Efterlängtat jubileum

På Grand Hôtel i Stockholm, i Spegelsalen, Strömsalongerna och Vapensalen för elva år sedan, var det premiär för Nymans Ur Watchout Event. För första gången samlades klockornas lyxvarumärken under samma tak för att kunna presentera sina kollektioner under festliga former.

Detta var ett nytt sätt att visa vad man kan erbjuda. Nymans Ur bjöd in varumärkena till att stå sida vid sida, de organiserade och höll i dirigentpinnen. Produktionen var helt ”inhouse” och det blev förstås en dundrande succé. Under de kommande åren skulle större och större event under namnet Watchout Event komma att genomföras vartannat år. Man flyttade från Spegelsalen och de andra salarna till Vinterträdgården och de angränsande lokalerna en trappa upp. Allt blev större och generösare, och alla klockälskare i landet väntade otåligt på att det eftertraktade inbjudningskortet skulle dimpa ner i brevlådan.

I år blev det förstås ett jubileumsevent eftersom företaget firar 170 år. Allt hade planerats under lång tid utan att veta om man skulle få trycka på GO. Men Vinterträdgården fylldes ännu en gång av klock-aficionados under två dagar. Pandemi-restriktionerna hade precis släppts och porten till hela härligheten stod åter öppen. Champagnen fylldes i glasen, och snittar och macarons dekorerade med årtalet 1851 serverades. Denna gång var det Rolex och Tudor som visade sina kollektioner i montrar vars ryggar var som gigantiska Oysterlänkar. De eftertraktade nyheterna, som många bara sett på bild, fanns i glasmontrarna och kön för att få göra det vi kallar en ”touch and feel” var förstås lång.

På våning två med utsikt över Vinterträdgården huserade urmakarna från Nymans båda servicecenter. Alla intresserade fick en personlig guidad tur genom hela förloppet för en service. De skickliga urmakarna tog sig tid att förklara varje moment när det gäller att plocka isär urverket, kontrollera delarna och hur man gör för att återställa verket i perfekt skick samt hur man går till väga när det gäller montering och polering av boett och band. Detta var för många första gången de fick tillfälle att se och förstå hur genomgående de arbetar med klockan när en fullservice genomförs. Det var många som gick därifrån med ny insikt om och respekt för att urmakarnas arbete måste få ta tid.

Text: Britta Rossander Foto: Karina Ljungdahl