Kiton har sedan länge en helt egen stil. Firman har butiker i Milano, Rom, Venedig och på Capri, men både själen och skrädderiet finns i Neapel, där Ciro Paone – som kom från en gammal textilhandlarsläkt – etablerade verksamheten 1956 och där VIP-kunder välkomnas. Efter att […]
Blog
Neapel – Isaia
Mer än kanske något annat märke har Isaia spridit den flärdfulla neapolitanska stilen över världen. Firmans anda förkroppsligas av Gianluca Isaia själv (t h), oftast iklädd färgstarka mönstrade kostymer och sina karakteristiska röda flip-flops och glasögon. Isaias stora butik ligger i Milano, men under turistsäsongen håller de öppet även på Capri, och det […]
Neapel – Cesare Attolini
Den numera klassiska ”ostrukturerade” sportkavajen, skapad av Cesare Attolini, har kommit att symbolisera den regionala stilen i Neapel. En stor del av äran för det ska tillskrivas den numera avlidne Vincenzo Attolini, som älskade engelsk skräddarkonst men ansåg att vadderingen hindrade rörelsefriheten och […]
Välklädd genom Italien
Italienarna behärskar verkligen sprezzatura – konsten att se avslappnat elegant ut. Den skenbara nonchalansen är i själva verket ett resultat av minutiös och måttexakt skicklighet vid tillskärningen av exempelvis kostymer för män. Som alla välbeställda italienare vet skiljer sig en neapolitansk skärning märkbart […]
Salumeria Roscioli
När Bottura besöker Rom är det två ställen han inte kan motstå: Det ena är Salumeria Roscioli, en familjeägd delikatessbutik med bageri och en omtyckt restaurang med utmärkt vinkällare. Det andra är Pipero al Rex, en restaurang med sex bord […]
L’argine A Vencò Friuli
Kocken Antonia Klugmann, född i Trieste, uppmärksammades först på Venissa, Gianluca Bisols restaurang och vinbar på ön Mazzorbo i Venediglagunen. I december 2014 öppnade hon sin egen lilla restaurang med 15 bordsplatser i Dolegna del Collio, i provinsen Gorizia. Hon […]
St. Hubertus
Allt fler resenärer upptäcker Dolomiterna. Den italienska alpregionen utnämndes 2016 till ett av de 21 främsta resmålen i Robb Reports januariutgåva, och i takt med den ökande populariteten blir det allt svårare att få bord på St. Hubertus, restaurangen med […]
Casa Perbellini
På Piazza San Zeno, i Veronas äldsta stadsdel, har kocken Giancarlo Perbellini skapat en restaurang med 24 platser kring ett öppet kök. Tanken är att det ska kännas som att vara hemma hos kocken, och faktum är att han växte […]
El Brite De Larieto
Belägen i en gräsbevuxen dal nedanför Syddolomiterna ingår den här restaurangen i ett fullt verksamt lantbruk och mejeri som tillverkade regionens första boutique-ost. I kocken Riccardo Gasparis repertoar ingår lufttorkat kött av olika slag, rödbets-dumplings (canerderli) med pepparrotsgrädde och grillat […]
I Banchi
I juli 2015 öppnade kocken Ciccio Sultano vad han kallar för en ”smakernas katedral”, en sammansmältning av bageri, café, vinbar, pizzeria, trattoria och kockskola. Den ligger inte långt från Sultanos 2-stjärniga Michelin-restaurang Il Duomo, i Ragusas historiska stadsdel Ibla. I […]