Entrance_Nobu_Hotel_Barcelona

Japanskt på hög nivå i Barcelona

Barcelona ligger i de segelintresserades fokus från augusti till oktober i år beroende på att 37:e America’s Cup genomförs där.

Hotel Lobby Nobu Hotel
Hotel Lobby

Staden är ett älskat resmål och Robb Report tog in på femstjärniga Nobu Barcelona, lite vid sidan om absoluta centrum, för att känna hur den 100 meter höga fastigheten gör sig som en ny oas fylld av god estetik, mat och service. 

Nobu är ett globalt lyxvarumärke byggt på service med hotel och restauranger över hela världen. Förra året var det 10-årsjubileum för Nobu Hotel och starten var ett hotell i Las Vegas. Sushi Chef Nobu, filmproducenten Meis Teper och skådespelaren Robert De Niro öppnade det första hotellet 2013. Senast ut i gruppen är Nobu Hotel Barcelona, ​​tidigare inte så snygga Gran Hotel Torre Catalunya, en skyskrapa och ett hotell som är 100 meter högt.

Fastigheten var färdigställd 1970 med 25 våningar och är idag femstjärnigt med Barcelonas högst liggande takpool och restaurang. Att Nobu öppnade bredvid Barcelonas rätt omoderna järnvägsstation Sants väckte uppståndelse och är nu det enda lyxhotellet i en av Barcelonas roligaste stadsdelar. 

Lite historik

Nobuyuki (“Nobu”) Matsuhisa drömde som barn om att bli sushikock efter att hans bror tagit honom till en sushirestaurang i Japan. Vid 18 års ålder arbetade han som kock på en familjeägd sushirestaurang i Tokyo där en kund undrade om han ville öppna restaurang i Peru. Nobu nappade men partnerskapet misslyckades. 1977 frågade en vän om han ville öppna en restaurang i Anchorage. Nobu sa återigen ja, men efter en månad brann den restaurangen ner. Därefter tog Nobu jobb på en liten restaurang i Los Angeles och 1987, med ett lån från en vän, öppnade Nobu Matsuhisa i Beverly Hills.

Nobu-San-en-Barcelona
Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa

Hollywoods stjärnor kom och 1988 åt Robert De Niro på Matsuhisa. Han föll i farstun för både mat och service. 1994 gick Nobu med på att samarbeta med De Niro och filmproducenten Meir Teper och tillsammans öppnade de den första Nobu i New Yorks finansdistrikt.

Nobu Hotel var De Niros vision och idag finns de runt om i världen i Barcelona, ​​Chicago, Ibiza, Los Cabos, Malibu, Marbella, Manila, Miami Beach, Palo Alto, Warszawa och två områden i London (Shoreditch och Portman Square). Nya Nobu Hotels är under utveckling för Al Khobar, Atlanta, Atlantic City, Hamburg, Madrid, Marrakech, New Orleans, Riyadh, Rom, Toronto, San Sebastian, Santorini, Sao Paulo och Tel Aviv, alla med samma eleganta estetik.

Nobu Hotel Barcelona 

En lyxig upplevelse i en genuin katalansk stadsdel, Sants, med 259 eleganta boenden. Hotelldesignen är zen-inspirerad och på Nobu Hotel Barcelona lämnar man stadens livliga gator bakom sig och kommer in i en fridfull atmosfär genom en entré inspirerad av en traditionell japansk Shinto-tempelport. 

Inredningen

Konsten i rummen är inspirerad av Gaudís trencadís mosaik och möblerna är i varma naturmaterial med mjuka linjer och finish för en känsla av lugn. Sviterna har traditionella japanska badkar i cederträ där man kan ligga och titta ut på staden och Sagrada Familia. Rummen med havsutsikt har morgonsol, de med stadsutsikt är vackrast efter mörkrets inbrott när Barcelonas lampor tänds.

Taket i restaurangen är inspirerat av den traditionella japanska tekniken kintsugi – reparerad keramik där brottytorna är lagade med lack och ”gulddamm”. Stenmuren i Private Dining Room är en hyllning till muren i den första Nobu-restaurangen i New York.

Mat och dryck

Nobu Restaurant Barcelona Hero
Nobu Restaurant Barcelona Hero

Nobu är mest känd för sina japanska rätter och på Nobu Barcelona kan man njuta av hans signaturskapelser – som yellowtail sashimi, wagyu gyoza med kryddig ponzu och Black Cod. För välbeställd lokalbefolkning är restaurangen på översta våningen en älskad adress.

Spa

Ingenstans förkroppsligas zen-känslan i Nobu Barcelona mer än i det underjordiska spaet – ett välbefinnande som blandar det ultramoderna med det gamla. 

Nobu Hotel Barcelona Spa
Nobu Hotel Barcelona Spa

Nära till allt

Området Sants ligger bara ett par kvarter bort och är fullt av lokala restauranger och vinbarer och man når centrala Barcelona på några minuter med taxi, tåg eller tunnelbana.

Text: Britta Rossander