Carnegie Bank

EXTREM FLASKA FÖR GOD WHISKY

Gyllene droppar i en flaska som inte kan stå upp. Ett blivande samlarobjekt
som de intresserade står på tårna för.

DESIGNEN FÖR
The Macallan Horizon går emot allt när det gäller utseendet för
en traditionell flaska. Den kan dessutom inte stå utan måste alltid ligga ner.
Designen för The Macallan Horizon går emot allt när det gäller utseendet för en traditionell flaska. Den kan dessutom inte stå utan måste alltid ligga ner.

När Bentley och The Macallan bestämde sig för att samarbeta i ett whiskyprojekt var målet att skapa något som aldrig tidigare gjorts inom design för whiskyflaskor. Macallan Horizon är därför en unik designvision som möjliggjorts av det partnerskap som startade 2021. I år kan man säga att det exploderar i The Macallan Horizon, en skotsk single malt whisky tappad på flaska med en minst sagt annorlunda design. Konceptet, utvecklat av designteamen från båda företagen, har väldigt tydligt lånat former från fordonsvärlden genom att de använder en horisontell flaskdesign. Resultatet lär bli ett samlarobjekt av megaformat. Namnet Horizon har övervägts noga och man menar att ordet är synonymt med idén om tid och att vi ska vidga våra horisonter.

Det är Macallans Master Whisky Blender, Kirsteen Campbell, som står för drycken och förpackningen, som av båda företagen beskrivs som ett unikt koncept och trotsar den traditionella estetiken hos en whiskyflaska. Den har ingen platt bas utan måste vridas 180 grader för att lossa den från den yttre förpackningen i koppar med inlägg av ek. Flaskan har ett diamantslipat lock inspirerat av Bentleys strålkastare och är formgiven för att ge liv åt de sex pelare företagen vill trycka på. Det är återvunnet eller etiskt framställt material eftersom företagen vill att det ska återspegla deras engagemang för hållbarhet.

Flaskan har ett diamantslipat lock inspirerat av Bentleys strålkastare och är formgiven för att ge liv åt de sex pelare företagen vill trycka på.

DEN SPEKTAKULÄRA flaskan med den speciella whiskyn är döpt till Horizon och till hösten ska det levereras ett ännu okänt antal av den till Sverige.
Den spektakulära flaskan med den speciella whiskyn är döpt till Horizon och till hösten ska det levereras ett ännu okänt antal av den till Sverige.

Träet är återvunnet, glaset likaså, kopparen kommer från gamla destillationsapparater och aluminiumet från Bentleys tillverkningsprocess. Det som kompletterar bilden är kolneutralt läder från den lokala skotska leverantören Bridge of Weir Leather, ett läder som också finns i Bentley Continental GT Mulliner. Flaskan trotsar den traditionella vertikala estetiken hos en whiskyflaska och ska enligt formgivarna återspegla bilvärldens horisontella bana. Resultatet är en scotch som ska förvaras på sidan. – Vår prototyp för The Macallan Horizon är banbrytande när det gäller både design och materialanvändning. En fusion av det skarpt definierade men ändå kurviga DNA som vi ser i Bentleys design, säger Chris Cooke, Bentleys chef för designsamarbeten.

– Det är innovation och hållbarhet som bygger på våra varumärkens rika arv för distinkta samarbeten, vår gemensamma vision om framtiden.

Macallan Horizon tillverkas i begränsad upplaga och det kommer att finnas ett begränsat antal karaffer tillgängliga i Sverige från April 2024. Pris och exakt datum får vi vänta på.