För finsmakare

Atmos 568 är en bordsklocka för finsmakare, vars urverk konstruerades av ingenjören Jean-Léon Reutter redan 1928. Det lanserades sedan av Jaeger-LeCoultre 1930 i en vacker glaskupa i Art Deco-stil. Marc Newson, australisk formgivare och möbeldesigner, har tolkat Atmosklockan på ett samtida sätt med alla funktioner intakta utan att tappa det klassiska uttrycket för klockan.

Atmos 568 i Marc Newsons design är fascinerande och passar finsmakare av vackra föremål. Höljets extremt klara kristallglas från Baccarat gör transparensen total och visar klockans delar helt ohöljt. Linjerna för kapseln är flytande och från sidan kan man se verkets 210 komponenter, vänder man på den syns Marc Newsons signatur i rött under modellnamnet.

Verket drivs av att den omgivande luftens temperatur fluktuerar ett par grader. Bara en grads skillnad i omgivningen håller verket igång i två dygn. Den tätt tillslutna glaskapseln innehåller en gas som expanderar när temperaturen stiger och som krymper när den sjunker vilket gör att urverket får ständig kraft.

Text: Britta Rossander

jeager-lecoulte.com