Frågor & svar med…Ben Gorham

BAL D'AFRIQUE, en av Byredos mest ikoniska och bästsäljande parfymer.
BAL D’AFRIQUE, en av Byredos mest ikoniska och bästsäljande parfymer.

Med siktet på att bli nästa Michael Jordan växlade det före detta basketproffset spår till parfym, och byggde upp ett exklusivt parfymhus som sedan 2006 förvandlats till ett litet imperium. Idag finns Byredo på runt 60 marknader och dofterna har utvecklats till allt från sneakers till hudvård och väskor. I grunden bygger dock företaget på samma grundidé: att översätta minnen och upplevelser till dofter och narrativ. Just nu står Ben Gorham inför det han kallar en ”omstrukturering” av Byredo. En process av nedmontering företaget genomgår var sjätte-sjunde år – allt i syfte att skala ner för att kunna skala upp och vidareutvecklas.

Samlar du på något och varför samlar du på det?

– Ja, jag skulle nog kalla mig en samlare. Lite som motsatsen till min fru Natasa som hela tiden behöver göra sig av med saker. Under åren har jag samlat på allt från sneakers till klockor, bilar och vintageplagg. Men på senare tid har jag påbörjat processen med att göra mig av med det mesta. Vilket har varit ett viktigt steg. Lite som att disconnecta sig från de fysiska tingen. Kanske är det en åldersgrej också. Och lite som klyschan om att man först skaffar sig alla grejerna man önskade sig som barn. För att sedan långsamt fatta att man inte behöver dem.

BEN GORHAM
i Stockholm. Parfymhuset Byredo grundade han 2006.
BEN GORHAM i Stockholm. Parfymhuset Byredo grundade han 2006.

Vad har du nyligen gjort för första gången?

– Byggt ett hus. Under pandemin ritade och byggde vi vårt landställe i Stockholms skärgård. Det var en lång och väldigt lärorik process. Och en dröm jag velat förverkliga länge.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Kallduschar. Eller ännu hellre kallbadar i naturen. Det är en ny vana som jag mår jättebra av. Jag försöker hitta tillbaka till mitt fysiska liv. Under åren har jag levt rätt stressigt och med höga ambitioner och högt tempo. Jag var elitidrottare länge och min kropp har ett behov av hård träning och att vara utomhus mycket. Kallbadet blir ett sätt att rensa och få en balans till allt kontorsarbete och alla flygtimmar.

Vinterbad.
Regelbundna kallbad är ett sätt för Ben Gorham att stressa ner.
Vinterbad. Regelbundna kallbad är ett sätt för Ben Gorham att stressa ner.

Vilka appar använder du mest?

– Yrkesmässigt är jag en hel del på sociala medier-appar, mest Instagram. Det är ett sätt att hålla mig uppdaterad inom allt från kultur till lyxindustrin och konkurrenter. En sådan utblick är nödvändigt när man bor i ett sådant litet land som Sverige. Sedan är jag på TikTok att förstå generationsskiftet och våra framtida kunder. Och mina barn.

– Och så Spotify såklart. Jag jobbar överlag väldigt sinnligt och analogt med naturessenser som odlas och skördas världen över. Musik blir ett meditativt komplement till det.

Vad i din garderob använder du oftast?

– Jeans och luvtröja. Min gubbuniform, haha. Vintage-Levi’s- jeans och en Champion-hoodie har i princip varit min outfit sedan jag var arton.

Var köper du dina kläder?

– Mest på nätet. Mycket på Mytheresa (1) och Selfridges (2). Jag har blivit riktigt bra på att handla online. Det är lättare än att springa runt i en massa affärer och mer praktiskt. Särskilt när man är 194 centimeter lång och har 48,5 i skostorlek.

1. Mytheresa är en webbplats för onlineförsäljning som specialiserat sig på lyxmode för kvinnor baserat i München, grundades 2006.

2. Selfridges, även känd som Selfridges & Co. är en kedja av exklusiva varuhus i Storbritannien som drivs av Selfridges Retail Limited.

Hur skulle du beskriva din klädstil?

– Ganska casual nuförtiden. Tidigare hade jag en period då jag var besatt av att sy upp kostymer
på skrädderiet A. W. Bauer & Co i Stockholm. Men nu är jag alltså tillbaka i mitt jeans-och hoodie-mode.

Skrädderiet A. W. Bauer & Co i Stockholm grundades 1863. Här sys kostymer efter den gamla skolans hantverk. På kundlistan syns namn som August Strindberg, Gösta Ekman – och Ben Gorham.
Skrädderiet A. W. Bauer & Co i Stockholm grundades 1863. Här sys kostymer efter den gamla skolans hantverk. På kundlistan syns namn som August Strindberg, Gösta Ekman – och Ben Gorham.

Vilken är den mest imponerande maträtten du lagar?

– Min mamma är från Indien så jag lagar en hel del indisk mat. En kycklingcurry med nordindisk touch är en av mina paradrätter.

Vad längtar du mest efter i slutet av dagen?

– Familjen. Jag är en ganska familjefokuserad man som gillar att vara hemma. Jag jobbar hårt när jag jobbar, men har inga problem att stänga ner när arbetsdagen är slut. Normalt äter vi i familjen middag tillsammans varje kväll, gärna i sällskap med min svåger och hans familj som bor i samma hus.

Hur hittar du ditt lugn?

– Genom träningen. Jag lyfter, springer och försöker hålla ett aktivt uteliv i form av surfing, klättring, skidåkning…

Har du någon du ser upp till, en guru eller mentor?

– Min mamma har nog alltid varit den personen. Ju äldre jag blir desto mer inspirerad blir jag av hennes liv och alla utmaningar hon brottats med genom livet. Hon bor i Kanada men vi hörs nästan dagligen ändå.

Vilket är ditt favorithotell?

– Jag gillar Aman (3) i Tokyo. Service när den är som bäst. Så
är Japan enligt mig nummer ett i världen när det kommer till det. Ritz i Paris älskar jag också. Jag bor nästan där en gång i veckan. Har alltid samma rum och uppskattar det där med att personalen känner igen mig. Jag tänker att det bästa hotellet är där man får känslan av att man kommer hem.

3. Aman i Tokyo ärendelav Aman Group Sarl, en schweizisk multinationell hotellkedja. Företaget grundades av den indonesiske hotellägaren Adrian Zecha 1988.

Hotel Aman i Tokyo. Ett av Bens favorithotell: “Service när den är som bäst.”
Hotel Aman i Tokyo. Ett av Bens favorithotell: “Service när den är som bäst.”

Om du skulle lära dig någon ny färdighet, vilken skulle det vara?

– Att prata spanska. Jag har en ny spansk delägare i Byredo(4), spenderar mycket tid i USA som ju till stor del är spansktalande. Och så är min lillebror halvargentinare. Spanska känns verkligen som ett språk jag skulle ha mycket användning för i livet.

4. Byredo är ett svenskt företag som producerar dofter, lädervaror och tillbehör tillverkade i Sverige.

Vad finns alltid i ditt handbagage?

– Ett anteckningsblock. Jag reser så mycket så det känns ofta som
jag hamnar i ett vakuum av tid. En notebook är ett smidigt sätt att få ner alla tankar som kommer upp i luften. Både i skrift och skisser.

Vad är framgång för dig?

– Att kunna engagera sig och livnära sig på sin passion. Dessvärre något de flesta människor inte får möjlighet att göra. Det är nog den del i min resa jag är mest tacksam för. Att jag får gå upp på morgonen och göra det jag älskar.