Charles Heidsieck är en av de få champagner som lyckas kombinera komplexitet, rikedom och storhet med en ren och förförisk karaktär. Denna champagne är skapad för gastronomi och går sin egen väg i en värld där trenderna i Champagne förändras.
I dag föredras småskaliga producenter och knastertorra stilar som extra brut och non dosé. Nya generationer av vinmakare skapar innovativa champagner från små odlingslotter, en trend som syns över hela vinvärlden. Men Charles Heidsieck står som ett undantag, och tack och lov för det. I en värld där alla följer samma ström är det befriande med ett hus som vågar gå sin egen väg.
CHARLES HEIDSIECKS källare, crayères, kalkstensgrottor som grävdes av romarna för 2000 år sedan och fått status som världsarv av Unesco. Formen på källaren är förebild för husets flaskform
Charles Heidsieck har en lång historia av att trotsa invanda traditioner. Huset grundades 1851 av Charles Camille Heidsieck, som tidigt insåg vikten av att lyckas på den amerikanska marknaden. Hans framgång där gav honom smeknamnet “Champagne Charlie”. Men hans resa var inte utan hinder. Under det amerikanska inbördeskriget blev han fängslad, misstänkt för att vara spion.
Efter förhandlingar mellan Napoleon III och Abraham Lincoln blev han frisläppt, men tiden i fängelse och obetalda skulder satte sina spår. Trots motgångarna lyckades Charles, med hjälp av gamla kontakter i Amerika, återuppbygga sitt företag och återta sin plats som en av de stora i Champagne.
Idag är Charles Heidsieck fortfarande en av de stora, med en unik stil som fortsätter att imponera. Deras Brut Réserve, en av de bästa standard champagnerna på marknaden, innehåller omkring 50 procent reservviner med en ålder på 5 till 15 år. Detta ger en fylligare och mer komplex stil, vilket gör att huset föredrar att kalla vinet multi-vintage snarare än non-vintage. Huset har haft olika ägare genom åren men är nu åter familjeägt. Charles Heidsieck är känt för sina komplexa, brödiga och fylliga champagner, och är en favorit bland många champagneälskare – och så även av mig.
Text: Fredrik Schelin
Foto: Raphael Cameron
Intresserad av mat & dryck? Inspireras här