Resor – Den stora flykten

Sedan lyxresor började återuppstå när pandemin avtog har det varit ett stort intresse, vilket har tvingat branschen att hantera den enorma uppdämda efterfrågan trots en mängd pågående hinder.

Sedan lyxresor började återuppstå när pandemin avtog har det varit ett stort intresse, vilket har tvingat branschen att hantera den enorma uppdämda efterfrågan trots en mängd pågående hinder.

Ett resultat har varit resenärers vilja att spendera mer för rätt upplevelse.

– När världen fick time-out hade de rikaste tid att drömma stort, säger resespecialisten Keith Waldon från Departure Lounge och noterar att de flesta av hans kunders budgetar har fördubblats från år till år. Vad de än gjorde tidigare så vill kunderna göra det på en högre nivå.

Cari Gray från Gray & Co. har observerat en liknande tendens.

– Nu handlar det inte bara om en förare utan en förare i beredskap, säger hon, och inte bara en yacht för dagen utan för veckan.

Det är inte konstigt att hotell inte längre kan lita på överdimensionerade takvåningar eller oklanderlig service som en avgörande faktor, konstaterar Scott Dunns chef Jules Maury. Det handlar om vad du kan få ut av en destination, säger hon.

Den nya yachten manövreras av Borgo Santo Pietro som Maury har bokat för kunder; det tar dem på toskanska kustutflykter med en kock utbildad på hotellets Michelin-restaurang. Den nyligen öppnade Villa Petriolo i närheten är en 395 tunnland gård med miltals av vandringsleder och möjlighet till jakt med tränad fågel, medan Sveriges Treehotel precis lagt till ett 365 kvadratmeter stort, Bjarke Ingels-designat biosfärt gästrum täckt av 340 fågelholkar; bidrag från lokala ornitologer bör maximera häckningen. Safariläger är trendigt populärt med trädkojor (eller annat privat, naturinbäddat boende).

Ett företag som heter 700 000 Heures är som ett smörgåsbord av hotell: var sjätte månad introducerar de en ny exotisk adress – kanske landsbygden i Kambodja eller Brasilien – och etablerar sig i en egendomlig struktur, vare sig det är ett palats eller en husbåt.

Äldre resevarumärken väljer också att expandera bortom tegel och murbruk. Waldon rapporterar en enorm efterfrågan från kunder på årets lansering av den oändligt försenade Ritz-Carlton Yacht, som för närvarande är inskriven i augusti; Aman kommer också att presentera ett 50-svits, 182 meters fartyg 2025, med kodnamnet Project Sama.

Orient Express, som varit ett varumärke i flera år, kommer snart att återgå till framträdande plats under en ny ägare, Accor. De kommer att lägga till fler tåg, med privata badrum, såväl som hotell med samma namn som ansluter som ett lyxnätverk.

Resorna går nu till och med över den sista gränsen. Blue Origin & Co kommer snart att få sällskap av Spaceship Neptune, en kapsel för åtta personer komplett med bar som skjuts 30 kilometer upp i himlen till kanten av rymden, en sex timmar lång resa med priset 125 000 dollar. Operatören Space Perspective rapporterar att alla resor under 2024, lanseringsåret, är slutsålda.

Rymden efterfrågas i alla betydelser av ordet. Waldon rapporterar att kunder massbokar resor till överallt från Italien till Montana – ibland fyra eller fem separata resor och destinationer via en enda förfrågan – fram till 2025, för att säkerställa att det finns plats för dem.

– Det är så långt fram att det ofta är svårt att få priser, men vi fortsätter att boka, säger han och noterar att det finns ett nytt mantra bland hans rikaste kunder:

– Livet är dyrbart, ingenting är garanterat och allt är upphöjt.

AMERIKANSKT STADSHOTELL

FOUR SEASONS NEW ORLEANS

Hotel & Private Residences, New Orleans

Denna fastighet med 341 rum har fört med sig en ny nivå av lyx till en stad vars rykte om gästfrihet konstigt nog inte var synonymt med femstjärnig service. Det kostade över 500 miljoner dollar att renovera 1967 års World Trade Center-byggnad, och det gjordes ett medvetet försök att se till att detta förnyelseprojekt gynnade – och kopplade till – det omgivande samhället.

