig inredningsprojekt vid sidan om. Denna kombination kan förklara varför produkterna han har skapat för Apparatus – som han var med och startade år 2012 – har blivit så populära bland stjärnor som Joseph Altuzarra, Rose Byrne och Liev Schreiber, vilkas hem alla har blivit upplysta av Hendifars armaturer. På vägen har han även etablerat filialer i L.A. och New York, och nyligen även i London. Men oavsett om hans produkter är installerade i Nolita eller Notting Hill, sviktar aldrig Hendifars utgångspunkt.

– Det jag alltid hoppas uppnå är ett föremål där du känner att det finns en viss känsla av mänsklig koppling. Jag försöker alltid associera mening med de föremål jag omger mig med.

Vad är det första du gör när du vaknar?

– Jag gör mig en espresso och försöker sedan titta ut genom fönstret och upp mot himlen. Att titta ut genom fönstret får mig att känna att jag har öppnat mig själv för dagen.

Vilka appar använder du mest?

– Kamera-appen, utan tvekan. Jag är besatt av att dokumentera saker så att jag kommer ihåg dem, men jag försöker göra det på ett sätt som inte tar mig bort från att vara närvarande i stunden. Men självklart Instagram, som alla andra, och Caviar för att beställa middag. (1)

1. Caviar är en matleveransapp som kopplar samman matgäster med restauranger av högre kvalitet i New York. Appen har även en sektion med restauranger som har Michelin- stjärnor, inklusive Pastis, L’Artusi och Nougatine på Jean-Georges.

Vad gör du som fortfarande är analogt?

– Jag skissar på papper. Jag har försökt digitalisera den processen, men det är inte något som är naturligt för mig, så jag skissar fortfarande på en servett eller ett pappersark.

Berätta om något du nyligen gjort för första gången?

– Jag hade en träff med en älskare i en främmande stad. Jag skulle faktiskt vara i London, men fick en känsla av att jag verkligen skulle vilja uppleva en magisk helg i Paris. Och när annars kommer jag att ha möjligheten att vara där med en infödd fransman?

Hur finner du lugn?

– Lugn för mig handlar om att kunna ändra min synvinkel och zooma ut. Det gör jag lättast när jag får spendera tid ensam.

Hendifar på kontoret.
Hendifar på kontoret.

Vad längtar du mest efter på slutet av dagen?

– Att få vara ensam. Det är tiden för eftertanke. Det är inte så att jag säger att jag inte älskar att spendera tid med människor och ha middagar och allt det där. Men även då, efter sociala stunder, längtar jag efter en stund innan jag går och lägger mig där jag kan återansluta till mig själv.

Vad är din favoritcocktail?

– Jag är inget stort fan av alkohol, men jag röker. Så min version av en cocktail är att jag rullar mina egna cigaretter, som är en kombination av geranium och rooibos med en liten gnutta cannabis.

Vad är det senaste du har lagt till i din samling?

– En riktigt vacker liten blombrosch. Jag tror att det är en dahlia. Den är fransk från 1960-talet, i stil med Schlumberger. (2) Jag fick den på den resan till Paris, och jag har haft den på mig nästan varje dag sedan dess.

2. Den franska smyckesdesignern Jean Schlumberger, känd för sitt arbete med Tiffany & Co, var berömd för sin förmåga att skapa surrealistiska avbildningar av den naturliga världen med hjälp av guld, diamanter och ädelstenar.

En blommig brosch.
En blommig brosch.

Vem är din go-to person och vad bidrar hen med?

– Min terapeut är min go-to. Jag är ganska fast vid emotionell utfrågning och att kunna söka och integrera självmedvetenhet och kunskap. Det är min favorittimme under veckan.

Hur ser din träningsrutin ut, och hur ofta gör du den?

– Jag styrketränar ganska regelbundet – fyra gånger i veckan, ibland tre, ibland fem. Jag har haft min tränare i fyra år, och för mig är det lite som ett designprojekt: att lära mig vilka begränsningar jag har och att lära mig om de förmågor jag vill utveckla.

Hur mycket litar du på din magkänsla?

– Jag litar fullständigt på den. Ju äldre jag blir, desto mer förstår jag att det är min intuition som har lett mig till alla de små val jag har gjort längs vägen för att ta mig hit, och jag är verkligen lycklig över att vara där jag är.

En polaroid av hans bortgångne mormor, Shazdeh.

Om du kunde lära dig en ny färdighet, vad skulle det vara?

– Jag skulle älska att kunna dansa stepp. Jag tycker bara att det är så coolt.

Var köper du dina kläder?

– Jag älskar Prada och The Row. De är mina favoriter. Jag var ett stort fan av Barneys när det fanns här.

Köra eller bli körd?

– Om jag är i stan föredrar jag att bli körd. Någon annanstans, på semester, när jag kör genom Ibiza eller genom Italien – definitivt köra.

Vilken bil betyder mest för dig?

– Den första bilen jag körde var en Mercedes 300E från 1983, som jag ärvde från en kusin. Jag älskar Mercedes från den generationen.

Har du på dig en klocka? Hur många har du i din samling?

– Jag har bara två klockor. Jag köpte nyligen en Rolex Day-Date i helguld. Jag bar och bär fortfarande en tvåfärgad Cartier Santos, som är min favoritklocka, eftersom min farfar hade en sådan.

Vilket är ditt favorithotell i världen?

– Jag måste säga att Hotel Costes i Paris (3) är helt magiskt. Jag vet inte om det finns någon upplevelse som liknar den.

3. Trots att Hotel Costes har ett beundransvärt läge mellan Place Vendôme och Jardin des Tuileries så är det interiören, designad av Jacques Garcia, som är hotellets främsta attraktion. En blandning av gammalt och nytt med en förförisk effekt.

Vad är värt att betala för?

– Expertis. Utan tvekan.

Apparatus Standby rökelsebrännare som sprider en doft av Cinnamon Projects.
Apparatus Standby rökelsebrännare som sprider en doft av Cinnamon Projects.

Vilken var den senaste filmen du betalade för att se?

– Jag såg ”Everything Everywhere All at Once” på bio, och jag grät igenom den andra halvan av den filmen.

Vilken serie såg du senast?

– Originalserien ”Dynasty”. Det är en slags absurd fantasi som är så ytlig och på något sätt känns väldigt queer för mig. Jag kan liksom föreställa mig författarrummet som säger, ”Åh, herregud – titta på det här. Det är vad hon kommer att säga härnäst.”

Vilken sorts musik gör dig glad?

– När jag dansar är det disco, house, något med sång. Men jag är helt besatt av Yuja Wang, och nyligen fick jag se henne framföra Rachmaninoffs Piano Concerto No.2. Det var en helt livsavgörande upplevelse.

Text: Justin Fenner

Foto: Weston Wells