En bit från yttre rymden

Nya Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona har boett i gult, vitt eller Everose guld och tavlor av metallisk meteorit, ett sällsynt material som färdats genom tid och rum. Det vackra mönstret har långsamt bildats under dess resa genom kosmos, en process som tagit miljontals år.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Rolex som alltid söker efter de bästa och mest exklusiva materialen var första tillverkare som använde skivor av meteorit för urtavlor, då i boetter av guld och platina.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Man kan älska eller hata meteorit tavlor – vi har ju sett ett antal passera under årens lopp, några har kommit från den stora meteoriten som föll ner i norra Sverige för många år sedan. Tidigare har Rolex använt sig av meteorit för tavlor och av den enorma Gibeon meteroiten som föll i Namibia för evigheter sedan. Exakt vilken meteorit Rolex nya tavlor kommer från är ännu så länge en väl förborgad hemlighet.

Close-up on the Oyster Perpetual Cosmograph Daytona Meteorite dial

Metallisk meteorit är sällsynt och utmanande att arbeta med. Den sågas, eller skärs, i tunna sektioner och det är inte ovanligt att de skadas under denna procedur vilket gör att de tavlor som ”klarar sig” är extremt värdefulla. Efter sågningen får de en kemisk behandling som accentuerar det vackra mönstret. Dessa fascinerande och varierade former brukar kallas Widmanstätten-mönster uppkallat efter Alois von Widmanstätten, som 1808 upptäckte dem genom att med eldsflammor värma materialet vilket gjorde att de fantastiska mönstren framträdde. När Rolex valt ut vilka delar av meteoriten de vill använda är det de med särskilt välformad yta rik på former med många reflektioner som stått högst på önskelistan.  

 
Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Klockorna

Versionen i vitt guld har svarta kronografräknare, vid klockan 3, 6 och 9, har boettring i svart Cerachrom med en tachymerskala och band i Oysterflex. De andra två modellerna, den ena i gult guld och den andra i Everose guld, har boettring i och band i samma material.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

I boetten på dessa nya versionerna av Cosmograph Daytona sitter kaliber 4130, som släpptes år 2000, och som har ca 70 timmars kraftreserv.  Superlativ Chronometer-certifiering garanterar verkets perfekta prestanda på handleden.

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona

Värt att notera är att alla tavlor i naturlig meteorit har sin alldeles egen struktur, vilket gör varje Daytona med en sådan tavla unik.

Text: Britta Rossander

Cartier