Lokalt tillverkad och anskaffad konst finns i överflöd; en av behandlingarna i spaet var inspirerad av den New Orleans-födda Sazeraccocktailen; och hotellets pool — den största i stan — är formad som en halvmåne för att spegla Mississippifloden, som du kan se från dess däck.

De interna restaurangerna styrs av två hyllade NOLA-kockar: Donald Link, som har vunnit Gulf Coast-statens skaldjurspris, och Alon Shaya som erbjuder regionala klassiker.

När du vill utforska kan hotellet ordna upphöjda upplevelser, som privata spårvagnsturer och jazzkonserter. Eller bara promenera i det omgivande området vid floden, som har återhämtat sig från en sjabbigare era, delvis tack vare stadens ansträngningar och hotellets öppnande i augusti förra året.

AFRIKANSK ÅTERHÄMTNING

STERREKOPJE

Vinland, Sydafrika

Denna 124 hektar stora gård i Sydafrikas vinland är ett passionsprojekt för den holländska entreprenören Nicole Boekhoorn och hennes fru, Fleur Huijskens. Paret menar att det är mer en fristad än ett hotell, med förnyelse som mål – inte bara i de metoder som används på gården på plats men också för gäster, som kommer att lämna sin vistelse återställda och omstartade via en rad behandlingar, allt från Reiki (en effektiv och modern behandlingsmetod med japanska rötter) till intuitiv massage. En enkel incheckning där ett renande fotbad ingår.

Några av de elva rummen är inrymda i flera låga stugor inredda i varma toner. Himmelssängar tillverkade på Kenyas Lamu Island dominerar de flesta av dem, och badrummen har ett urval av nedsänkta badkar – särskilt charmigt är en gjord av ett gammalt vinfat.

Ägarna föreslår tre eller sju nätter, bättre att följa ritualerna, men det är inget som Huijskens anbefaller.

– Det hela är en mild inbjudan, och ingen är skyldig att göra någonting, säger hon. Det här är ett hjärteprojekt.

KONSTRUERAT HOTELL

HÔTEL DES HORLOGERS

Vallée de Joux, Schweiz

– På vintern kan du åka skidor från taket på översta våningen rakt in i dalen, skämtar André Cheminade, chef för det senaste tillskottet till klockmärket Audemars Piguets område i Schweiz: ett eget hotell med 50 rum.

Hans tankekoppling riktar sig mot fastighetens skyhöga fasad, med sicksackande nivåer som frammanar bergsvägar, en typisk uppblomstring från danske framgångsrike Bjarke Ingels, arkitekten som designade både denna fastighet och det spiralformade museet i närheten.

Interiörerna är minimalistiska men udda, utförda i samarbete med den franske arkitekten Pierre Minassian – förvänta dig ostronskalliknande skulpturer, takdekorationer gjorda av förvälld drivved och korridorer som sluttar mjukt, ett eko av exteriörens dramatiska lutningar.

Klockmärket har tillåtit utomstående, om än med tunga namn, att styra restaurangerna och spaet: Emmanuel Renaut är den trestjärniga Michelin-kocken bakom hotellets två matställen, medan spaet drivs av exklusivt lokalt varumärke Alpeor (leta efter de edelweissdoftande produkterna som är en speciell signatur).

EUROPEISKT STADSHOTELL

MATILD PALACE

Budapest, Ungern

Tvillingpalats har suttit som den ljuvliga epoken-vaktposter tvärs över vägen från varandra i Budapest i mer än 120 år; de byggdes nära Donaus huvudbro av en extravagant, arkitektoniskt sinnad ärkehertiginna. Hennes namne, Klotild Palace, är under renovering nu, öronmärkt att öppna igen som ett St. Regis-hotell om några år.

Den andra byggnaden, Matild Palace, har precis uppstått efter en femårig renovering som ett Marriott-drivet hotell med 130 rum, den första utmaningen mot Four Seasons långvariga dominans över lyxig gästfrihet i staden.

