Carnegie Bank

VARDAGS CHAMPAGNE

Visst, korka upp en flaska (eller sex) vid högtider, men så här utsökt vin förtjänar att hamna på matbordet mer regelbundet.

Champagne kan vara planetens bästa middagsvin. Visserligen dricks champagne rätteligen vid högtider och andra särskilda tillfällen, men det är ett vin som fler och fler firar vardagliga ögonblick med, som exempelvis då det serveras läckra pommes frites eller perfekt tillagad, saftig kyckling. Champagne är det enda vin man kan dricka dygnet runt, påpekar Didier Mariotti, källarmästare vid Veuve Clicquot. Klart att han med tanke på sitt yrke säger så, men vi gillar hans stil. ”Man kan dricka champagne till frukost, brunch, till en lunchsmörgås, som aperitif, till middagen och vidare in på natten.” Här är elva flaskor och deras idealiska komplement, att ställa på bordet varje vecka.

Grillad, örtmarinerad kyckling

”Mat är den första länken mellan vårt vin och omvärlden”, säger källarmästare Vincent Chaperon. ”Mat är ett sätt att bättre förstå champagne. I och med årgången 2010, som är ett brett, djupt, intensivt vin, kan vi låta fast, torrt kött tillagas under längre tid. Kryddningssåsen ska vara krämig och solig.” Dom Pérignon var ett av de få husen i regionen som kungjorde att 2010 var ett fint årgångsvin, till stor del beroende på att skörden blev dålig efter häftiga sensommarskyfall som orsakade botrytis. Svampen förstörde mellan 40 och 60 ton vindruvor för Dom Pérignon, men huset klarade sig tack vare försiktigt precisionsplockande och noggrann sortering. De druvor som klarat sig hade precis den balans som Chaperon var ute efter. Det är ett överraskande angenämt vin, med smak av tropiska frukter och citronkräm. Fast den uppfriskande fräschheten kommer som eftersmak, vilket röjer hur Dom Pérignon 2010 kan utvecklas med tiden. Något annat som är gott till örtmarinerat kycklingbröst kommer från Italiens sjödistrikt strax norr om Milano, där produktionen är småskalig. Om champagne hade ett italienskt syskon skulle det vara det här vinet. Ca’del Bosco 2010 Annamaria Clementi Franciacorta Riserva produceras endast vid enastående skörd. Årgång 2010 är djup och nyanserad, och smakar av lager av rostat pajskal och hasselnöt under citronkräm, kryddat päron och torkat äpple. Det är häpnadsväckande friskt efter mer än sju års lagring på flaska. Ingen dosage, inget tillsatt socker och Franciacorta är mycket fylligare än sin avlägsna kusin prosecco. Det här är en blandning av Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Blanc.

Pommes frites

Pommes frites handlar om njutning. Ja, de består av en rotfrukt, men det hela handlar mycket mer om fettdrypande, välsmakande, salt och knaprig njutning. Och det gör att pommes frites är idealiska till viner som även de är en ren njutning. Taittingers 2008 Comtes de Champagne Blanc de Blancs uppfyller kraven. ”I sin renhet och rakhet är den i hög grad klassiskt bubbel, men två egenskaper gör den perfekt i det här sammanhanget”, säger Vitalie Taittinger, vinhusets direktör. Vid första klunken känner man av omedelbar tillfredsställelse, precis som när man tar den första tuggan pommes frites. Strö på lite tryffelsalt och pommes fritesen matchar vinets komplexa lager av utsökta smaker som är typiska för området. ”Det är enkelt och njutningsfyllt”, säger hon, ”men även sofistikerat.” Todd Graff, vinodlare på Napa’s Frank Family Vineyards, instämmer och framhåller i sammanhanget sin 2015 brut rosé. ”Vinets fräscha, uppfriskande smak matchar havssaltet och oljan perfekt”, säger han. (Och vi kan tillägga att hans andrahandsalternativ är potatischips, även de havssaltade.) Frank Family Vineyards brut rosé, den blekt korallfärgade Carneros, smakar först av den milda sältan i en frisk havsbris, som omfattar hallon-, persiko- och flodstensnyanser. En rad fruktsmaker blommar ut i gommen, från körsbär till jordgubbe till hallon till tranbär, med en stark anstrykning av bitterheten i apelsinskal. Effekten är underbart sammanvävd och en munfull lämnar efter sig en uppfriskande, torr smak.

