Fleming-villa

Golden hour på Jamaica

Genuinitet, exklusivitet, James Bond och kärleken till Jamaica. I Polarprisvinnaren Chris Blackwells karibiska boutique- getaway förenas barfotalyx med hemma hos-känsla. Robb Reports Sofia Edgren besökte det mytomspunna GoldenEye.

Oracabessa Bay, Jamaica.
Ett ljusrosa skimmer ligger över viken som ännu inte vaknat. Eller jo, naturen har vaknat. I den ljumma vinden hörs palmblad vaja och i körsbärsfikusens krona kvittrar en liten fågel i rödgrön fjäderskrud. Nere vid stranden sköljer mjuka vågor in över sanden. Den arla morgonen kan vara dygnets vackraste här. Timmarna innan solen stiger rymmer en stillhet och skönhet som är få platser förunnat. En stund av absolut närvaro där sinne för sinne sakta får vakna. Så gryr en ny dag över GoldenEye.

– Jag ville skapa världens mest avslappnade ställe. På samma sätt som Bob Marleys musik blev känd som världens mest avslappnade politiska musikstil. GoldenEye är en planet bortom Kingston – men det är just det som gör Jamaica så speciellt. Jordens mest högljudda plats där du kan finna ett fullkomligt lugn.

Golden-Eye-Villa
En av hotellets water villas med veranda mot lagunen.

Orden kommer från Chris Blackwell, mannen bakom den mytomspunna lyxresorten GoldenEye, beläget på Jamaicas norra sida. Och även mannen bakom Bob Marley, tillika Polarprisvinnare, grundare av det legendariska skivbolaget Island Records och världsberömd för att ha spridit reggaemusiken internationellt.

Idag bor han och partnern Marika Kessler växelvis på Jamaica och i New York.

Deras hjärteprojekt GoldenEye utgör basen i Island Outpost, det hotellimperium som växt sig till ett sjuttiotal olika boenden med allt från lyxvillor till bungalows och hyddor i bergen.

Chris Blackwell, som tillbringade stora delar av sin uppväxt på Jamaica, köpte strandmarken vid Oracabessa Bay på 1970-talet. Vad som började med några mindre villor byggda för honom, hans mamma och några vänner växte under åren till ett kluster av bungalows, trädkojor och villor. Alla ytterst personligt designade och inbäddade mellan frodig djungel och karibisk sandstrand. Med åren spreds ryktet om barfotalyxen på den paradisiska platsen och i slutet av 1980-talet omvandlades allt till det som kom att bli Karibiens mest mytomspunna resort. Till GoldenEye reser idag världskändisar varvat med toppolitiker och andra som söker en unik semesterupplevelse crème de la crème. Men att stället går under det man kallar ett ”once in a lifetime experience” eller – för de lyckliga återvändarna – ett ”smultronställe par excellence” beror inte på ställets lyxfaktor. Snarare på dess legendariska renommé. Till den kritvita sanden där celebriteter som Errol Flynn, Sean Connery och Grace Jones vandrat reser man inte för överdåd och bling bling. Nej, hit kommer man framför allt för den diskreta exklusivitet som springer ur en genuin känsla och kärlek till Jamaica. Så är GoldenEye mycket mer än ett hotell. Det är en magisk plats, en myt, ett tankesätt och framför allt – ett hem utanför hemmet.

CHRIS BLACKWELL
CHRIS BLACKWELL är mannen bakom den mytomspunna lyxresorten. Sedan 1980-talet driver han resorten, numera med partnern Marika Kessler.

– Vi vill ge våra gäster en fristad där de till fullo kan komma i kontakt med naturen och den jamaicanska själen. Sinnligt, spirituellt och emotionellt. I växterna, djuren och vattnet – men också i personalens bemötande, i maten, inredningen, spaet… Allt vi gör här är förankrat i det lokala, säger Marika Kessler.

