Koenigsegg Jesko Absolut

Koenigsegg Jesko Absolut har precis slagit nytt världsrekord

Den futuristiska hyperbilen satte även tre andra nya rekord vid genomförda körningar.

Koenigsegg Jesko är inte det mest effektiva fordonet som finns … förutom när det gäller att sätta rekord.

Den futuristiska hyperbilens Absolut-modell avslutade juni på topp genom att slå världsrekordet för 0-400-0 km/h. Den nya tiden, som var ett av fyra rekord som sattes under körningen, etablerar fordonet som ett av de snabbaste i världen.

Rekorden sattes tidigt under torsdagen 27 juni på en flygplats i Örebro. Under körningen gick Jesko Absolut, som kördes av Koenigseggs testförare Markus Lundh, från noll till 400 km/h, eller 249 mph, och tillbaka till noll på bara 27,83 sekunder. Det slog det tidigare rekordet, som sattes av en Koenigsegg Regera förra året, med nästan en hel sekund. För att göra det ännu mer imponerande, bromsade Lundh inte så snart han nådde 400 km/h, utan nådde en topphastighet på 412 km/h, eller 256 mph. Förutom att slå rekordet för 0-400-0 km/h tid, slog bilen även rekord för snabbaste 0 till 400 km/h tid (18,82 sekunder), snabbaste 0-250-0 mph tid (28,27 sekunder) och snabbaste 0 till 250 mph tid (19,2 sekunder).

Så imponerande som Jesko Absoluts rekord må vara, borde de inte komma som en alltför stor överraskning. Den banfokuserade varianten, som kostar ca. 36 miljoner, är designad och konstruerad för att sätta rekord. Den drivs av samma V-8 dubbelturbo som den vanliga Jesko, men har en ännu mer aerodynamisk kaross som inkluderar stridsflygplansliknande vingar.

Och enligt grundaren Christian von Koenigsegg är Jesko Absolut inte klar än. Det verkar som att chefen också vill bevisa att fordonets påstådda topphastighet på 330 mph, vilket skulle göra det till världens snabbaste produktionsfordon, faktiskt är möjlig.

“Denna rekordkörning bekräftade noggrannheten i den simulerade och beräknade prestandan för Jesko Absolut, vilket ger oss stort förtroende för dess förmåga att vara den snabbaste, fullt homologerade produktionsbilen i världen,” sade han i ett uttalande. “Nu handlar det om däcktester, utveckling och godkännande, innan vi slutligen kan göra ett försök på det rekordet.”

Självklart är nya hastighetsrekord inte den enda anledningen till att Jesko har varit i nyheterna nyligen. Förra månaden utfärdade Koenigsegg en “kör inte”-order för fordonet efter att ett skräddarsytt exemplar fattade eld medan dess ägare körde det i ett superbilrally i Grekland. Företaget har sedan identifierat en skadad hydraulslang som orsaken till branden. Som ett resultat har företaget lovat att kontrollera slangarna på alla produktionsmodeller av Jesko och arbetar på en programuppdatering som kommer att kunna upptäcka sådana läckor i framtiden.

Av: Bryan Hood, Robb Report US