AUREL-BACS-Senior-Consultant-Phillips

Auktionisten alla lyssnar på

Han har slagit många rekord och har en enastående fingertoppskänsla för vad som är bäst.

Robb Report träffar Phillips starke man Aurel Bacs, Senior Consultant Phillips in Association with Bacs & Russo, på huvudkontoret i Genève. Han är den enskilt viktigaste aktören i auktionsbranschen för klockor och har slagit rekord efter rekord, inklusive sålt det dyraste armbandsuret någonsin på auktion, och vet vad han snackar om.

Phillips, tidigare känt som Phillips the Auctioneers, är ett brittiskt auktionshus grundat i London 1796 med huvudkontor i London och New York City samt för klockor i Genéve. De är kända för att ha sålt bland annat Paul Newmans personliga Rolex Daytona ref 6239 för 17,8 miljoner dollar den 25 oktober 2017 – det högsta beloppet någonsin för ett armbandsur på auktion. Två år senare såldes Marlon Brandos Rolex GMT- Master, som Brando bar i kultfilmen ”Apocalypse Now” av Francis Ford Coppola från 1979, för 5,08 miljoner dollar. Det är Brando själv som ristat in sitt namn på klockans bakboett.

Intresset för klockor fick Aurel av sin pappa som på hobbybasis sysslade med mekaniska och vintageklockor. Han sa till sin son när han var 20 år att nu är det på tiden att du får en ordentlig klocka vilket i hans värld betydde en Omega, IWC eller en Jaeger-LeCoultre – en rund mekanisk klocka och inte en japansk plastklocka som då var hett i Aurels värld.
Pappan dammsög antikmarknader, auktioner och pantbanker. Han kunde, berättar Aurel, köpa praktiskt taget vilken mekanisk eller vintageklocka som helst och sedan visa upp det för en grupp likasinnade samlare för att diskutera vad de hade köpt.

– Det var då jag insåg att han köpte en klocka för 250 francs för att sedan sälja den på ett av samlarmötena för 350 francs. Jag tänkte att om pappa kan göra det, så kan jag också och där var jag fast, berättar Aurel.

Sedan var inte klivet så stort till att söka sig till auktionsbranschen där han snabbt lärde sig vikten av disciplin och respekt för deadlines. Idag är Aurel en av de största dirigenterna för hur en lyckad klockauktion ska genomföras. Det verkar som om det är passionen och aptiten, blandat med en sann kärlek till klockor och klocksamlare tillsammans med en tävlingsnatur som är receptet för framgången.

På plats i Aurels arbetsrum på Phillips huvudkontor i Genève fick vi veta mer om den fascinerande auktionsbranschen för klockor och hur han arbetar.

Är situationen för Phillips auktionshus annorlunda nu än före pandemin?

– Vi fortsätter att vara ledande på marknaden när det gäller kvalitet, sålda priser, genomsnittliga föremålsvärden och totalt sett mervärde för våra kunder. Å andra sidan har vissa marknadstrender förändrats och, enligt min uppfattning, de flesta till det bättre. Vissa sällsynta och riktigt relevanta samlarklockor har vunnit i respekt och följaktligen i värde, medan andra modeller har svalnat sedan pandemin.

Har smaken hos samlarna förändrats på något sätt?

– Totalt sett väldigt lite, men vi ser en mognare och stabilare marknad än under pandemin. Mindre hype, mer hållbart och ett djupt intresse och genomtänkt budgivning. Det är helt klart en hälsosammare marknad idag.

Rolex-Chronograph
ROLEX Chronograph Ref. 6036 Jean-Claude Killy i roséguld från 1955.
Utropspris: CHF 400 000–800 000 (ca. 4 756 680–9 513 360 SEK).