Matilds interiör är överdådigt maximalistisk – tänk badrum med blått och guldkaklat – men de bästa rummen är inte de största sviterna. Välj istället ett loft med utsikt över floden på översta våningen, med enorma sluttande fönster för att förbättra fördelarna med det rummet.

Och ja, det är en signatur Spago rökt laxpizza på menyn på hotellets restaurang: österrikiskfödde Wolfgang Puck har lockats tillbaka från att servera Oscars för att styra det kulinariska utbudet här, hans första projekt i sitt hemlands tidigare imperium.

UTOMHUS UPPLEVELSE

FINNISS RIVER LODGE

Northern Territory, Australien

Detta läger i safaristil med sex sviter kommer att bli ett pilgrimsfärdsvärdigt tillägg till sortimentet av lyxloger runt om i Australien. Det är kulmen på ett tre år långt projekt av familjen Venturin, som har omvandlat en del av sin nästan 80 kvadratkilometer stora boskapsstation i landets robusta, svåråtkomliga Top End till ett lyxigt gömställe: en låg, specialbyggd struktur med infinitypool.

Familjen Venturin har dock inte lämnat sina hjordar, och jonglerar med båda företagen och bäddar in orten djupt i sin arbetande ranch.

Tillvägagångssättet gör att utomhusbesökare kan göra allt från viltfiske på egendomen till att hjälpa till att driva en massa boskap upp genom flodslätten. Personalen kan också ordna luftbåtsturer med krokodilvårdaren Matt Wright.

Fågellivet här är exceptionellt, med höga tätheter av vattenfåglar, som skatgäss och häger, medan läget är nära till Litchfield National Park ger enkel tillgång till klippkonstplatser tillsammans med en inhemsk guide – detta område har några av de rikaste samlingarna av sådana årtusenden gamla verk.

KONSTHOTELL

NAOSHIMA RYOKAN ROKA

Naoshima, Japan

Det var ett klagomål från en lokal snickare på Japans konstdrivna ö Naoshima som gav ryokanoperatören Shintaro Sasaki idén. Ända sedan samlaren Soichiro Fukutake installerade sin samling av högklassig konst i Chichu konstmuseum där 2004, hade besökare strömmat till för att se den; den enda lyxiga övernattningen var dock miljardärens eget hotell, det eleganta moderna Benesse House.

Träarbetaren insåg att ingen anläggning erbjöd utlänningar chansen att fördjupa sig i traditionell japansk gästfrihet, känd som wa. Sasaki bestämde sig för att råda bot på det – och resultatet är hans nyöppnade lyxryokan med elva rum.

Gästrummen har tatamimattor och friluftsbad, medan hela fastigheten vänder sig till dess läge i Naoshima med ett sortiment av samtida konst arrangerad överallt. Även om verken på Benesse bara är på utställning, kommer vissa verk här kunna erbjudas till försäljning, med tonvikt på lokala, mindre kända japanska artister som Sasaki gärna vill visa upp för en bredare publik.

I helpensionspriserna ingår kvällsmat i kaiseki-stil, mestadels beroende av fisk från det närliggande Seto inlandshav, och Sasaki hoppas att gästerna kommer att samlas vid utomhushärden efter kvällsmåltiden för att dela historier.

AMERIKANSK ÅTERHÄMTNING

BISHOPS LODGE

Auberge Resorts Collection Santa Fe, New Mexico

Denna tillflyktsort med 100 rum ligger på 317 hektar vid skogen, mark som en gång tillhörde biskopen av Santa Fe (därav namnet) och senare familjen Pulitzer; det är väl beläget nära centrum men med kanjonturer och flugfiske lättillgängligt. Lockelsen med Bishop’s Lodge är dock inte dess läge i sig utan snarare själva fastigheten. Det är en genomtänkt, fristående destination som de flesta gäster aldrig kommer att känna sig tvingade att lämna.

Rummen och sviterna är inredda i en modern ökeninredning – kalla det pueblo-minimalism – och de flesta har sin egen kivaspis.