Färska grönsaker i örtbuljong

”För mig är champagne ett vardagsvin, eftersom jag älskar att fira livet varenda dag”, säger Didier Mariotti från Veuve Clicquot. ”Champagne får alltid folk att le.” Vilket vi alla kan behöva mer än någonsin i den här tiden. Bland de första 2012:orna som släppts ut på marknaden är Veuves 2012 La Grande Dame Yayoi Kusama Limited Edition osannolikt frisk och elegant. Med början 2008 har Veuve Clicquot strävat mot en blandning med stort inslag av Pinot Noir – 90 procent i det här fallet – och låtit Mariotti blanda egenskaperna från två regioners pinotdruvor. De nordligare gårdarna producerar ett strävare, stramare vin och från de södra kommer kraftfullare viner med fruktigare smak. Den citronaktiga grundsmaken och den närmast kärva bitterheten går enastående väl ihop med en grönsak som färsk sparris. Buljongens fyllighet – eller en välsmakande tempura – lockar fram de djupare liggande nyanserna av smörat briochebröd och fänkål. Ett bubbel från Oregon, här i Chardonnay-version, är också genomsyrat av citrussmak, vilket gör det till ett naturligt komplement till nyplockade grönsaker. Efter nästan sex års flaskjäsning öppnar Soter 2013 Mineral Springs Blanc de Blancs Yamhill Carlton med en fläkt av nybakat bröd, kryddat äpple, mandel, vita blomster och Meyercitron. Vinet lever upp till sin vingårdskälla, med ett stråk av mineral under den kärva friskheten, som bärs upp av elegant mousserande genom en lång, torr eftersmak.

Friterad kyckling

Alexander Cattier, källarmästare vid Champagne Armand de Brignac, säger så här om Armand de Brignac Brut Gold: ”Den mjuka, krämiga känslan i munnen och den starka smaken av körsbär och exotiska frukter slår rakt igenom den fettiga smaken av stekt, panerad kyckling. Upplevelsen är överraskande uppfriskande.” I USA har bubbelmakare i Oregon kommit igång på allvar. Andy Lytle, medgrundare till Lytle-Barnett i Willamette Valley, instämmer i stekt kyckling-mousserande vinanrättningen, men lägger till kaviar vid sidan om (visst, varför inte?) och framhåller sin Lytle-Barnett 2013 Brut Rosé som lämplig dryck. Denna hundraprocentiga Pinot balanserar jordiga nyanser från mer än tre års flaskjäsning med uppfriskande fräschör. När vi är tillbaka på den franska sidan av Atlanten träffar vi Cyril Delarue (sjätte generationen Bollinger som odlar vin, oenolog och chef för företagsutvecklingen) vid Champagne Bollinger. Cyril föreslår jamón ibérico och marconamandlar kryddade med rökt paprika till den nya Champagne Bollinger PN VZ15, den första i en serie som fi rar Pinot Noir-druvans särprägel med en ny cru som basvin varje år. Den fylliga Blanc de Noirs är sprudlande och aromatisk, med nyanser av torkat fikon, plommon och ekfat

Äggsallad på brioche

Champagnens naturliga fräschhet balanserar den fylliga, krämiga äggsmaken samtidigt som den utgör ett komplement till det rostade briochebrödet med sina jästaromer. Olivier Krug, verkställande direktör för Krughuset, gillar i synnerhet en variant som inbegriper crème fraîche och dijonsenap till den komplexa Krug Grande Cuvée 168th Edition. Denna champagne är en blandning av 198 olika viner från Krugs källare och representerar elva fina årgångsviner, varav den yngsta är 2012:an och den äldsta 1996:an. ”1996:an blev alltid bäst i klassen i provsmakningsrummet”, säger Krug. ”Aromen var perfekt för den här cuvéen.” Champagne Thiénots källarmästare Nicolas Uriel har samarbetat med Australiens Penfolds för att ta fram Champagne Thiénot x Penfolds 2012 Blanc de Blancs Avize Grand Cru, ett Chardonnaybubbel som är rena fullträffen till äggsallad. Vinet är moget men nyanserat, och balanserar fyllighet med finess. Honungsaromer med nyanser av kryddat äpple och kanderade citronskal. Smaken är elegant sammanvävd och citrusnyansen ger vika för stenfrukt, hasselnöt och en antydan till torkad mango.