Carnegie Bank

ELEGANTA & STILFULLA SOM SMYCKEN FÖR DINA FÖTTER

Lyx är något som är tillverkat av hög kvalitet, har ett mått av klassisk utstrålning och kan leva över tid. Det är precis vad Rebecca Björnsdotters skor signalerar.

Skorna säljs på Harvey Nichols i London och via hemsidan i kombination med ett fåtal utvalda högprofilerade butiker i de stora modestäderna. -Vår vision är att vara ett globalt lyxvarumärke inom skor och accessoarer, med hantverk, design och hållbarhet som ledord, säger Rebecca som har studerat mode och skodesign på Cordwainers på London College of Fashion.
År 2017 blev hon utsedd till vinnare av Damernas Världs ”Knappnålen”, och året därpå Swedish Fashion Councils ”Fashion Talent”.

Rebecca Björnsdotter

Hur kom det sig att du började med skor i den nischen där du jobbar?

– Jag är uppvuxen i en hantverksfamilj, därför har intresset för handarbete och tradition alltid legat mig varmt om hjärtat. När jag sedan studerade mode blev jag fascinerad av traditionella historiska kostymer och teaterscenen, men upptäckte att det sällan förekom skor, så jag började experimentera och göra mina egna sandaler. Eftersom jag alltid har inspirerats av vår natur, historia och kultur, inte minst av starka vikingakvinnor, ville jag skapa något som fick kvinnor att sticka ut, ta plats, ge mod och styrka.

Vad inspirerar dig?

– Framför allt vår natur, historia och mytologi – vår vackra natur är min absolut största källa till inspiration. Jag ser överallt hur olika färger, texturer och material både kompletterar och krockar med varandra. Och just kontraster är något som ständigt återkommer i min designprocess, det kan vara allt från olika färger till mjuka och hårda linjer eller material av olika slag, som till exempel en mockadetalj som ramar in en söm som annars hade försvunnit, eller laserskuren metall som omsluter en träklack.

Berätta om dina stilideal och beskriv dina skor.

– Stil är så mycket mer än att följa trender, för mig är det viktigt att mina skor kan användas över flera säsonger, inte minst ur en hållbarhetsaspekt, att kvinnorna som bär dem kan använda dem på det sätt och mixa med den stil som passar just dem. Våra skor ska tillföra något extra, skänka glädje och styrka. Signaturmodellerna är högklackade sandaletter med tenntrådar eller laserutskurna mönster på metallklackar.

Var tillverkar ni?

– När jag startade Rebecca Björnsdotter visste jag att jag skulle jobba med högsta kvalitet och förmedla en mycket exklusiv känsla, men samtidigt även värna om det arbete och den tradition som finns för att kunna producera på den nivån. Därför tillverkas alla mina skor och accessoarer helt för hand i Italien på samma fabriker som designers som till exempel Louboutin använder. Där finns kunskapen, hantverket och traditionen som går i arv i generation efter generation. Det finns ingen annanstans vi kan producera den kvalitet vi vill ha.

Kända personer bär dina skor – hur har de fått kännedom om dem?

– Jag visade min debutkollektion under London Fashion Week våren 2016 och strax därefter sågs Lady Gaga i mina skor. Sedan syntes de i rask takt på kungligheter, skådisar och på Hollywoods röda mattor, vilket naturligtvis är fantastiskt smickrande. Vi har även fått stor uppmärksamhet i de stora modemagasinen vilket gett ringar på vattnet. Nu får vi många privata förfrågningar från personer jag tidigare bara kunde drömma om att de skulle bära mina skor.

Vad kommer vi att få se den kommande säsongen?

– Vi presenterar bland annat en mer sofistikerad linje med lägre klackar, men fortfarande med de kontraster mellan färger, material och linjer som kännetecknar våra skor. Kalvskinn är nästintill genomgående och vi introducerar också ett nytt signaturspänne som är inspirerat av kompassrosen, men även av blommornas symmetri och kraftfulla vikingasköldar. För mig handlar det om att visa att kvinnor kan gå sin egen väg, om kraft och beslutsamhet. Vi introducerar också skärp och accessoarer.

Hur ser det ut med bespoke eller limiterat?

– Modellerna med tenntråd är limiterade eftersom jag själv flätar dessa för hand. Vi kommer också att introducera en exclusive kollektion med ett antal modeller i starkt limiterad upplaga. De kommer bara att finnas tillgängliga via direktkontakt med oss samt i vissa fall på vår hemsida. De är verkliga showstoppers och kommer bara att tillverkas vid ett tillfälle i ett utförande.

Beskriv din kund.

– Vi ser att våra skor och accessoarer tilltalar starka, självständiga kvinnor i alla åldrar i princip över hela världen, och eftersom vi verkar i lyxsegmentet är våra kunder vana vid mycket hög kvalitet och service. Även om Sverige är vår hemmamarknad ser vi samtidigt att våra kunder finns i stor utsträckning i de stora modestäderna och på andra kontinenter.

Text: Britta Rossander