Checka in på paradisiska Finolhu

Vita stränder, rosa solnedgångar och turkosglittrande vatten. Maldiverna är för många inkarnationen av paradissemestern. Men det behöver inte innebära en passiv sådan. Femstjärniga Finolhu Villas erbjuder allt från vattensporter och spa till kulinariska upplevelser.

Sammetslena, vita och tomma – Finolhus stränder är paradiska.

Solens speglingar gör havet så turkost att färgen sticker i ögonen. Vi sitter framför vårt dignande frukostbord (egg benedict, gröna juicer, hemgjorda bakverk, mango, papaya, ananas och så vidare) och två meter framför oss breder Indiska oceanen ut sig så långt ögat kan nå.

Finolhu, Maldiverna. Trots att det knappt gått ett dygn sedan vi vi flög in på Malé som bara ligger 30 minuters båttur från ön, har vi redan vaggats in i den maldiviska lunken. Den varma vinden smeker huden som siden och känslan av att omges av hav och åter hav har oneklig en lugnande verkan på varat. Så går tempot på den femstjärniga resorten Finolhu Villas också i halvfart – åtminstone för den som sökt sig hit för lugn och ro. Här kan du tillbringa hela dagen i din ”Ocean pool villa”, hotellets bungalows som ligger på pålar i vattnet har eget däck med pool och trappa direkt ner i havet. Vill du beställer du alla måltider till villan – vilket vi gör det första dygnet. Vår butler Farish är en klippa som förutom att serva oss med maten, hjälper oss med allehanda spörsmål – från bokning av utflykter till antigen-provtagning inför vår hemfärd (ja, de är noga med att hålla smittspridningen borta, så har ön heller hittills inte haft ett enda covidfall under hela pandemin).

Att prata paradisöar och inte nämna Maldiverna – är det ens möjligt? Och det verkar inte ens spela någon roll om personen man talar med faktiskt besökt i öriket i fråga. Maldiverna tycks liksom ha lagrats i de flesta människors minnesbank som stereotypen av palmbeklädda drömöar à la 80-talsaffisch. Svunna minnesbilder till trots – Maldiverna är tidlöst och mer aktuellt än någonsin. Intresset för landet som består av 26 atoller och runt 1 200 öar – varav endast 200 är bebodda – har ökat på senare år. Sedan turistindustrin tog fart i mitten på 1980-talet har landet med åren etablerat sig som ett av världens lyxigare resmål. Vilket är lätt att förstå eftersom öriket trots sin avlägsenhet är tämligen lättillgängligt. Hit flyger du komfortabelt med Emirates, Qatar eller privat och resan tar inte längre än till Thailand. Samtliga landningar sker på Velana internationella flygplats i Malé och därifrån ordnar hotellet du bokat med transfer (oftast med båt, men ibland även med sjöflyg). På Maldivernas så kallade turistöar, som är runt hundra i antal, har varje hotell sin egen ö och semestrande här innebär att du slipper allt som stavas trängsel och stress. Även när Finolhu är fullbelagt är upplevelsen av ostört privatliv intakt – och det oavsett om du chillar i din bungalow eller på stranden. Därmed inte sagt att semestern behöver bli långtråkig eller osocial.

Club Med Finolhu Villas ligger inbäddad i praktfull natur på den privata ön Gasfinolhu mitt ute i Indiska oceanen

Efter ett dygns solbadande på vår ljuvliga terrass, då vi sånär som på Farish ännu knappt sett en själ under vår semester, börjar det rycka i benen. Tur är då att det är ett franskägt resort vi valt för vår vistelse. Semesterarrangören Club Med har vid sidan av luxuösa locations, gjort sig känt för sin satsning på ”aktiv semester”. På Finolhu behöver den som inte behagar lyfta ett finger – men du kan också gå all in för fysisk aktivitet. Att fransmän jämte mat har en förkärlek inför sport är tydligt på Finolhu. På ön finns massor av möjligheter till att ”faire du sport” i form av tennis, yoga (klasser på stranden varje dag i solnedgång!), gymmande eller någon av alla de vattensporter som står till förfogande. Här kan du välja mellan allt från SUP (stand-up-paddleboard), surfing och vattenskoter till fiske, dykning och snorkling. De sistnämnda något av ett måste vid ett besök på Maldiverna. Att ta en båt ut till revet och sticka huvudet under ytan är en upplevelse som tar andan ur en. Här glider revfiskar, småhajar och rockor runt i ett sällan skådat regnbågsfärgat myller.

Som synes behöver semestrande på Finolhu långt ifrån innebära slappande i solstol. En eftermiddag tar vi en tur till Kani som ligger tio minuters båttur bort. Grannön som också ägs av Club Med är något större och är till skillnad från Finolhu (som ej tillåter barn) inriktad på familj med ett ännu större aktivitetsutbud (som flygande trapetser, optimistjollesegling och underhållningsshower). Ett tips är även att testa på Kanis lunchbuffé. Och nej, vi talar inte buffé som i halvkladdiga fat som står framme i timmar… snarare om kockar som lagar kvalitetskäk på plats – oavsett om det gäller dagsfärsk tonfisk, tempurafriterade räkor eller en het ceviche.

Beträffande den kulinariska biten håller den även toppkvalitet på Finolhu. I restaurangen – belägen på en pir ut i vattnet med terrassen hängande över havet – serveras à la carte-luncher och fine dining kvällstid. Garanterat minnen som etsar sig fast både när det kommer till mat och miljö.

Middag på stranden, i restaurangen eller i den egna bungalowen med personlig butlerservice.

Dagarna på Finolhu förflyter och definitionen av att göra tycks lång- samt ändra form. En behandling på öns egna spa och att ströva i silkeslen sand är väl också aktiviteter? Eller för all del, att stirra på solnedgångar så vackra att man undrar om de ens är på riktigt. Det må låta som en klyscha, men på Finolhu känns det emellanåt som man befinner sig rätt nära det där omtalade paradiset.

Och när det brinnande eldklotet sänker sig bortom den rosa horisonten och en liggande månskära tecknar sig på himlavalvet önskar vi oss egentli- gen ingenting mer. Eller jo… möjligen att någon kunde stanna tiden en stund?

Clubmed.se

Text: Sofia Edgren