Panerai öppnar egen butik i Stockholm.

I samarbete med klockbutiken Nymans Ur öppnar nu Panerai en helt egen butik. Den är inte bara extra efterlängtad av Paneristas utan det öppnar upp ännu fler möjligheter för nya kunder att upptäcka varumärket tack vare större sortiment. Det gör också att fler intressanta klockmodeller som tidigare inte varit tillgängliga på den svenska marknaden kommer att kunna visas för kunderna, tack vare att det är Panerais egen boutique.

BUTIKEN I STOCKHOLM kommer att få liknande stil som den i Genève som bilderna är ifrån. Samtidigt som man tittar på klockor kan man ta en kaffe i deras trevliga bar.
Butiken i Stockholm kommer att få liknande stil som den i Genève som bilderna är ifrån. Samtidigt som man tittar på klockor kan man ta en kaffe i deras trevliga bar.

Detta är klockor med en helt egen karaktär, flera av modellernas grundstil med skyddsbågen över kronan är ett designsignum som både är legendariskt och lätt att känna igen. Det älskas av många världen över. Till en början var det mestadels herrarna som fick upp ögonen för varumärket i och med att de tidigare var endast i stora storlekar. Men på senare tid har företaget tagit fram modeller i mindre storlek och med mer färg, speciellt på armbandet, som gjort att intresset på damsidan har fullständigt exploderat. Dessutom bär kvinnan av idag gärna större storlek av klocka.

STOLT ÄGARE,
Giovanni Panerai, står framför sin första butik på Ponte allé Grazie i Florens som öppnades 1860
Stolt ägare, Giovanni Panerai, står framför sin första butik på Ponte allé Grazie i Florens som öppnades 1860.

Därför är det efterlängtat att det nu öppnas en helt egen butik i Stockholm där många som redan älskar stilen eller kanske bara är nyfikna på vad Panerai är för något nu kan besöka den nya butiken och insupa den riktiga Panerai-atmosfären. Butiken kommer att få samma stil som deras egen butik i Genève som vi tidigare har besökt, som bilderna är ifrån. En inredning med detaljer där det inte går att missa att deras arv kommer från att skapa klockor för dykare. Dessutom en trevlig loungedel med kaffebar som serverar härligt italienskt kaffe. Adressen är Biblioteksgatan 1 som är hjärtat av Stockholms bästa shoppingstråk.

Panerai har sina rötter i Italien och den allra första butiken öppnades av Giovanni Panerai 1860 i Florens. Butiken på den lilla bron Ponte allé Grazie var inte bara den första klockbutiken i staden utan också den allra första urmakarskolan. Som klocknörd blir man alldeles varm inombords och man önskar att man kunde få resa tillbaka i tiden för att få beskåda detta. Just den här butiken finns inte kvar utan den som faktiskt går att besöka är den som öppnades 1920 och är en rekonstruktion av den ursprungliga butiken. Den ligger precis vid Florens katedral och finns fortfarande kvar och är näst intill ett måste för den som tycker om varumärket och dess historia. En legendarisk plats i klockvärlden och det finns också ett museum om Panerai precis i närheten.

EN TREVLIG loungedel med bekväma fåtöljer och dessutom finns en leklåda för barnen.
En trevlig loungedel med bekväma fåtöljer och dessutom finns en leklåda för barnen.

Varumärkets grund är rejäla och extremt tåliga dykarklockor, tack vare att de levererade klockor till den italienska marinens attackdykare. Till en början hade inte klockorna skyddet för kronan utan den delen kom till 1956 när de tog fram en klocka som fick smeknamnet Egyptian, en dykarklocka som togs fram för den egyptiska marinen i samarbete med den italienska marinen. Det är en klocka med en imponerande storlek av boetten, hela 60 mm. Allt för att kunna vara så tålig och så tydlig som möjlighet för att kunna läsas av under vattnet. Deras självlysande radiumbaserade puder som används för index och visare patenterades av företaget redan 23 mars 1916. Skyddshöljet som är ett extra skydd för kronan samt för att hålla så tätt som möjligt från vatten fick premiär i just Egyptian som är deras starkaste och absolut läckraste signum de har och har blivit en så tidlös designdetalj. Varumärket har inte bara stilen och designen utan de ligger bakom flera innovativa detaljer och funktioner för klockvärlden. Allt detta går att bevandra sig ännu mera i om man besöker butiken där det både finns många modeller att titta på samt prova, och där man också kan prata med experter från varumärket. Öppningen sker i början av sommaren på Biblioteksgatan 1.

Text & foto: Mia Litström

Cartier