Carnegie Bank

Loafer driven

Det är den tiden på året när stilfulla män börjar tänka på ett par nya loafers. Välkommen in på scenen, hantverkaren Baudoin & Lange.

Precis som många andra av världens mest intressanta kreatörer var Allan Baudoins väg till yrket en otraditionell sådan. ”Jag är egentligen utbildad inom datavetenskap, det slog mig aldrig att bli skomakare,” säger han sittande i en fåtölj i sin ateljé på Columbia Road med ett oräkneligt antal av sina Sagan loafers staplade runt omkring honom. Baudoin har varit skomakare i sju år efter att ha lämnat ett jobb som strateg hos Apple för att skola om sig. Det var ett oväntat möte med en skomakare i East London som fick upp hans intresse för yrket och ett par veckor efter att ha träffat sin framtida mentor, Kasim Yldir, så hoppade han från den glassiga tech-världen till att stå i en liten verkstad och tälja läster.

”Jag insåg att jag hade funnit det jag är bäst på,” säger han. Idag är han ena halvan av kult-skovarumärket Baudoin & Lange. Han startade verksamheten med sin affärspartner, tidigare kapitalanalytikern Bo van Langeveld 2016, med siktet inställt på att göra The Sagan till ”den mest bekväma belgiska loafern i världen.” Fyra år senare har de lyckats. Idag åtnjuter Baudoins loafers (döpta efter Carl Sagan, den framlidne astrofysikern) kultstatus bland sartorialisterna, kända för sina eleganta looks och intelligenta design. The Sagans design är vilseledande enkel men åratal av experimentering har gjort den till en komplex alkemisk blandning; både lågviktig, formanpassad och förlåtande att bära. Tidiga versioner avslutades med en enkel lädersula men Baudoin arbetar konstant för att ge The Sagan samma komfortnivå som du kan förvänta dig av ett par exklusiva sneakers. ”Vi försöker tänka tekniskt när det gäller både överdelen och sulorna av våra skor,” säger han. ”I vanliga fall är belgiska loafers inte speciellt bekväma eftersom sulorna behöver vara tunna och stötarna du får av att gå på hårda underlag överförs igenom dina fötter ganska snabbt.

Så vi utvecklade en sula som har gömts inne i skon. Alla våra skor har toppats med ett tunt lager kork som anpassar sig till din fots konturer och sedan läggs ett lager ortopediskt skum ovanpå det. Båda lagren behöver vara supertunna för att inte förstöra skons form och utseende.” Dessa två innovationer gör att The Sagan vinner överlägset över andra lågviktiga loafers och lädret som Baudoin använder hjälper även överdelen. ”Vi tillverkar The Sagan av en viss kvalité av fullgrain lammskinn, skinn som inte har sandats eller slipats för att ta bort eller gömma märken i skinnet”, fortsätter Baudoin. ”Det är så mjukt att alla våra Sagans är handlästade. Lammskinnet töjer sig för mycket i en maskin och det krävs ett noggrant öga för att få det rätt.” Denna naturliga töjning, tillsammans med sättet som lädret behandlas, ger The Sagan en handskliknande kvalité när de bärs. De flesta läder som används för massproducerade skor är antingen gjorda av ”split läder”, ett läder som tillverkas av den nedre halvan av huden och innehåller inga av de högst sittande fibrerna, eller ”corrected läder”, ett läder där man slipar ovandelen och täcker ytan med ett plastliknande lager, vaxlager eller tjockt färglager som döljer eventuella skönhetsfel på skinnet, något som ofta behövs när ett djur har levt ett ohälsosamt liv.

Allt läder hos Baudoin & Langes är ”unsplit A-Grade” lammskinn vilket är det bästa som går att få tag på. Dessutom är de anilinfärgade (inte ”corrected”) vilket säkerställer att de förblir porösa och lädrets naturliga yta kan andas. Allt detta, och det faktum att de är ofodrade, gör att The Sagans funkar beundransvärt i varma väder. ”Vi behåller också lädrets naturliga korn på insidan av skon, det varken slipas eller behandlas,” tillägger Baudoin. ”Detta motverkar att det skaver även när du använder dem utan strumpor. Alla dessa aspekter gör skillnad, speciellt på sommaren.” Men vad gör du när vädret inte lämpar sig för fjäderlätta mockatofflor? Baudoin har en lösning. The Sagan Grand – semi-strukturerade loafers i kalvskinn som tar komfortfaktorn från sin äldre bror och använder det i vad som ser ut som mer konventionella penny loafers.

Även i dessa skor finns otaliga innovationer som bland annat en mjuk ostrukturerad silhuett, superflexibla Blake-sydda sulor och ett superbt kalvskinn som utvecklats i ett garveri i centralEuropa. De har en tät porstruktur för att säkerställa att skorna behåller sin form samtidigt som de är flexibla när du promenerar. Baudoin menar att han är mer konstnär än skomakare men det finns också små spår av ”galen vetenskapsman” i hans skapelser vilket rimmar med astrofysikern i fåtöljen. Alla hans skor är exceptionella och där de flesta traditionella skomakare förlitar sig på formler som har använts i århundraden så vägrar Baudoin se på sina kreationer som perfekta. ”Utvecklandet av The Sagan har varit en konstant evolution,” säger han med glimten i ögat. ”En tillströmning av små förändringar som har förbättrat den över tid men som ändå aldrig kommer att bli klar. Jag gillar att det är så.”

Av: Aleks Cvetkovic