DAGS FÖR VATTENLEK

Själva yachten är bara halva nöjet. Här presenterar vi ett urval av maritima leksaker och accessoarer som gör livet på sjön ännu mer njutbart.

LORO PIANA SUMMER KNITTED WALK

Italienska loafers för såväl båten som landbacken, gjorda i ylle från merinofår som föds upp i Australien och Nya Zeeland. Eftersom alla ombord kommer att vilja ha ett eget par finns det en yta på klackarna där respektive ägare kan skriva sitt namn för att få ha sina skor ifred.

NAVATICS MITO DRONE

Den här undervattens- drönaren kan filma 4K-video på djup ner till 40 meter, och kan även strömma filmen till din dator så att du kan följa med i realtid. Drönaren är kopplad till moderskeppet med en kabel och har fyra jetmunstycken som stabilisatorer. Två 1 000 lumens strålkastare lyser upp havsdjupen.

HILL HX50

Denna femsitsiga, turbindrivna så kallade ”rotorcraft” skulle passa utmärkt i en Mission Impossible-film, och den 500 hästkrafter starka motorn ger den en marschfart på 260 km/tim, med en bränsleförbrukning på 130 liter per timme och en räckvidd på 130 mil. Hill har fokuserat på både prestanda och invändig design, och gett förarmiljön en sportbilsmässig känsla. HX50 börjar säljas under 2023 och borde kunna bli en omedelbar succé bland yachtägare.

BEAU LAKE PADDLEBOARD

Kanadensiskt paddleboard i trä som är så vackert att det skulle kunna hängas på väggen som ett konstverk när det inte används på böljan den blå.
”Vi har gett det en design som var modern i mitten av 1900-talet”, säger Paul Lavoie, Beau Lakes grundare och CEO. Bland materialen finns kolfiber och macassarträ i modellen Rapid (på bilden), rosenträ i Malibu och mahogny i Muskoka. Företaget samarbetar även med konstnären Graham Gilmore för en färgglad serie brädor baserade på hans målning Oceanic.

JETLEV-FLYER JF-220

Den här vilda leksaken är ett vattendrivet jet pack – bara ta på den och sväva fritt. En slang kopplad till en minibåt med en kompressor trycker in vattnet i aggregatet. När du flyger upp till 20 meters höjd följer den lilla båten nere på ytan dina rörelser. Ryggstödet är gjort i kolfiber och säkerhetsselen är justerbar efter dina mått. Och om du mot förmodan skulle tröttna på att flyga kan den även användas för att dyka under ytan.

ULYSSE NARDIN MARINE – MEGA YACHT

Det ultimata armbandsuret för dem som gillar marint tema. Marine Mega Yachts boett i roséguld omsluter en charmant urtavla som påminner om en båtstäv. Bland komplikationerna finner man en flygande tourbillon som påminner om en propeller, en 3D-månfas samt en mekanism som visar det lokala tidvattnet i realtid. Indikatorn för gångreserven på 80 timmar är designad i form av en tamp med ankare som blir längre ju mer urverket tickar på. Detaljerna är så fascinerande att man knappt ser visarna.

YACHTBEACH UPPBLÅSBAR POOL

Denna portabla pool pumpas upp på bara 8 till 10 minuter och förvandlar din akter till ett skyddat poolområde där man kan bada i havet innanför ett finmaskigt nät som ser till att man inte behöva komma i närkontakt med brännmaneter och liknande. Poolen mäter 4 gånger 6 meter och är nästan 2,5 meter djup, med poolkanter som håller för att sitta och gå på och med pontoner som håller den på lagom avstånd från aktern.

SEABREACHER

Den här undervattensfarkosten finns i form av delfiner, hajar och späckhuggare, och precis som sina vatten- levande förebilder kan den hoppa högt upp i luften och simma i 360 graders loopingar under vattnet. Seabreacher erbjuder motorer på upp till 300 hästkrafter vilket möjliggör farter på 100 km/tim.

TOULET WHITELIGHT POOL TABLE

Det här biljardbordet är skapat för att hålla sig rakt trots att yachten gungar. Dess plattform har en gyroskopisk sensor som analyserar båtens rörelser och justerar höjden med hjälp av fyra hydraulcylindrar. Det är gjort av glasfiber i en ram av stål och tåligt nog för utomhusbruk som på ett akterdäck eller en skybridge. Tygklädseln är vattenresistent och många detaljer är gjorda i rostfritt. Ramen i solid teak är lackerad i samma färg som bordet. När det är dags för en måltid kan man göra om biljardbordet till matbord med hjälp av en bordsskiva som finns som extra tillbehör, i antingen ädelträ, glas eller kolfiber.

PLATYPUS SWORDFISH 40

Vid en snabb titt ser Swordfish 40 ut som en ovanligt lyxig livbåt (designen är inspirerad av 1970-talets ”padd-Cittra”, Citroën SM) med en transparent cockpit. Men i semi-undervattensläge sänks mitten av skrovet ner två meter under ytan och förvandlas till en genomskinlig ubåt för sex personer. Medan passagerarna njuter av utsikten glider den eldrivna båten fram helt ljudlöst i sex knop (10 km/tim).

LIFT3 F ELECTRIC FOIL

Den nya Lift3 F-serien finns i en kvickstyrd 140 cm lång modell eFoil och den 170 cm långa Explorer som rekommenderas för nybörjare. Glasfiberkonstruktionen är relativt motståndskraftig mot repor och bulor. Litiumbatteriet utlovar 100 minuters åktur med en toppfart på 60 km/tim. Dessa brädor är idealiska för att ta sig till isolerade stränder där vattendjupet är för grunt för att ta sig in med yachten eller till och med livbåten.

BOUVET SUPERMARINE MM01

”Detta är jet ski- motsvarigheten till en supersportbil”, säger Germain Bouvet, den ene av två bröder som producerar Supermarine MM01,
en vattenfarkost i limiterad upplaga. Den handbyggda båten som tar 500 timmar att tillverka kommer att drivas av en elektrisk motor som utvecklar 300 hästkrafter och ger MM01 en toppfart på 120 km/tim. Exteriören i kolfiber har utvecklats i samarbete med ingenjörer från rymdindustrin, och dess cockpit är designad för att hålla föraren och passageraren torrare än på andra liknande flytetyg. Hållaren för en champagneflaska och glas är extra tillval för den som så önskar.