Lake-como-view

Comosjöns prisbelönta diamant

En oas där varje ögonblick är en skatt att bevara för evigt

Passalacqua är en plats där tiden tycks stå stilla och själen finner frid. Placeringen vid den vackra antika stenkajen, omgivet av vatten och härlig grönska, är detta en plats för ro och återhämtning. Passalacqua har en speciell doft, en ljuvlig blandning av blommor och sjö och man känner ett behagligt lugn vart man än går. Här önskar man att man skulle kunna stanna länge. 

Villa-Giacomo-Albo
Villa Giacomo Albo

Denna gömda pärla bär på historier från svunna tider och bjuder in sina gäster till en värld av elegans och charm. Varje steg på de välpolerade golven, varje blick ut genom de vackra fönstren, förmedlar en känsla av tidlös skönhet. Den vackra villan stod klar 1787 år och är ritad av arkitekten Carlo Felice Soave för Greven Andrea Lucini-Passalacqua som var dåtidens ledande adliga släkt i Como. Villan stannade i familjens ägo fram till 1890. Ett av de vackraste rummen, byggd i neoklassisk stil, är det så kallade musikrummet. Där komponerade den kända kompositören, och vännen till familjen, Vincenzo Bellini, sina mästerverk ”Norma” och ”La Sonnambula”. Rummet, som utgör villans hjärta, är i det närmaste oförändrat än idag, det är en tidlös skönhet som knyter an till hur det såg ut en gång för två århundraden sedan. 

År 2018 köptes fastigheten av familjen De Santis på auktion. Den renoverades sedan under tre år där dotter Valentina med mamma Antonella hade hela ansvaret för det gigantiska projektet. De har lyckats behålla den gamla och eleganta känslan på Villan samtidigt som de infört nya varma färger i form av tyger, tapeter och kuddar.  

Den gemensamma nämnaren för de två hotellen – förutom de magnifika utsikterna över Comosjön! – är känslan av familjär gästfrihet. – Valentina De Santis

Suite-Bellini-Photo-Ruben-Ortiz
Suite Bellini
Foto: Ruben Ortiz

Hemtrevlig lyx
Den diskreta lyxen i varje rum gör att gästen känner värme och en hemmakänsla i rummen. På Passalacqua kommer gästerna alltid i första hand och husets gästfrihet är en konstform, där varje önskan förutspås och varje behov tillgodoses med omsorg och precision.

Passalacqua är inte bara ett tillfälligt boende; det är en upplevelse, en resa till det förflutnas elegans och kombinerad med nutidens lyx. Hotellet erbjuder inspirerande aktiviteter med upplevelser som gästerna kan ta del i. Programmet är döpt till ”Varje dag är en gåva” och här erbjuds spännande matlagningkurser, vinprovningar av italienska viner, yoga, utomhusbio och hotellets magiska chic nic. Och vem skulle inte vilja avnjuta en magisk italiensk picknick med utsikt över den vackra Comosjön en solig dag. . . 

Man säger att alla vägar leder till Rom, men jag är ganska säker på att den natursköna vägen leder till Comosjön.

Var en del i gastronomin 
Hotellets restaurangchef bjuder på mat och dryck på en ny nivå. Menyn skapas av stjärnkocken Viviane Varese med säsongens råvaror, kryddor från området och innovativa smakkombinationer. Något som är unikt med Passalacquas matupplevelser är att Viviane gärna ser att gästerna kommer in i köket och diskuterar dagens meny där man, till och med, får vara delaktig i matlagningen om man vill. Gästerna får sedan välja fritt var man sedan önskar inta maten. Man kanske vill sitta i den doftande rosenträdgården, på den vackra terrassen eller nere vid Comosjön. 

Pool-area-by-La-Double-J
Poolområdet med vacker utsikt.
Foto: Ricky Monti

Upplevelser i och på vatten 
Under våren 2024 öppnades portarna för hotellets nya spa, ett arkitektoniskt mästerverk framtaget av Venelli Kramer Studio för familjen De Santis. Den unika ombyggnationen genomförd i hjärtat av de k-märkta katakombernaunder villan har ett spa med inomhuspool formats till en vacker oas. Att ta vara på det gamla och inte låta historien glömmas bort genomsyrar hela familjen De Santis renoveringar på Passalacqua. 

Något man inte får missa är en båttur på Comosjön i en av hotellets nya Rivabåtar Aquariva eller Riva Olympic. Under turen kan man njuta av chic-nic lagad av restaurangens stjärnkock eller bara titta på den vackra solnedgången med champagne i glasen. 

Spiaggina-and-view-©-Ruben-Ortiz
Foto: Ruben-Ortiz

Det är inte så konstigt att just Passalacqua vann titeln årets bästa Hotel 2023 på den prestigefulla ”The World’s 50 Best-lista”. Upplevelsen på hotellet är unik och framför allt har den allt som gästen kan tänka sig. Här har man tänkt på allt, det finns ingenting som saknas. Dessutom är det vackert som i en dröm där byggnaden och trädgården ser ut att vara tagna direkt ur en drömlik tavla.

Comos skönhet är tyst poesi, skriven av berg, speglad i vatten och känns i varje andetag. – Traveller’s Elixir

Text: Isabella Buffa och Dannie Larsson
Foto: Passalacqua