Porsche Taycan

Porsche Taycan genom sju länder – 220 mil på två dagar

Europa elektrifieras i expressfart – men med väldigt ojämn fördelning. Vissa länder har fler laddare än de har elbilar, medan andra verkar tro att elbilen är blott en fluga. Porsche ville dock med sin Taycan visa att det går att resa långt och snabbt med en elbil, även genom de delar av Europa där snabbladdare är lika ovanliga som polerade Lada Niva.

Så Robb Report flögs till Istanbul för att köra nya Taycan hela vägen till Stuttgart – 220 mil, sju länder, två dagar. En elektrisk pilgrimsfärd genom kontinentens eftersläpande elnät.

Vi fick basversionen av Taycan – men med stora batteriet på 97 kWh. WLTP-räckvidden ligger på 678 kilometer, och maxladdningen är smått bisarra 320 kW.

Det är en förbättring som märks: gamla Taycan kunde visserligen charma vid mer inspirerande körning, men var inte lika övertygande när det kom till att köra riktigt långt. Det är nu åtgärdat.

En fjärdedel av utvecklingsbudgeten har gått till att öka bilens räckvidd.

Porsche Taycan
Vår testbil var instegsversionen av Taycan.

Elbilssafari med fria tyglar i Porsche Taycan

Fyra bilar skulle göra resan. Jag fick sällskap av en tysk kollega med laddkurvor som specialintresse. De andra Taycanerna bemannades av branschkollegor från Polen, Grekland och Italien. Det fanns ingen kortege, inga följebilar, bara vi och målgången i sikte.

Vi ställde in Porsches nya laddplaneringssystem – Charging Planner – att räkna med tre procent batteri både när vi nådde laddstopp och när vi rullade in i mål. Systemet har förbättrats markant och det går att lita blint på.

Första etappen gick från Istanbul till Belgrad – 100 mil genom tre länder. Rakt igenom trafikkaoset i Turkiets mest populära ort, där varje körfält är ett förslag och Fiat Egea dominerar gatorna som vore det en statlig order. Elbilsandelen är knappt tvåsiffrig och domineras av den turkiska uppstickaren Togg.

Men när man väl lämnat staden öppnar sig en motorväg så slät att den kunnat vara tillverkad av marmor. Turkarnas relation till hastighetsgränser är sannerligen liberal.

Taycan briljerar i det tysta. Kupén är dämpad som ett bibliotek och styrningen är mer Porsche 911 än elbil. Bilen känns låg, bred och svindlande genomtänkt.

Fyra team gav sig iväg på resan från Istanbul till Stuttgart.

Snabbladdare i skogen

Efter några timmars kryssning nådde vi den bulgariska gränsen – första EU-anhalten på resan. Passkontrollen gick snabbt, och vi styrde direkt mot vårt första laddstopp: en 180 kW-laddare bakom ett hotell så slitet att man inte visste om det är stängt eller bara extremt bulgariskt.

Det blev snabbt tydligt att snabbladdningsinfrastruktur i östra Europa ofta är synonymt med ”parkera i leran och hoppas det finns ström.” I Sverige är laddare ofta strategiskt placerade vid fik, butiker eller rastplatser. Nere på den östra sidan av kontinenten är emellertid verkligheten en annan.

Vi fortsatte till metropolen Plovdiv där vi fick nöja oss med en 50 kW-laddare. En Renault Zoe hade ockuperat laddaren i två timmar men var fulladdad – så vi ryckte sladden och tog över laddningen.

Lunch, kaffe och sedan raka vägen mot Sofia. Där blev det fotosession och en tur genom stadskärnan innan vi korsade gränsen till Serbien – ännu en gränsövergång som gick smärtfritt. Sedan var det bara 33 mil motorväg mellan oss och Belgrad.

Vi avverkade 979,6 kilometer på 11 timmar och 17 minuter. Snittfart: 88 km/h. Förbrukning: 21,5 kWh per 100 km.

Porsche Taycan
Det första laddstoppet var på baksidan av ett bulgariskt hotell.

Plug & Charge – och autobahnfart

Efter nattladdning i Belgrad (full tank, 100 procent) var det dags för andra akten: Belgrad till Stuttgart – drygt 120 mil genom fem länder. Taycan var laddad och redo.

Vår första laddare – i Sop, Kroatien – var ansluten till Ionity-nätverket och vi kunde därmed nyttja bilens Plug & Charge-funktion. Systemet fungerar klockrent, men laddaren låg förstås flera kilometer från motorvägen.

Nästa stopp: Slovenien, där vi fann en laddare med tak (!), något av en lyxartikel i Centraleuropa.

Sedan tog vi ett 44-milapass på ett bräde – en riktig sträckkörning – innan vi nådde Tyskland och vår sista laddstation. Där laddade Taycan i 324 kW. Laddkurvan är så jämn att det nästan är poetiskt.

Sista 18 milen till Porsche Museum i Stuttgart gick i autobahn-tempo: 230 km/h toppfart, 238 på mätaren. Vi gjorde sträckan på 74 minuter med en snittfart på 147 km/h – vilket innebar en förbrukning på 35,5 kWh.

Totalt tog Belgrad-Stuttgart 11 timmar och 52 minuter. Snittförbrukningen: 25 kWh/100 km. Snittfart: 103 km/h.

Porsche Taycan
Vår Taycan bekantade sig med en Renault Zoe i Bulgarien.

Att köra långt i Porsche Taycan är en dans på rosor

Summan av kardemumman? 2 197 kilometer på två dagar. Körtid: 23 timmar och 21 minuter. Snittfart: 95 km/h. Sju laddstopp. Snittförbrukning: 23,5 kWh/100 km. Och noll problem – med ett undantag: en Smart #1 med husvagn blockerade en laddare i Österrike.

Jag hade nästan hoppats på en kollaps, laddpanik, något som skulle ge dramatik till reportaget. Men nej. Allt bara fungerade helt smärtfritt.

Taycan är helt enkelt ett laddmonster. Den nya versionen har fått längre räckvidd, bättre komfort, vassare teknik – och för första gången känns den som en riktig långfärdsvagn. Tyst, snabb, stabil – och med en laddningskapacitet som är sensationell.

Porsche visar med all tydlighet att elbilen inte längre är ett kompromissalternativ. I rätt bil är el det bättre valet – även när du korsar en kontinent med blyfot. 

Och Taycan? Den lämnar (nästan) fossilerna i backspegeln.

Porsche Taycan
Vårt enda “missöde” var en Smart #1 som blockerade en snabbladdare.

Text: Marcus Berggren
Foto: Porsche