Carnegie Bank

Träning-Hälsa-Robbreport

BALANS – En guide till hur du håller motivationen uppe i sommar

Oroar du dig för att din träningsmotivation ska ta semester? I den här artikeln ger jag dig tips om hur du håller den uppe, samtidigt som du tillåts att koppla av och njuta.

Sommar, en tid för avkoppling och njutning, men även en period då många av oss strävar efter en känsla av balans i våra liv. Att upprätthålla en hälsosam rutin kan dock vara utmanande när god mat och sena kvällar lockar. Genom att skriva ner dina mål och anledningen till att du vill nå dem, ökar du chanserna för att din motivation håller sig kvar när träningslusten sviktar.

Håll det enkelt

Börja med några få pass i veckan och öka gradvis. Gör övningar du kan och tycker om. Kom även ihåg att inte vara för hård mot dig själv om du är trött någon dag och inte orkar ta i som du brukar.

Våga vara flexibel

Ett träningspass behöver inte vara en timme långt, med din nya plan vet du vad du vill och kan styra därefter. Jag rekommenderar dock att du granskar dina övningar så att de är tidseffektiva. Komplexa program kan få ett till synes överflöd av tid att snabbt förvandlas till en stress som i sin tur leder till en ursäkt.

För anteckningar

För att skapa momentum, föreslår jag att du skriver ned vad du har gjort, hur du tycker att det gick och vilka förväntningar du har på kommande pass? Det brukar hjälpa till att hålla motivationen uppe samtidigt som du kan följa dina resultat.

Känns det här självklart? Bra! Men ibland är en påminnelse nödvändig. Det handlar egentligen om att skapa vanor som kan integreras i ditt vardagliga liv oavsett om du är ledig eller inte. Som personlig tränare ber jag därför mina klienter att schemalägga sina pass, även på semestern, för att försäkra sig om att träningen blir av. Visst är kravlöshet ifrån kalendern skönt men för att hålla energinivåerna på topp har det visat sig vara en bra metod.

Hitta balansen

Återhämtning är kanske det vi längtar efter mest under sommaren – den stund då vi kan koppla av och ladda upp energin igen. Utmaningen ligger i att identifiera och förstå vilka behov vi har för att känna oss redo i höst. Hur vi hittar balans är därför en bra fråga. Eller har vi ställt frågan fel?

Tänk dig känslan när du en eftermiddag slår dig ned på en brygga och reflekterar över morgonens träningspass. Solens strålar värmer ditt ansikte och du har något svalkande i handen – oslagbart eller hur? Du antog en utmaning och har fullföljt det du lovade dig själv. Balansen behöver du inte längre söka efter, den har hittat dig.

Text: Marcus Cirin
Foto: songdech17