Carnegie Bank

Carnegie Bank

Popkonst möter whisky – droppar av guld tappade på flaska med unika etiketter.

Av Anecdotes of Ages: Down To Work Limited Edition från The Macallan levererades en flaska till Sverige. Den såldes inom loppet av tio minuter för 580 000 kronor.

Historien med whiskyn Anecdotes of Ages Collection: Down To Work Limited Edition, vars årgång är 1967 lyder:

13 flaskor har tagits fram, alla med varsin unik etikett skapad av den brittiske konstnären Sir Peter Blake. Alltså är bara etiketten i sig värd en förmögenhet – även om innehållet i flaska skulle drickas upp.

1 flaska av de ursprungliga 13 auktionerades ut i mars av Sotheby’s NY. Klubban föll vid 437 500 USD, en summa som tillföll R. Guggenheim Museum på Manhattan, grundat 1937 och baserat på Solomon R. Guggenheims konstsamlingar.

11 flaskor kommer att gå till försäljning till samlare under våren. Är man intresserad av dem går det bra att anmäla intresse för dessa.

Den 13:e flaskan i serien ligger i säkert förvar i The Macallans källare och den flaskans etikett reproducerades i 322 exemplar och klistrades på lika många flaskor med ett pris per butelj på 580 000 kronor.

Sir Peter Blake – adlad 2002 för sina insatser inom konsten kallad ”the Godfather och Brittish Pop art”. Han är mannen bakom det kultförklarade skivomslaget till Beatles Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (utgivet 1967), flera av The Whos omslag samt affischen för Live Aid Concert 1985. Och The Macallan i kombination med Sir Peter Blakes konst är ett skållhett samlarområde inom den internationella whiskyvärlden.

Sarah Burgess

Sarah Burgess, Lead Whisky Maker hos The Macallan valde årgången 1967 för kollektionen eftersom den är exceptionell och speglar Sir Peter Blakes konstnärskap under samma år.

-Denna exceptionella whisky är vald för sin klassiska och färgstarka karaktär med noter av ek och fikon som går mot hasselnöt och jordgubbe. Den är mycket speciell och avslutas med smaker från choklad och lätt kryddad persika. En dryck som på många sätt också  är ett konstverk.” säger Sarah Burgess 

Illustrationerna, som i original pryder de tretton flaskorna, är Sir Peter Blakes tolkning av händelser och människor som format The Macallans historia och landskapet som omger deras Estate.

Blake (88 år) världsberömd för sin färgstarka pop-konst med motiv hämtade ur mode-, musik- och konstföreteelser är still going strong. Att han gjort dessa collage är enastående och att de har tagit tid förstår vi när vi tittar på de många detaljerna i dem.

-Jag får massor med inspiration från Macallans historia, deras familjeanda och, tradition sam den natur som omger dem. Alla illustrationerna för nya serien berättar en historia som krävt både tid och arbete. Alla collage innehåller ett kapitel av berättelsen som format The Macallan och tillsammans skapar de ett verk som hyllar konst och whisky, sa Sir Peter Blake vid presentationen (över nätet) av flaskorna.  

Denna serie är nummer tre med illustrationer Blake, ett samarbete som på gått i trettio år. Senast ut innan årets verk var 2012 då han formgav ett unikt konstverk tillsammans med The Macallan i samband med sin 80-årsdag.

För whiskyfantaster kan det vara bra att veta att några av de 322 flaskorna fortfarande finns tillgängliga hos utvalda återförsäljare världen över, bland annat i The Macallans flygplatsbutiker och via The Macallan Distillery Experience.

An Estate, A Community, A Distillery kommer att lanseras i maj. Denna whisky har inte någon specifik årgång, utan fångar det bästa av The Macallans smaker inspirerad av deras arv, historia och landskap.

Text: Britta Rossander