– Man ska också komma ihåg att klockor är känslomässiga investeringar vars värden kan variera stort och att sällsynta och extremt värdefulla klockor i andrahandsledet är ovanliga. Är du intresserad av att köpa, gör din hemläxa, tala med de som säljer tidigare ägda ur, gå in på webbforum och ställ frågor, gå på auktionsvisningar både på nätet och i verkligheten, prata med de som har erfarenhet. Men viktigaste av allt är att köpa från en betrodd källa för att inte bli utsatt för en bluff.

– Anledningen till att du vill handla på auktion är kanske för att du inte vill betala priset hos en återförsäljare. En tioårig Rolex till exempel är ett mycket, mycket bra köp. Det är klockor tillverkade för att överleva oss alla. Det finns i princip ingen skillnad på en ny eller en pre-owned Rolex. När man talar med tillverkare över ett glas vin och frågar vilket märke som är det bästa och man säger till dem att de inte får välja sitt eget märke är det i stort sett alltid Rolex som blir svaret.

Vilka vurpor ska man akta sig för?

– Att köpa utan förberedelse, detsamma gäller förresten både för köp i butik och på auktion. Det är som att handla ett plagg utan att prova och sedan komma hem och inse att det är en katastrof.

Eberhard-Rattrapante-Chronograph
EBERHARD Rattrapante Chronograph i 18k gult guld från 1938.
Utropspris: CHF 20 000 (ca. 237 834 SEK).

– Fråga specialisten, vi inom branschen delar mer än gärna med oss av vår kunskap. Köp aldrig en klocka utan att ha ställt alla frågor, gör din läxa noggrant. Är dealen för bra för att vara sann – då är den i stort sett alltid det, man får det man betalar för. När det gäller armbandsur – tänk på att box och certifikat ska vara med och om det finns information om proveniens och kvitton samt eventuellt utbytta originaldelar är med är det en fördel särskilt om man skulle vilja sälja klockan vidare. Så även om du köper en ny klocka – spara alltid alla dokument och hela kartonnaget.

Phillips intresse för Sverige – hur går planerna?

– Vi fortsätter att vara aktiva i alla länder, över hela Europa. Vi har regelbundet försändelser från Sverige, Danmark, Norge och Finland samt budgivare och köpare. Intag och försäljning på vår nivå är som ett internationellt språk och stannar inte vid gränserna.

– För Phillips del är det cirka 2 000 budgivare på 200 klockor vid varje auktion vilket betyder att 90% går hem utan någon klocka. Marknaden är global och de senare åren har inneburit att en tredjedel av kunderna är nya vilket kan bero på att watch communitys fortsätter att växa.

Rolex-Cosmograph-Daytona-Ref.-6269
ROLEX Cosmograph Daytona Ref. 6269 i gult guld, från 1985.
Utropspris: CHF 600 000–1 200 000 (ca. 7 135 020- 14 270 040 SEK).

Tackar ni nej till många klockor?

– Ja, det gör vi – vänligt men bestämt. Vårt nej är en rekommendation att prova att gå någon annanstans. Vi har en marknad som är extremt välutbildad och ”picky”, vilket i vissa fall kan vara vårt eget fel eftersom vi menar att vi bara säljer det allra bästa.

Phillips in Association with Bacs & Russo kommer att sälja 40 armbandsur ur den italienske klocksamlaren och publishern Guido Mondanis samling som en del av The Geneva Watch Auction: XIX Featuring The Guido Mondani Collection den 11 och 12 maj 2024.

Marlon-Brando-on-the-Set-of-Apocalypse-Now-Credit-Mary-Ellen-Mark-
MARLON BRANDO i filmen ”Apocalypse Now” med sin privata Rolexklocka på handleden som han även bar i filmen.

Guido Mondani är klocksamlaren som publicerat omfattande böcker och guider i ämnet och är känd för att ge råd och dela med sig av sin kunskap till alla som frågar. Samlingen som ska säljas inkluderar den allra första klockan han någonsin köpt till sig själv, en Cartier, samt flera klockor från Eberhard, Longines, Patek Philippe och Rolex.

Text: Britta Rossander
Foto: Phillips

Cartier