Det kreativa programmet här engagerar djupt med allt som är Santa Fe: Alternativen inkluderar privata, praktiska sessioner med lokala experter inom konst, indiansk healing, botanik och mer, med ett galleri på plats som visar upp en lista över kända artisters besök och ett ridcenter som erbjuder ridturer och lektioner i cowboyfärdigheter. Värden som kommer att hälsa middagsgäster med en korg med paprika och kryddiga oljor är också en spirituell och lokalt bevandrad person.

ANLÄGGNING FÖR VÄLMÅENDE

JOALI BEING

Maldiverna

Blue Mind-avhandlingen hävdar att vatten är bra för oss, kropp och själ – och därför är det ett under att Maldiverna, en nation med ungefär 1 200 öar, inte har haft en semesterort som verkligen kan göra anspråk på att sätta välbefinnande i centrum. Åtminstone tills nu.

Joali Beings 68 strand- och havsvillor – var och en tilldelad en butler – byggdes med hjälp av speciella designprinciper som för in naturens lugnande texturer och färger inomhus.

Detta är en resort som är lika delar medispa och femstjärnigt gömställe:

Förvänta dig medvetna rörelseklasser, svettpass i den ryska banyan, energibalanserande behandlingar och växt- och havsbaserade måltider. Nya upplevelser, som en palmskuggad stig som leder till ett utomhusbadrum som kantas av gonggonger och klockor, drar nu nytta av resortens spektakulära miljö på den 28 hektar stora ön Bodufushi.

Ännu bättre nyheter är att Joali Being bryter destinationens stereotypa smekmånadsresa och vänder sig till ensamresenärer på jakt efter personlig förvandling med 5 till 21 dagars välmående behandling.

EUROPEISK ANLÄGGNING

MAYBOURNE RIVIERA

Roquebrune-Cap- Martin, Frankrike

Ägaren till bland annat Londons älskade hotell Claridge’s och Connaught har tagit med sig sitt oefterhärmliga varumärke av ack så brittisk personlig lyxig gästfrihet (för att inte tala om en av dess högsta chefer, Boris Messmer) till kalkstensklipporna i Côte d’Azur.

En internationell samling formgivare gick samman för att designa de 69 rummen och sviterna, upplysta och ljusa och alla med en terrass med utsikt över Medelhavet; superstjärnelaget inkluderade Hongkongs André Fu, irländaren Bryan O’Sullivan och Paris-baserade Pierre Yovanovitch.

Denna fastighet är faktiskt en uppfriskande modern tillflyktsort på en relativt lugn kuststräcka inte långt från Italien och Monaco, känd för sina kulturarvshotell.

Staden, som en gång besöktes av Coco Chanel och Eileen Gray, är fortfarande lika fashionabel som alltid, så packa för en dag på den privata strandklubben, som bara ligger en kort tur nerför klipporna i en skräddarsydd strandvagn.

SYDAMERIKANSK ÅTERHÄMTNING

LUZ

José Ignacio, Uruguay

Den lilla fiskebyn José Ignacio i Uruguay har fått ett rykte som Sydamerikas svar på The Hamptons, en glittrig tillflyktsort som är väl befolkad av såväl välbärgade som semesterfirare från Buenos Aires.

Det är både häpnadsväckande och uppfriskande att se kontrasten bara 10 minuters bilresa inåt landet vid Luz. Med sin diskreta, avslappnade lyxiga atmosfär och vingårdsmiljö känns fastigheten mer som North Fork, det lugnare hörnet av Long Island som står i kontrast till Hamptons.

Terrakottahotellet med sex sviter är undangömt på 35 tunnland olivlundar och Merlot, Tannat och Tempranillo vinstockar och har atmosfären i en privat vingård som hyrs ut till ett fåtal personer åt gången.

Dagarna spenderas med att slappa vid den uppvärmda infinitypoolen, smutta på gin & tonic i ginbaren på däck eller utforska fastighetens stigar på hästryggen eller med mountainbike.

Måltiderna är avsedda att delas – missa inte en av de 24-rätters gemensamma popup-middagarna som regelbundet arrangeras av kocken Martín Milesi från Londons succérestaurang Una.

Av Mark Ellwood, Sandra Ramani, Mary Holland, Jen Murphy, Nick Scott, Andrew Sessa och Jemima Sissons