Pontus Frithiofs La Tour

Pontus Frithiofs “La Tour” låter te berika smakupplevelsen

Pontus Frithiof har varit en av landets främsta krögarpersonligheter de senaste tjugofem åren. Med en rad restauranger bakom sig är La Tour, fine dining-restaurangen högst upp i DN-skrapan och Pontus senaste satsning där det även serveras te efter eget recept.

Med panoramautsikt över Stockholm serverar han och partnern Mario E Moroni gastronomiska upplevelser och – inte minst – överraskningar. Sist ut är duons te-satsning bestående av tre unika blandningar – Georgia Peach, Breakfast at Tiffanys och Cherry Fandango. Sofia Edgren fick en pratstund med matkreatören om den traditionsbundna drycken. 

Pontus Frithiof & Mario E Moroni
Pontus Frithiof & Mario E Moroni

Varför te? 

– Jag älskar te. Jag och min partner in crime, Mario E Moroni, älskar resor till London och att njuta av en riktigt bra Afternoon Tea. Gärna med ett glas champagne! Te löper som en röd tråd i vårt företag, bland annat genom vår Afternoon Tea-servering på La Tour. Och nu var tiden rätt för att ta fram vårt eget te. Att dricka på plats eller att beställa i vår webbshop.

Pontus Frithiofs La Tour

Hur har ni tagit fram teerna? 

– Tillsammans med Gihan på Tea Centre of Stockholm tog Mario fram tre olika karaktärer av te som de sedan presenterade för mig. Te är ingen traditionell måltidsdryck i Sverige, men vi vill förändra det genom att visa hur det kan berika smakupplevelsen. Både som dryck och som krydda i maten. 

Hur ska man tänka om man vill servera te till en måltid? 

– Det beror helt på tillfälle, på sommaren är ju exempelvis underbart att servera en rätt med ett iste. Och vill man busa till den lite och ha som fördrink så varför inte med lite bourbon i! I övrigt gäller det att välja karaktär på matens smaker som passar bra med tesmaken. Vår “Breakfast at Tiffanys” är exempelvis fantastiskt med kanapéer eller till frukost.

På lördagarna serverar ni Afternoon Tea på La Tour, hur har ni tänkt kring det konceptet?

– Vi har gjort en lyxigare servering, som en liten avsmakningsmeny parad med te. En Afternoon Tea är ett väldigt fint sätt att börja helgen på. 

Du har jobbat inom restaurangbranschen i snart tre decennier och driver en rad restauranger. Vad är den röda tråden i det du gör?

– Kvalité, generositet och en nypa flärd är det som genomsyrar allt vi gör. Vilket är roligt och bitvis utmanande – oavsett om det ska levereras i en lounge, på ett cateringevent, en stor bankett eller på en lyxig middag på La Tour. 

Pontus Frithiofs te-kollektion säljs från mitten av november på utvalda butiker och på webshopbypontus.com

Text: Sofia Edgren

Vill du läsa mer om mat & dryck? – Spana in fler artiklar här.

Likande Artiklar