Jag träffar paret för lunch i villan som utgör GoldenEyes hjärta. The Fleming Villa ligger ett stenkast från resorten, uppe på en klippa flankerad av djungel och en turkosglittrande ocean. Här blev James Bond till. Det vill säga: här bodde och skrev Ian Fleming sina fjorton böcker om Bond. ”Skulle de här böckerna ha fötts om jag inte hade levt i det underbara vakuumet av en jamaicansk semester?”, lär den brittiske författaren ha sagt om sitt hjärtas plats på Jamaica. Idag är skrivhörnan han satt vid intakt och hela stället med dess omgivning andas den sofistikerade och drömlika flärd som James Bond inkarnerar. Numera står villan till förfogande för privata sällskap som söker en förstklassig tillflyktsort av avskildhet och skönhet. Hit hör egen strand och pool såväl som butler, hushållerska och kock. Nu jobbar GoldenEye med absolut diskretion, men det ryktas att Beyoncé och Jay-Z är några av villans återkommande gäster.

GoldenEye_BEACHHUTS
Exklusiv boutique-getaway; GoldenEye består av ett kluster av bungalows, trädkojor och villor. Alla personligt designade och inbäddade mellan frodig djungel och karibisk sandstrand.

– Jag var på den här platsen redan som barn när min familj besökte Ian Fleming. Han var en väldigt vänlig man och både han och huset gav ett starkt intryck på mig. Kanske grundlades min framtida vision om GoldenEye omedvetet redan då. En plats lika glamorös som det Jamaica jag upplevde på 1950-talet. Min vision har alltid varit att skapa en plats som harmonierar med naturen, människorna och kulturen som omger den. Men också en plats som överraskar, säger Chris Blackwell.

Det var också med villan som Chris Blackwells resa med GoldenEye började i mitten av 1970-talet. Skivbolagsdirektören rekommenderade då Bob Marley att köpa huset som blev till salu efter Flemings död. Villan föll dock inte reggaeprofilen i smaken, i stället köpte Blackwell den själv, och uppbyggnaden av GoldenEye kunde ta vid.

– Chris brukar säga att GoldenEye ska förmedla den känsla man får av att vara i en väns beachhouse. Ett ställe som känns lika behagligt som hemma, säger Marika Kessler när desserten dukas fram: Vegansk kokosglass och frukter i säsong – självklart serverad med ett par stänk rom på toppen. Och det självklart ur en flaska märkt ”Blackwell Black Gold Fine Jamaican Rum” som tillverkas efter värdens eget recept.

Den lilla promenaden tillbaka till resorten går via orkidéer, buskar och träd. Växter som till stor del har planterats av GoldenEyes gäster genom åren. Framför palmer, citrusplantor och mangoträd står små träskyltar textade med ”planted by” intill välkända namn, bland annat Barack och Michelle Obama. Det är tydligt att ägarparet velat skapa en känsla av medskapande från gästernas sida, och därtill även lokalt engagemang. Sedan 1995 driver de ”The GoldenEye Foundation”, en organisation som syftar till att vara en katalysator för Oracabessas community – socialt och utbildande såväl som hälsobringande och miljöfrämjande. Idag jobbar man med utvecklande projekt som rör allt från ungdomsstöd till sjukvård och återplantering av orkidéer och koraller.

GOLDEN hour à la GoldenEye.
GOLDEN hour à la GoldenEye.

Tillbaka vid strandvillan väntar en SUP-tur i lagunen som ligger på resortens insida, och det är inte vilken paddeltur som helst. Känslan att glida över ett kristallklart vatten med havssköldpaddor intill brädan är obeskrivlig. Det där Chris Blackwell sa om att bli överraskad gör sig påmint. Att vistas på GoldenEye är att ständigt förundras – över naturen, djuren, människorna – ja, över Jamaica.

Samma känsla återkommer när jag besöker resortens spa. En lika visuell som kroppslig och själslig upplevelse. I en bungalow i djungeln intill lagunen får jag en av behandlingarna som drar gäster från världens alla hörn. I nittio minuter skrubbas, masseras och smörjs jag i oljor gjorda på hemliga recept. Min spaterapeut – som har ett gudabenådat handlag – avslöjar att en ingrediens är ”Blue mountain coffee”. Föga förvånande; det jamaicanska kaffet klassas ofta som det bästa i världen.

Solen sänker sig över GoldenEye och himlen skiftar åter i gyllene rosa. The golden hour. Det kallas så; stunden när atmosfären är alldeles magisk. På utsidan, men lika mycket på insidan.

Text: Sofia Edgren
Foto: Brianne Williams & GoldenEye
Stylist: Amy Chin